Terrassa

Els grups de recerca de la UPC a Terrassa van captar 20 milions d’euros el 2022

Van doblar la mitjana obtinguda durant els darrers sis anys. La majoria de diners provenen de projectes internacionals

La Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) va captar 20 milions d’euros l’any 2022 en projectes nacionals i internacionals i contractes amb empreses desenvolupats per grups d’R+D de Terrassa, doblant la mitjana obtinguda durant els darrers sis anys, establerta en 10 milions d’euros. Així es desprèn de les xifres del Centre de Transferència i Tecnologia (CTT) de la UPC i de la memòria anual que elabora l’Àrea de Recerca Desenvolupament i Innovació de la universitat, que destaca que els 29 grups d’R+D integrats per professors i investigadors de les tres escoles de la UPC a Terrassa i de l’INTEXTER es consoliden com un dels actius més importants del país per a la innovació tecnològica a Catalunya i dins de la UPC.

Els 20 milions d’euros captats pels grups d’R+D de la UPC a Terrassa provenen majoritàriament de projectes internacionals, amb un total de 12,5 milions d’euros. La xifra relacionada amb els projectes nacionals també és rellevant: 5,5 milions d’euros captats. La resta, fins arribar als 20 milions, es distribueix en contractes amb empreses, donacions i subvencions i formació. Pel que fa al nombre de projectes, els investigadors i investigadores de la UPC a Terrassa durant l’any 2022 van dur a terme 156 projectes nacionals, internacionals i contractes bilaterals amb empreses.

Terrassa, el campus que més creix en ingressos i en contractació absoluta

D’altra banda, segons la memòria anual que elabora l’Àrea de Recerca Desenvolupament i Innovació de la UPC, el de Terrassa és el campus que més creix en ingressos i en contractació absoluta de tota la UPC en els quatre últims anys, amb un import de 14 milions d’euros durant l’any 2022 i lidera la contractació absoluta del 2022 a la UPC, pel que fa a projectes nacionals i sol·licituds de projectes.

Xavier Roca, director de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i delegat del rector de la UPC al campus de Terrassa, considera que “aquestes xifres no només mostren l’excel·lència de l’activitat dels nostres investigadors i la seva potència innovadora en tecnologia, sinó que posiciona la nostra universitat i la ciutat de Terrassa com a un gran pol de talent al servei de la competitivitat de la indústria catalana”. “El fet que estem ubicats al gran Vallès, que és el motor industrial de Catalunya, garanteix a la indústria el soci i l’agent d’innovació proper i eficaç”, diu.

L’R+D de la UPC a Terrassa s’estén a 18 àmbits industrials i de coneixement que treballen 344 investigadors distribuïts en 29 grups. D’aquests 29 grups, sis pertanyen a la Xarxa TECNIO, la qual cosa suposa el 50% de la UPC, fet que posiciona Terrassa, llevat de Barcelona, com la ciutat catalana amb més grups d’aquesta xarxa. La resta de grups (23) són grups SGR reconeguts, dels quals nou han estat finançats per la Generalitat de Catalunya. A més, la UPC a Terrassa compta amb un Institut d’Investigació (l’INTEXTER), quatre centre específics de recerca i un centre universitari de serveis assistencials de salut com és el Centre Universitari de la Visió (CUV).

Al llarg dels anys, la innovació tecnològica de la UPC a Terrassa ha generat també 20 empreses derivades o “spin-off” que han pogut comercialitzar el resultat de la seva recerca amb participació de la UPC i la inversió d’empreses privades.

El catedràtic emèrit Joseba Quevedo, actualment comissionat per a la recerca al campus de Terrassa, creu que “un dels valors fonamentals del nostre R+D és la diversitat i la multidisciplinarietat. Ara mateix tenim investigadors de referència internacional en diferents àrees de la tecnologia treballant en 131 projectes competitius, la qual cosa vol dir que han competit amb altres centres per desenvolupar-los. Aquesta diversitat ens permet ser molt versàtils en la transferència d’innovació tecnològica i molt atractius per a la indústria, que necessita resultats concrets i tangibles”.

To Top