Cultura i Espectacles

Carla Miralda: “Cantar en grup s’està perdent”

Actuarà amb la Coral Ohana aquest dissabte 23 de desembre, al Raval. Miralda reivindica la dimensió comunitària de cantar nadales

/ Nebridi Aróztegui

On han quedat les animades sobretaules familiars, cantant nadales (o potser desafinant-les)?

Algunes cases reviuran l’estampa aquest Nadal, però en d’altres potser ja s’ha trencat el fil generacional. “Potser s’està perdent el fet de cantar en grup”, diu Carla Miralda, “perquè som una societat més individualista en què cadascú mira per ell”. La cantant creu que “abans es portava més” la idea de cantar entre amics (d’excursió a la muntanya), amb la família i al carrer.

I, tanmateix, “una coral sempre és molt bonica”. Miralda ho explica així: “És gent que queda, que fa que la música soni a través de les seves veus… Em sembla un acte de generositat, un acte altruista”, diu.

Ella mateixa participarà en el concert que el cor en el qual canta, la Coral Ohana, oferirà aquest dissabte al raval de Montserrat. Concretament, cantaran des de l’atri de l’Ajuntament, a partir de les 18 hores, quan ja sigui fosc i tant l’arbre com els arcs ja estiguin encesos. “Serà un context de Nadal, no només amb espectadors, sinó també amb gent comprant, amb els llums de Nadal encesos… Serem com un guarniment més”, diu amb un somriure Miralda.

La Coral Ohana farà un repertori dividit en quatre blocs. D’una banda, interpretaran algunes nadales típiques catalanes, com ara “El noi de la mare”. De l’altra, cantaran d’estil més nord-americà, com ara “Amazing grease”, cantada en anglès. També hi haurà espai per a temes de cèlebres grups a cappella, com ara el “Christmas to me” de Pentatònies.

I finalment, les cantaires d’Ohana també entonaran algun tema més aviat romàntic, com de pel·lícula nadalenca, sofà i manta.

“La mateixa persona”

De fet, la Coral Ohana va participar, el passat 13 de novembre, de la gala de presentació de la programació nadalenca que es va celebrar al Teatre Principal.

Hi van cantar algunes nadales, però Miralda va tenir a més un protagonisme especial, ja que va destapar el disseny del logotip de la campanya nadalenca juntament amb l’alcalde, Jordi Ballart. De fet, aquesta notorietat fa sentir a Miralda una certa estranyesa. “Em considero la mateixa persona que abans, tot i que ara hi ha nens i nenes que m’aturen pel carrer i no és pas perquè sigui la seva professora”, exemplifica Miralda.

També reflexiona sobre l’acció simbòlica amb l’alcalde. “Em va fer pensar si aquell no era més aviat el moment de la Coral Ohana, que no pas de la Carla famosa de TV3”, exposa. “Depèn del context, em trontolla una mica, he d’anar a poc a poc”, reflexiona la cantant de 24 anys.

En tot cas, no faltarà a la cita de dissabte al Raval. Per cantar en grup, com una veu més. I per animar els passejants a gaudir de la dimensió comunitària del cant. Com abans, potser.

Festival de cant coral

1. The Hanfris Quartet (26 de desembre)
La Seu d’Ègara acollirà el dia de Sant Esteve a les 20 hores el concert de The Hanfris Quartet, un grup vocal masculí de Barcelona especialitzat en música “barbershop”. Han dut la seva música arreu d’Europa i també als Estats Units. El seu repertori és un viatge sonor que travessa una gran varietat de gèneres, des d’estàndards del jazz fins al pop més actual.

2. Fiori Musicali (27 de desembre)
Fiori Musicali” és un quartet vocal integrat per la soprano Jenny Castro, la mezzo Carla Sanmartín, el tenior Christian Roca i el baix Josep R. Gil-Tàrrega. Els quatre atresoren una llarga experiència en el món coral com a cantaires, directors, compositors o instrumentistes. Duran els seus “madrigals” el dimecres 27 a partir de les 20 hores a la Seu d’Ègara.

3. Ensemble O Vos Omnes (28 de desembre)
Fundat el 2011 pel compositor Xavier Pastrana, Ensemble O Vos Omnes és un dels grups vocals de música antiga de més projecció del país. El dijous a les 20 hores oferiran a la Seu d’Ègara, gràcies al seu so distintiu, un concert que és una experiència única, propera i commovedora. Fan dialogar la música antiga amb la societat contemporània.

4. Cor Carlit (dissabte 30 de desembre)
L’Auditori acollirà el dissabte dia 30 a les 20 hores un concert a càrrec del Cor Carlit, el cor de gòspel amb més trajectòria i projecció internacional de Catalunya. Amb cantaires de diverses edats i procedències, busquen la puresa. Treballen amb un dels més amplis repertoris del panorama europeu contemporani, sense oblidar el gòspel africà tradicional.

To Top