Terrassa

El govern aprova el pressupost en solitari

Després de negociar amb el PSC fins a la matinada, l’acord no ha estat possible i els comptes municipals tiren endavant amb el no de tota l’oposició

El ple ha aprovat la proposta de pressupostos municipals per a 2024 del govern tripartit, que finalment s’ha quedat sol en la votació. L’executiu ha negociat “in extremis” un acord amb el PSC que ha saltat pels aires de matinada, frustrant un suport socialista als comptes municipals que hauria estat molt rellevant, després d’anys de desacord polític entre Jordi Ballart i el partit dels socialistes. Finalment, totes les esmenes presentades per l’oposició han estat desestimades i socialistes, PP i Vox han votat en contra dels comptes municipals.

En el darrer ple de l’any, i amb l’orella posada en la Loteria, els regidors de Tot per Terrassa, ERC i Junts per Terrassa han votat favorablement a un pressupost de 247,4 milions d’euros, 9,9 milions superior al de 2023, que destina 20,3 milions a inversions i que bolcarà un de cada tres euros en posar al dia la ciutat, la prioritat de l’executiu per al pròxim exercici.

El debat de pressupostos ha durat tres hores i ha estat marcat pel joc net. Ell ple més polític del calendari s’ha tancat amb discrepàncies, amb la voluntat expressa dels grups per marcar perfil polític, però sense les tensions d’altres edicions.

Maise Balcells, primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Econòmics, ha defensat els seus pressupostos com a “rigorosos”, acompanyats d’una despesa i unes inversions que “tenen en compte el que la ciutadania demana i que projecten la ciutat cap al futur”. Balcells ha respost a cadascuna de les esmenes i rèpliques de l’oposició i s’ha endut un reconeixement unànime de tots els grups a la seva capacitat negociadora.

També des del govern, la republicana Ona Martínez, ha recordat que a la gent li preocupa la neteja i la seguretat”, per això “el pressupost posa l’accent en augmentar la plantilla de la Policia Municipal i en el manteniment de la ciutat”.

De fet, els socis han defensat uns comptes municipals que tenen més recursos, però també afronten el repte d’un l’imminent control de la despesa per part d’Europa.

Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa, ha volgut posar l’accent en la vessant més social dels comptes. Després de reconèixer que els de 2024 són “uns pressupostos expansius”, ha significat que són, també, uns comptes “pensats per les persones, per a millorar la qualitat de vida de la gent” i fer-ho en una ciutat “on ningú sigui invisible i amb drets per a tothom”.

El PSC, el PP i Vox

Els socialistes han acabat rebutjant els pressupostos de 2024 i han lamentat que no s’acceptessin unes esmenes, les seves, que ha qualificat de “rigoroses, pertinents, realistes i assumibles”. “No és el nostre pressupost. Hi ha manca de planificació, es deixen deures pendents i no donen resposta als seus compromisos”, ha dit Javier Garcia. El regidor ha dedicat bona part de la seva intervenció a comparar el pressupost de 2024 amb el darrer pressupost socialista per concloure que “gastaran menys que nosaltres el 2019”.

Des del PP, Marta Giménez, ha titllat el pressupost d'”ideològic”, que “no redistribueix correctament els diners de l’increment fiscal. Si això fos una empresa, ja haurien abaixat la persiana”. La política ha carregat dur especialment contra la inversió en l’empresa pública Eco-Equip.

Per la seva part Vox, que ho ha presentat esmenes als comptes municipals, ha concentrat les crítiques en la intervenció al ple, on ha dit que “no resol les necessitats de la ciutadania ni posa en el centre del debat polític els problemes reals”.

To Top