És impossible assumir una època nadalenca sense les representacions de l’obra “Els Pastorets”, un clàssic dels escenaris a la ciutat que fa més de cent anys que no falta mai a la seva cita. Són ja 116 anys amb els personatges de sempre liderant les actuacions del Centre Cultural El Social, amb les històries del Lluquet i el Rovelló, els pastors, les fúries i altres, en una mena de lluita entre el bé i el mal.
En els seus inicis, al Social es representava “L’estel de Natzaret”, la versió de Ramon Pàmies i escrita l’any 1903, si bé, a partir de l’any 1916, es va imposar el text de Josep Maria Folch i Torres, “Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús” i. des de llavors, a aquesta entitat es va popularitzar aquesta versió i ha continuat amb fermesa i sense canvis fins als nostres dies.
Versió autòctona
És una mica diferent la versió que es representa aquests dies al Casal de Sant Pere, a càrrec del Grup PAM Teatre, a la Sala Crespi. Són uns pastorets en versió autòctona, en la que Cigronet i Ganàpia prenen el relleu de Lluquet i Rovelló. És un text de l’egarenc Francesc A. Izquierdo, i es va poder veure per primera vegada a les festes nadalenques de l’any 1949.
És, possiblement, en aquesta dualitat, on rau la gràcia i, una vegada més reflecteix aquesta característica tan terrassenca de dos de tot o tres, si s’escau. No hi ha unes actuacions homogènies, que obliguin l’espectador a triar pel fet purament de qui ho representa, sinó que s’ha de triar segons la preferència d’un text o l’altre.
O potser no cal triar, es pot gaudir de les dues representacions i establir relacions entre una parella, Cigronet i Ganàpia, molt més contemporània, i Lluquet i Rovelló, més arrelada a la tradició i amb molts més anys de vida.
L’esperit nadalenc
En el seu fons, però, les dues obres es vesteixen de l’esperit nadalenc, busquen l’entreteniment i, també, els moments d’humor i, especialment, brinden a l’espectador un espectacle per a la distracció que està íntimament lligat amb aquestes dates. El bé i el mal estan ben representats en les dues funcions, a més.
El Social, mentre el Teatre Regina no estigui a punt, fa les seves representacions al Teatre Principal. Les d’aquest any seran les últimes i les del Nadal vinent ja seran al Teatre Regina?
Diuen que sí, que les obres que s’estan duent a terme en aquests moment tenen un termini fixat, però la prudència mana i els responsables de les representacions prefereixen no aventurar-se amb possibles dates. Més val esperar que tot sigui del tot oficial.
Actuacions amb uns horaris i dies diversos
Els horaris per anar a veure aquesta obra varia i a cada una de les dues representacions, s’han fixat unes hores d’inici diferents. Pel que fa a les representacions del Social, que es podran seguir al Teatre Principal, comencen el 26 de desembre, a partir de les 18 hores. La resta d’actuacions seran el 30 de desembre, l’1 i el 6 de gener, que també començaran a les 18 hores, i l’última serà el 7 de gener, però en sessió matinal, a partir de les 11 hores. Les representacions a la Sala Crespi a càrrec del Grup PAM Teatre comencen abans, el 23 de desembre, a les 18 hores. La següent serà el dia de Nadal, en una sessió de nit, a partir de les 22 hores, mentre que, l’endemà, Sant Esteve, Els Pastorets començaran a les 19 hores. Dissabte 30 de desembre recuperaran l’horari de les 18 hores i no tornaran fins al 6 de gener, a partir de les 19 hores. El 7 de gener serà el darrer dia, a les 18 hores.