Les arrels han aixecat el terra i l’accessibilitat té mancances. El veïnat reclamava obres a la plaça de Josep Pla i l’Ajuntament de Terrassa afirma que les farà aquest any.
L’escriptor Josep Pla té una plaça dedicada a la seva figura a Can Boada Casc Antic. De forma triangular, no és dels espais més coneguts ni concorreguts de Terrassa, però el veïnat que l’usa porta molt temps arrossegant els problemes de deteriorament que afecten una plaça moltes vegades oblidada: mancances en l’accessibilitat i la seguretat, paviment aixecat. L’Ajuntament s’ha marcat com a objectiu intervenir enguany en aquest sector situat entre el carrer dels Germans Pinzón, el de Josep Vicenç Foix i la ronda de Ponent. El pressupost podria superar els 200.000 euros. Les peces de llosa desapareixeran. En el seu lloc es col·locarà formigó, més resistent i de manteniment més fàcil.
De moment, el més probable és que les moreres que conformen la flora principal de la plaça siguin substituïdes a causa d’una plaga. Amb aquesta retirada segurament es mataran dos pardals d’un tret, perquè les arrels d’aquests arbres han estat les causants de la deterioració de bona part del paviment de la plaça. El consistori afirma que n’ampliarà els escocells per tal d’evitar “que les arrels puguin trencar el paviment” i millorarà “la capacitat de recollida d’aigua per part dels arbres”.
Un projecte municipal redactat el 2017 afrontava una remodelació amb un pressupost de 129.575,29 euros. L’informe destacava que el paviment estava “molt deteriorat” i que la plaça presentava “manca d’arbrat i de drenatge”, amb escocells sense arbres. Calia canviar el terra de llosetes hidràuliques, “molt envellides”, per un paviment de formigó imprès de color; així es farà. Com es contemplava una actuació integral, la proposta incloïa un sistema de recollida d’aigües i l’adequació de la zona de jocs infantils (al nord del sector), sense material per esmorteir les caigudes. Enguany s’arranjarà el terra dels jocs.
Contenidors
Segons aquell projecte, la rampa, que delimita el talús de la pineda sota la ronda de Ponent, contenia una barana inadequada per evitar caigudes de persones; i en un tram de vorera, al costat oest, l’emplaçament d’una bateria de contenidors estrenyia la calçada i convertia en inaccessible la vorera. Ara, els contenidors seran col·locats a la calçada “acompanyant la banda d’aparcament, que canvia de cantó”, per garantir “que l’amplada de la vorera lliure al costat de la plaça acompleixi la normativa actual d’accessibilitat”. Faltava també un pas de vianants al carrer de Josep Vicenç Foix. Calia eliminar també l’esglaó que dificultava accedir a la font de la plaça. El termini d’execució de la remodelació era d’uns tres mesos.
L’Ajuntament revisa aquell pla per actualitzar-ne els preus, repassar amidaments i incorporar-ne partides no previstes o retirar-ne d’altres. L’import podria arribar als 225.000 euros. L’alcalde, Jordi Ballart, ha presentat el projecte general a l’associació veïnal aquest divendres. Ballar ha visitat la plaça acompanyant del tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona.
Molt a prop es troba el carrer del Teide, objecte d’un projecte ambiciós inclòs en les demandes dels fons Next Generation 2. El pressupost frega el milió d’euros i l’Ajuntament intentarà desenvolupar l’obra de manera simultània a la de la plaça de Josep Pla per minimitzar les molèsties. Es construirà una nova nova rampa que connecti la ronda de Ponent amb el carrer del Teide i s’estabilitzarà un talús ja existent.