Tapa de clavegueram disparada
Terrassa

Terrassa torna a portar la digitalització del cicle de l’aigua als Next Generation

El febrer del 2023 la sol·licitud no va ser acceptada. L’Ajuntament destaca que si ara s’atorga l’ajuda, la iniciativa permetrà avançar en la redacció del Pla Integral de Gestió del Sistema de Sanejament

Pel que fa a clavegueram, el projecte recull les actuacions necessàries per avançar en la redacció del Pla integral de Gestió del Sistema de sanejament / Alberto Tallón

L’Ajuntament de Terrassa ha tramitat una nova sol·licitud de subvenció al ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic per optar a la segona convocatòria dels ajuts europeus Next Generation del Projecte Estratègic per a la
Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l’Aigua, aprovat l’agost del 2023 pel govern espanyol. El febrer del 2023 l’Ajuntament va optar a la primera convocatòria, però no va ser acceptada per manca de pressupost.

Ara, l’Ajuntament torna a presentar la seva candidatura amb un nou Projecte de Transició Digital i Millora en l’Eficiència del cicle de l’aigua (EFIAIGUA). El pressupost total és de 7.081.006 euros i la finalitat és que el PERTE subvencioni més de 5,8 milions d’euros. Per a la regidora del Cicle de l’Aigua, Patrícia Reche, aquesta segona convocatòria és una nova oportunitat “per fer la transició digital, implementant les noves tecnologies i la digitalització de la xarxa d’abastament i sanejament. La finalitat és millorar l’eficiència hidràulica i energètica de tot el cicle integral de l’aigua a través de la sensorització i la digitalització del servei d’abastament i, també, del clavegueram“.

Clavegueram

Pel que fa a clavegueram, el projecte recull les actuacions necessàries per avançar en la redacció del Pla integral de Gestió del Sistema de sanejament, que és obligatori pels ajuntaments, segons la recent modificació de la normativa que regula el Domini públic Hidràulic. Amb l’execució d’aquestes actuacions, l’Ajuntament disposaria de les dades per elaborar aquest pla integral que abastaria, aproximadament, un terç de la xarxa, de 425 km de col·lectors, i que inclouria el clavegueram de la conca nord de la riera del Palau, per tal que, en episodis de pluja intensa, es puguin evitar els desbordaments i la contaminació associada. Aquesta conca té un especial interès, ja que engloba els àmbits de la ciutat on els últims aiguats han provocat majors inundacions, com és la zona de la Ronda de Ponent i la Rambla d’Ègara.

El projecte representa el punt de partida per poder continuar, a futur, els treballs i obtenir, finalment, el Pla Integral de Gestió del Sistema de Sanejament de tota la ciutat. L’objectiu és aconseguir un model digital i hidràulic de la xarxa municipal per optimitzar el disseny, la planificació i la seva gestió, així com conèixer el seu estat i la seva capacitat de transport. D’aquesta manera es podria predir el seu comportament en situacions futures, simulant i analitzant diferents escenaris de disseny o operació que podrien ajudar a concretar un millor enfocament dels diferents projectes, o senzillament, de presa de decisió municipal.

En relació a la xarxa d’abastament, que gestiona TAIGUA, a banda de les actuacions ja presents en la primera convocatòria del PERTE – com són la optimització o digitalització de les captacions d’aigua, la modelització de la xarxa o els comptadors de telectura pels abonats – s’introdueixen novetats com la regeneració i recàrrega d’aqüífers, la millora de l’eficiència energètica o la gestió avançada de les fuites per millorar l’eficiència hídrica. Finalment, aquest segon projecte, incorpora la millora en la xarxa LORAWAN i en el disseny, desenvolupament i implantació dels panells de gestió de dades per fer possible la digitalització de tot el cicle de l’aigua.

Terrassa torna a portar la digitalització del cicle de l’aigua als Next Generation
To Top