Terrassa

Nova megafonia a les estacions de Ferrocarrils a Terrassa

El sistema s’ajusta al so ambiental i garanteix la sonoritat dels missatges durant el pas dels trens

Un dels nous altaveus instal·lats per FGC a Sarrià

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha instal·lat un nou sistema de megafonia intel·ligent a una trentena d’estacions de les línies Barcelona-Vallès, la de Terrassa, i Llobregat-Anoia “per garantir que els missatges siguin clars i intel·ligibles en qualsevol moment, sigui quin sigui el nivell de so ambiental”.

L’actuació, que ha tingut un pressupost global de 875.000 euros, “permet també millorar el rendiment, la qualitat i la fiabilitat del sistema de megafonia. Sarrià, Gràcia i Provença són les darreres estacions que han estrenat la millora, aquest mes de desembre”.

El president d’FGC, Toni Segarra Barreto, explica que “hem dissenyat i desenvolupat un pla molt complet de megafonia a les nostres estacions, amb una important inversió econòmica, per tal que els missatges dels altaveus se sentin amb claredat a tots i a cadascun dels espais, amb l’objectiu final d’oferir als clients la màxima qualitat de servei”. Tal i com afegeix, “l’acció s’emmarca dins l’estratègia digital de Ferrocarrils, que ens permet continuar sent una empresa de serveis de mobilitat capdavantera. El nostre objectiu és tenir clients, treballadors, processos i infraestructures 100% digitals, que donin resposta als reptes de creixement”.

Els altaveus del nou sistema ajusten de forma automàtica el volum de reproducció dels missatges en funció del soroll de fons de l’estació, que varia constantment a causa, sobretot, de les entrades, aturades i sortides dels trens. D’aquesta manera, s’aconsegueix una distribució homogènia del so per tots els espais de l’estació, com andanes, vestíbuls, passadissos d’accés i ascensors.

Estació Rambla de Ferrocarrils

A més, en els moments en què el so ambient de l’estació és més baix, el sistema redueix automàticament el volum dels missatges per no exposar els clients a nivells de so massa elevats. De la mateixa manera, en les franges horàries amb menys afluència de passatgers, els nivells sonors dels missatges també són més baixos que en hores punta.

Fins ara, la megafonia d’aquestes estacions ja utilitzava nivells de volum prèviament definits, però no incorporava un control automàtic i en temps real del volum

El pla de nova megafonia s’ha dut a terme després d’unes auditories de so realitzades a les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia. A partir dels resultats d’aquest estudi, s’ha decidit renovar completament el sistema de megafonia d’estacions amb un alt volum de passatgers, com les de Gràcia, Provença i Sarrià. En d’altres estacions, s’ha adaptat el sistema actual revisant altaveus i afegint noves sondes, també amb l’objectiu de millorar la sonoritat i la intel·ligibilitat dels missatges en tots els espais i en qualsevol situació ambiental.

Fins ara, la megafonia d’aquestes estacions ja utilitzava nivells de volum prèviament definits, però no incorporava un control automàtic i en temps real del volum. La megafonia a les estacions de tren s’utilitza fonamentalment per donar avisos informatius (destinació dels trens, andana de sortida, etc.) i alertes sobre incidències o emergències.

Estratègia digital

La instal·lació dels nous sistemes forma part de l’estratègia digital de Ferrocarrils, “un marc tàctic, tecnològic i operatiu de totes les actuacions que han de permetre FGC posicionar-se com una empresa de mobilitat referent, accessible per a tothom i interoperable amb altres empreses i serveis de mobilitat, dins d’un entorn digital”, diu la companyia.

L’estratègia digital de Ferrocarrils “preveu l’evolució cap estacions 4.0, concebudes com a espais digitals i hubs de servei a la mobilitat. L’estrena de la nova megafonia és una de les actuacions per garantir l’excel·lència operativa en el servei per tal de millorar l’experiència d’usuari”.

To Top