Terrassa

Quasi el 6% dels fanals de Terrassa es troben en mal estat

L’orina dels gossos és la causa principal del deteriorament dels suports

A Terrassa hi ha quasi 16.000 fanals

El 5,7% dels fanals d’enllumenat públic de Terrassa es troben en mal estat. Aquesta és una de les conclusions de l’informe d’un pla d’inspeccions exhaustives d’aquests suports que l’Ajuntament duu a terme des de fa un parell d’anys. Dels 3.948 fanals revisats (el 24,7% del total), s’han detectat estats de corrosió diversos en 220 punts. Uns han estat, o seran, substituïts. D’altres, només reparats. La causa principal del deteriorament és l’orina dels gossos.

Era dimecres i va caure un fanal. El fet que passés en dimecres podria semblar fútil, però és que hi havia mercat ambulant i el pal metàl·lic es va desplomar aquell matí en el recinte de l’avinguda de Béjar. No es va esfondrar sobre ningú, però podia haver passat. Ha ocorregut enguany. I enguany, també, un altre fanal es va esfondrar una tarda a la rambla de Francesc Macià. Tampoc passava ningú per allà en aquell moment.

Per prevenir esglais com aquests, l’Ajuntament duu a terme un profund pla de revisió dels suports de l’enllumenat públic de Terrassa. En els dos últims anys, operaris de l’empresa contractada per a aquest servei (2022 i 2023) han inspeccionat 3.948 fanals i n’han trobat 220 en mal estat, el 5,7%.

Suport enfonsat a la cantonada del carrer del Doctor Ferran a la rambla de Francesc Macià

No tots els suports en els quals es detecta una deterioració perillosa han arribat a l’extrem d’haver de ser retirats immediatament. En l’argot tècnic es considera “estat 0” el que designa els pals a substituir com més aviat millor, perquè poden desplomar-se en qualsevol moment. L’“estat 1” serveix per etiquetar els elements que suposen un risc, però poden ser reparats, bé amb la col·locació de càpsules protectores a la part inferior, bé amb l’aplicació de pintura anticorrosiva després de l’escatat i el tractament preparatori.

Terrassa té 24.860 punts de llum en l’espai públic, dels quals 15.956 són amb suport amb columnes i bàculs (1.272 estan situats en polígons industrials)

El programa d’examen i diagnosi va començar l’any 2022, però ha estat el 2023 quan ha adquirit més detall i intensitat a bona part de la ciutat, barri per barri, districte a districte. A les Arenes-la Grípia-Can Montllor, per exemple, el pla d’inspecció ha detectat en els darrers mesos, de 505 fanals, 38 en mal estat, el que representa una proporció del 7,5%. Dels 38 elements deteriorats, 15 pertanyen a la categoria 0, la dels fanals “condemnats”, que ja no són aprofitables. D’aquests 15 suports, 11 ja han estat retirats i substituïts. Els 4 que resten per col·locar arribaran en unes setmanes, aquest gener. En queden 23 amb signes de deteriorament, però reparables, en “estat 1”. Romandran al seu lloc, subjectes a tractament i a una revisió cada sis mesos.

“El sistema havia de ser revisat”, apunta Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. “Aquest pla forma part del repte de posar Terrassa al dia pel que fa a la via pública. Anirem substituint els suports que hagin de ser retirats, i arreglant els que calgui arreglar. Aquest programa ens serveix també per localitzar punts amb menys enllumenat del que és desitjable, com ha passat a espais de Can Tusell en els quals hem ampliat els punts de llum”, afegeix Cardona.

Topades de vehicles

Terrassa té 24.860 punts de llum en l’espai públic, dels quals 15.956 són amb suport amb columnes i bàculs (1.272 estan situats en polígons industrials). Gairebé 9.000 punts (8.914) estan instal·lats en façana o no tenen suport. En el contracte de manteniment actual s’han retirat 459 fanals des del 2019, i se n’han reposat 391. La resta es va col·locant a mesura que arriba el material, subratlla l’àrea de Territori.

Cada fanal té un preu de 1.500 euros inclosa la llumenera / LLUÍS CLOTET

Dels 459 fanals suprimits, 239 han estat retirats a causa d’impactes de vehicles, i tots aquests han estat substituïts. Només la columna del fanal té un preu de 1.000 euros. Amb la llumenera, el cost puja a 1.500. El contracte de gestió de serveis energètics municipals, que inclou el servei de manteniment i de comunicació d’avaries i incidències, va ser adjudicat el gener del 2019 a l’empresa IMESAPI.

L’orina

L’orina dels gossos és la causa principal de la degradació dels fanals. Els responsables han d’evitar que els cans pixin als suports o, com a mínim, tirar-hi aigua després. El consistori va posar en marxa a la primavera del 2022 un programa de manteniment amb tractaments anticorrosius. El contracte, adjudicat a la companyia IMESAPI, és per dotze anys.

Quasi el 6% dels fanals de Terrassa es troben en mal estat
To Top