Terrassa

Què és l’estafa telefònica del “sí”? Com l’evitem?

La nostra veu dient “sí” pot servir per autoritzar transferències i falsificar la nostra identitat

Els estafadors continuen innovant en les seves maneres d’enganyar la gent sigui presencialment o per telèfon. Des de fa temps, utilitzen una tècnica que per nosaltres pot passar desapercebuda, però que és molt fàcil que hi caiguem. Es tracta de l’estafa telefònica del “sí”.

Només dient aquesta paraula, ja ens poden estafar. La nostra veu dient “sí” pot servir per autoritzar transferències i falsificar la nostra identitat. Sense que ens n’adonem, ens poden estar gravant la trucada, manipular la gravació i fer servir les nostres paraules per després utilitzar-les per robar-nos.

Així es fa el frau pas a pas:

Pas 1:  La trucada inicial

La víctima rep una trucada telefònica d’un estafador que es fa passar per un representant d’un banc, servei de venda, atenció al client, suport o altres. L’estafador pot utilitzar tècniques d’enginyeria social per a generar confiança, com esmentar informació personal bàsica de la víctima o fer referència a una suposada transacció recent. També es pot donar el cas que truquin a la víctima i quan aquest digui “sí”, ningú li respongui. En aquest últim cas, òbviament no s’estableix cap conversa entre emissor i receptor.

Pas 2: Establir diàleg i fer preguntes

L’estafador inicia una conversa amb la víctima i pot fer-li preguntes aparentment innòcues per a obtenir respostes de tipus “sí”. Aquestes preguntes podrien incloure frases com “Està vostè autoritzant transaccions en aquest moment?” o “Està d’acord a rebre actualitzacions dels nostres serveis?”. És habitual que el ciberdelinqüent romangui en silenci a l’espera d’una resposta afirmativa per part de la víctima i pengi als pocs segons sense donar una resposta.

Pas 3: Gravació de la resposta de “sí”

Com ja hem esmentat anteriorment, l’estafador espera pacientment al fet que la víctima respongui amb “sí” a alguna de les preguntes, mentre l’està gravant tot amb alguna aplicació.

Pas 4: Ús de la gravació de veu

Amb la gravació de veu en el seu poder, l’estafador intentarà utilitzar-la per a donar-se d’alta en algun servei bancari en nom de la víctima, realitzar una enquesta en el seu nom, etc. Pot fer-ho trucant a l’entitat financera o del servei i proporcionant la gravació de veu com a suposada confirmació d’identitat.

Pas 5: Detecció i acció de la víctima

Quan la víctima detecti que s’està usant la seva identitat sense el seu consentiment, bé perquè li contacta directament algun servei, perquè l’identifica per la xarxa o per qualsevol altre mitjà, haurà de prendre mesures de manera immediata per a solucionar-lo. A continuació, s’explica com fer-ho de manera més detallada.

Com actuo en cas d’haver estat víctima?

Quan et trobis en una situació en la qual hagis dit “sí” a través d’una trucada telefònica i sospitis que podria ser un intent d’estafa, és important actuar ràpidament. A continuació, es presenten alguns passos que pots seguir:

Mantingues la calma: És comprensible sentir-se preocupat o espantat, però intenta mantenir la calma i pensar amb claredat. La presa de decisions racionals t’ajudarà a abordar la situació de manera més efectiva.

Penja la trucada: Si sospites que la trucada és fraudulenta o no et sents còmode amb la situació, simplement penja. No proporcionis cap informació addicional i evita prolongar la conversa.

Verifica la legitimitat: Si la trucada suposadament prové d’una entitat financera o empresa legítima, cerca el número de contacte oficial d’aquesta organització i truca’ls directament per a verificar l’autenticitat de la trucada. No utilitzis les dades de contacte proporcionats pel presumpte estafador, ja que podrien ser falsos.

Monitora els teus comptes: Fes un seguiment pròxim dels teus comptes bancaris i targetes de crèdit per a detectar qualsevol activitat inusual. Si notes transaccions no autoritzades, informa el teu banc immediatament.

Controla la informació que circula sobre tu en la xarxa: Realitza “egosurfing” per a conèixer la informació sobre tu publicada en Internet. A més, activa les alertes de Google per a rebre notificacions sobre esments del teu nom o informació personal i poder prendre les mesures necessàries per a la seva retirada d’Internet.

Canvia les contrasenyes i codis de seguretat: Per a estar segur, canvia les contrasenyes i els codis de seguretat relacionats amb els teus comptes que poguessin estar compromeses. Utilitza contrasenyes fortes i úniques que siguin difícils d’endevinar.

Mantingues registres: Guarda qualsevol evidència rellevant, com a números de telèfon, gravacions de trucades, correus electrònics o missatges de text rebuts durant l’estafa. Aquests registres poden ser útils per a informar les autoritats i recolzar qualsevol reclam futur.

Denúncia l’estafa: Interposa la denúncia corresponent davant les forces i cossos de seguretat de l’Estat proporcionant tots els detalls i evidències de les quals disposis.

Recorda, la prevenció és clau. Mantingues una actitud cautelosa en rebre trucades telefòniques de números desconeguts i evita compartir informació personal o financera confidencial tret que estiguis segur de la legitimitat de la trucada. Confia en els teus instints i no dubtis a penjar si alguna cosa sembla sospitós.

Què és l’estafa telefònica del “sí”? Com l’evitem?
To Top