Terrassa

La Fira d’Hivern ja llueix al centre

Un total de quinze parades d’artesans s’instal·len fins al 7 de gener a la plaça Vella i ofereixen productes variats i de proximitat

Fira de Nadal de la plaça Vella / Alberto Tallón

La Fira d’Hivern ja està instal·lada al bell mig del centre de Terrassa. Un total de 15 parades vesteixen enguany la plaça Vella de teixits, complements, bijuteria, regals, joguines i decoració. La fira, organitzada per l’Associació d’Artesans de Terrassa, fa dos anys que es va traslladar de la Rambla a la plaça Vella. Manel Codina, president de l’Associació d’Artesans de Terrassa, explica que aquest canvi ha afavorit molt el funcionament i les vendes de les parades. “Estem molt contents de ser aquí perquè no hi ha trànsit, ni autobusos, no fa tant de vent i estem al rovell de l’ou, per tant, hi passa tothom”, assegura Codina. El canvi d’ubicació, però, ha reduït els dies de la Fira d’Hivern, que ha d’esperar que la Fira de Santa Llúcia tanqui parades el dia 18 de desembre. “Tot i això, ens agrada molt més aquesta ubicació”, assegura el president de l’associació.

L’Associació d’Artesans de Terrassa compta amb 50 anys d’història a la ciutat i està formada per 30 membres. Són els encarregats d’organitzar la Fira Tradicional d’Hivern, que coincideix amb les dates de Nadal, i la Fira Tradicional d’Estiu, que coincideix amb les dates de Festa Major. “Ambdues fires són les més importants que organitzem, tot i que també participem en altres esdeveniments que s’organitzen a la ciutat, com el Pícnic Jazz o la Fira Modernista”, explica Codina. Els socis de l’organització són majoritàriament artesans que fabriquen els seus propis productes, però també n’hi ha d’altres que revenen productes d’artesania d’altres tallers. “Les fires que organitzem intentem que siguin variades, amb productes diferents i que hi hagi articles assequibles per a tothom”, explica Codina, tot afegint que “ens mirem molt que els productes siguin de comerç just i proximitat”. A la Fira s’hi poden trobar parades dels socis de l’entitat i també artesans d’arreu del territori.

Fira de Nadal de la plaça Vella / Alberto Tallón

Nuria Bacardit és una artesana de Terrassa que fa quinze anys que posa parada a la Fira. Bacardit té un taller al carrer Major on fabrica i dissenya bijuteria de plata i plata amb bany d’or sota el nom de Uia. “Faig joies amb significat, amb ànima, i a part de fer-les a mà, també són de qualitat”, explica. “Aquesta és l’època més important de l’any i ens funciona força bé”, continua explicant. Des de Uia expliquen que a cada època les vendes són diferents i en aquestes dates de regals, venen moltes mares que compren per les filles i viceversa. “És una època molt maca perquè hi ha molt amor i es regalen coses pensant amb les persones estimades”, assegura Bacardit.

Akarey també és una parada de bijuteria que porta la Norma Larios i que posa parada des de fa cinc o sis anys a la Fira. “Jo venc bijuteria de plata, llautó i pedres naturals”, explica Larios. A Akarey fabriquen joies a mà, altres que les dissenyen i altres que les porten de fora. “Tenim una mica de tot per a tots els gustos i butxaques”, assegura Norma. A Akarey no tenen botiga física, es dediquen únicament a fer mercats i fires a les illes i a la península i ara fa un temps compten amb botiga en línia. “Vam decidir tenir botiga en línia perquè els nostres clients es puguin adreçar a nosaltres”. Norma Larios assegura que durant aquestes dates hi ha una mica més de vendes i pels comerços és una època important.

Molongo és una altra parada que trobem a la Fira d’hivern des de l’any 2018. No compten amb botiga física, però participen en moltes fires del territori. “Tenim roba d’estampació de temàtica “friqui” i també peluixos, pòsters i tasses”, expliquen des de Molongo. “Ens compra gent de totes les edats, des de nens petits fins a gent gran que ha vist dibuixos tota la vida i li fa gràcia tenir aquests productes”, assenyalen.

Fira de Nadal de la plaça Vella / Alberto Tallón

Just a la parada del costat trobem a la Marga del Cerro, que fa un any va crear Dos inpar. “Jo fa set anys que poso parada a la Fira, abans era de joiera, però aquest és el primer any que ho faig amb aquest tipus de producte diferent”, explica. Dos inpar és una parada que ofereix producte de maternitat i criança. “He sigut mare i m’ha canviat el perfil de vida, i per això ara vull oferir aquest producte”, detalla la Marga. “Ofereixo això amb la intenció de poder fer cures i cuidar als més petits i mares des d’abans de néixer fins que ja tenen uns anyets”, explica. A Dos inpar hi ha productes per a cuidar i també per a jugar. La intenció, explica Marga del Cerro, és seguir posant parada en els pròxims anys i vendre per internet.

A la Fira també hi trobem figures pels amants dels animals. Art pelut participa en fires de Barcelona, Tarragona i Reus i enguany s’ha instal·lat per primer cop a la Fira d’Hivern de Terrassa. “Oferim figures de marbre que els fabrica el germà de qui porta les parades i són d’artesania, les fabrica i pinta a mà”, explica Yamile Segura. Art pelut no té botiga física, compta amb un taller on es fabriquen les figures i un perfil d’Instagram on es pot seguir el seu producte. “Ens compra tota mena de client, sobretot avis que compren pels seus nets o per a ells mateixos”, assegura.

I finalment trobem a Antoni Martinet, el més veterà de la Fira d’Hivern. Martinet fa quaranta-un anys que posa parada d’aromes artesanes. “Porto encens i cons naturals, tot és producte natural i artesanal, ho fem nosaltres”, explica. Antoni Martinet explica que ho fabriquen amb flors especials i naturals i els hi compra un client més gran, sobretot tot el que és producte d’ambientació de la casa. “Els encensos els compra tota mena de gent, client jove i gran”, detalla. Antoni Martinet fa molts anys es dedica a fer fires arreu de Catalunya.

To Top