Cal més control. L’auditoria encarregada per l’Ajuntament de Terrassa recomana que l’empresa municipal de neteja, Eco-Equip, compti amb suport privat de fiscalització del seu treball i que posi en marxa un sistema de gestió digital. I suggereix que no calen més vehicles, sinó una optimització de recursos.
A ningú se li escapa que la neteja i la gestió de residus constitueixen una assignatura pendent a Terrassa des de fa anys. Una auditoria externa encarregada per l’Ajuntament recomana contractar una empresa per millorar l’organització i l’eficiència d’aquest servei, fiscalitzant-lo. I això farà enguany el consistori, que, tanmateix, no es planteja canviar el model actual, que recau en l’empresa municipal Eco-Equip, però reconeix que calen mesures correctores. L’auditoria proposa també implantar un sistema de gestió digital i suggereix que Eco-Equip disposa de més vehicles dels necessaris, però el que manca és optimitzar els recursos. El mateix passa amb el personal.
Demanda reiterada
El govern local ha presentat aquest dimecres l’auditoria als grups polítics. I ha afirmat que Eco-Equip SAM contractarà aquest 2024 una empresa externa especialitzada “per tal de fer un anàlisi del seu funcionament i definir les actuacions per millorar la seva organització i processos”, tal i com recomana la consultora, Eguesan Energy, de Las Palmas de Gran Canaria.
L’auditoria proposa implantar un sistema de gestió digital i suggereix que Eco-Equip disposa de més vehicles dels necessaris, però el que manca és optimitzar els recursos
L’oposició havia demanat les conclusions de manera reiterada recordant que l’estudi estava inclòs en el contracte-programa de l’empresa pública. L’Ajuntament, però, deixa clar que l’informe no abasta tot el funcionament de l’empresa, sinó el compliment del contracte-programa, que la consultora considera poc concret. El consistori matisa que l’anàlisi s’ha fet amb càlcul teòric i que caldria “una visió més àmplia”.
A més de recomanar la contractació d’una empresa externa, l’informe aconsella implantar un sistema de gestió digital a Eco-Equip per realitzar una planificació ordenada, un seguiment acurat dels serveis i les incidències, i l’avaluació del rendiment, així com planificar rutes. Hi ha manca de definició dels serveis a prestar, del personal necessari i dels mitjans, així com de les rutes i la freqüència de recollida.
L’auditora també ha detectat sobredotació de personal en alguns àmbits, i diu que això es deu també, en part, a la manca de control òptim de la gestió
La inexistència de gestió digital impregna bona part de l’informe. Per exemple, la consultora fa constar que Eco-Equip té més vehicles dels que semblen necessaris, a causa, en part, de la falta d’optimització i control per no disposar d’aquesta eina ni de personal de control i supervisió qualificat. Els camions de més es podrien fer servir en altres serveis “o en reforços dels existents”.
El sistema de gestió és “imprescindible”
Segons el govern, amb una visió de major amplitud es pot concloure que la xifra de camions és similar a la d’altres ciutats semblants a Terrassa; en tot cas, aquest és “un servei essencial” que requereix vehicles de substitució. L’auditora ha detectat sobredotació de personal en alguns àmbits, i diu que això es deu també, en part, a la manca de control òptim de la gestió, d’un sistema “imprescindible” que permeti una planificació ordenada.
El resum municipal de l’auditoria indica que la gestió actual es fa “amb eines d’ofimàtica bàsica i documentació en paper”, recursos antics que dificulten molt “el seguiment detallat de les actuacions més enllà del dia en que es produeixen”. Aquesta és “una peça bàsica que cal implementar”. S’haurà de fer “una inversió important” en aquest àmbit, tant en el sistema central com en vehicles i al personal.
El resum municipal de l’auditoria indica que la gestió actual es fa “amb eines d’ofimàtica bàsica i documentació en paper”, recursos antics que dificulten molt “el seguiment detallat de les actuacions”
Per a Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, “el model actual és el millor”, però s’han de corregir “alguns aspectes”. Per garantir l’èxit en aquesta tasca “és necessari comptar amb l’expertesa d’una empresa externa”.
L’Ajuntament ha incorporat al pressupost del 2024 una partida de 118.000 euros per a la contractació i realització de l’estudi de millores organitzatives. També emprarà 164.000 euros més pel reforç de personal tecnificat dins de la plantilla que, entre d’altres qüestions, “haurà de millorar els nivells d’absentisme laboral”, afirma Cardona. L’informe estableix que l’absentisme superava el 18% amb dades del 2021.