Terrassa

MotoSpirit treballa per a l’eliminació del xassís

L’equip de l’Eseiaat continua millorant la seva motocicleta elèctrica i va aplicant diverses innovacions de cara al futur. També renova els seus integrants

Els integrants de l’equip universitari de l’Eseiaat amb la motocicleta al circuit de MotorLand, a l’Aragó, el passat mes d’octubre

L’equip MotoSpirit de l’Eseiaat treballa per millorar la seva moto elèctrica amb algunes novetats, com el fet d’eliminar el seu xassís per poder alleugerir el pes del vehicle. Format per estudiants de diferents graus d’enginyeria del centre de Terrassa, també hi haurà una àmplia renovació dels seus integrants de cara a les pròximes cites.

La MSE4 és la quarta generació de motocicletes cent per cent elèctriques i refrigerada per aigua dissenyades i fabricades per futurs enginyers de la UPC, que compten amb Jesús Conde com a tutor. Dels estudiants que van estar el passat mes d’octubre a l’Aragó, en el circuit de Motorland i competint en la MotoStudent Internacional, amb equips universitaris de tot el món, continuarà Sergi Panadero, mentre que Bruno Martínez i Daniel Valderrama, seguiran, però com a suport tècnic.

Nous representants

Quan finalitza una edició de MotoStudent International, es busquen nous representants, amb l’objectiu de què l’equip prosperi i aconsegueixi els seus objectius en la competició. Tot i la renovació dels seus integrants, l’experiència i coneixements dels anteriors components es transmeten als nous el que facilita que s’assoleixi una dinàmica d’equip més ràpida.

L’egarenc David Melgarejo, del departament tècnic de MotoSpirit Eseiaat i encarregat de les relacions externes de l’equip, explica que una de les novetats amb què es treballa és la supressió del xassís amb la finalitat de “deixar els components essencials de la moto” i això possibilita que el pilot, que continuarà sent Ian Hiniestrosa, condueixi una màquina menys pesada i, per tant, estigui molt més còmode sobre el vehicle de dues rodes. Mentre conservi els elements imprescindibles, es considera que la motocicleta podrà funcionar sense dificultats i millorant les seves prestacions. De moment, s’està provant i tot està en una fase d’experimentació.

Un dels punts que es va posar a prova a la cita de l’Aragó va ser el de la suspensió que, per motius d’espai es va situar horitzontalment en comptes de verticalment a darrere de la motocicleta. És una innovació que encara pot passar per alguna modificació de cara a futures trobades competitives.

També es va aplicar un sistema de refrigeració líquida a la bateria per tal de controlar les temperatures i dotar-la de més eficiència quan la motocicleta està corrent. En aquest cas, la iniciativa ha quallat de manera satisfactòria i, com assenyala Melgarejo, “sempre intentem fer proves i aquesta ha funcionat”.

La creació de l’MSE4 va representar un compromís amb la sostenibilitat i la innovació ecològica en el món del motor per part de l’equip de l’Eseiaat. Per exemple, a MotorLand, aquesta motocicleta tenia integrat al paquet de bateries l’Issocot, un compost orgànic amb propietats aïllants i tèrmiques. A la quilla de la moto hi havia fibra de lli, com a alternativa a les fibres sintètiques, cosa que afavoreix la reducció de l’impacte ambiental.

MotoStudent International és una competició universitària que promou MEF (Moto Engineering Foundation), a escala mundial, que té com a objectiu desenvolupar, construir i testar el prototip d’una motocicleta de competició. Enginyers de diferents facultats del món competeixen en l’elaboració d’un projecte d’enginyeria que serà avaluat des dels punts de vista tècnic, industrial i de competició.

To Top