Alejandro Gracía / Laura Hernández
Amb la conclusió de les festes de Nadal, moltes llars es troben davant d’un dilema domèstic i ambiental: què fer amb els avets, la molsa i els ornaments naturals que han adornat els seus menjadors i sales durant les celebracions. Enguany, a Terrassa, la campanya de retirada d’avets no inclou punts de recollida com si han fet alguns municipis de l’àrea metropolitana. Oficialment, cal portar l’avet a una de les deixalleries de la ciutat o bé trucar al telèfon gratuït de Neteja i de Gestió de Residus (900 72 01 35). Des del servei d’informació municipal 010, però, avui informaven també que els ornaments nadalencs es poden deixar al contenidor d’orgànica.
Aquesta és l’opció triada ja per alguns dels veïns de Terrassa. Diverses bateries de contenidors acumulen avui els primers avets naturals. Després de la festivitat de Reis i amb la retirada progressiva de la decoració nadalenca, aquesta setmana és la del dilema ciutadà de què fer amb els ornaments de Nadal.
I és que avui l’Ajuntament dóna dues opcions vàlides, en funció de si es truca al 010 o bé es demana, com ha fet aquest Diari, informació oficial sobre què fer amb els avets.
En aquest cas, el que ens diuen que cal fer és portar-los a una de les deixalleries de la ciutat: deixalleria municipal de Can Casanovas, carretera de Rubí 131; o deixalleria de Can Barba, N-150, davant Mercavallès. Una cosa sí que està clara, Terrassa no disposa aquest any de punts de recollida dels ornaments naturals.
En parlar amb el 010, el servei d’informació municipal ens ha assegurat avui que no és necessari portar els avets a la deixalleria. Segons ens han dit, la normativa vigent permet als ciutadans llençar els avets al contenidor d’orgànica o, si és massa gran, deixar-ho al costat, millor amb el test per no embrutar la zona. En cas contrari, també es pot optar per portar l’avet a la deixalleria, però no és una obligació.
Reciclatge com a compost
Al marge de la via del residu, el destí de les restes vegetals de la decoració de Nadal és el reciclatge per a compost. És la sortida que es dóna a la decoració nadalenca natural a tot el país, on els sistemes de recollida, però, són diferents en funció del municipi.
A Barcelona, aquest any l’Ajuntament ha habilitat 227 espais disponibles des del dia 7 fins al 17 gener per dipositar els avets. L’objectiu és evitar l’abandonament al carrer dels arbres de Nadal o que es tirin erròniament als contenidors de la brossa. Les restes s’aprofiten per fer compost. La capital catalana tritura les restes i les deixa uns mesos perquè esdevinguin fertilitzant natural. S’utilitzarà a parcs i jardins on, diuen, aquest compost contribueix a retenir humitat i aporta nutrients a la terra a mesura que es descompon, evitant l’aparició de males herbes.
A l’Hospitalet també han fixat 16 punts de recollida, que estaran operatius fins al 15 de gener.
A Madrid, la campanya de recollida d’avets està en marxa fins al dia 31 de gener. Els ciutadans han de portar els arbres als vivers municipals de Viveros de Estufas del Retiro i els de la Casa de Campo.
Les campanyes de recollides d’ornamentació natural nadalenca han minvat els darrers anys, amb la cada cop més habitual utilització d’arbres, branques i molses artificials, que poden ser reutilitzades. Així i tot, encara hi ha llars on s’opta pels elements naturals. Passades les festes, les alternatives de reciclatge han d’estar clares i a Terrassa de moment n’hi ha dues.