Terrassa

Premien Terrassa per un projecte d’edificis intel·ligents

La sensorització de 169 edificis públics permet la presa de decisions per optimitzar i reduir el consum energètic, gas, aigua i electricitat

La regidora de Tecnologia, Laura Rivas, ha recollit avui l’enerTIC Award 2023 – Premi a la innovació i la millora de la competitivitat energètica a través de la digitalització, en la categoria d’Smarts Buildings, pel projecte «Smart Building Terrassa: Els edificis construeixen la ciutat digital», atorgat per la Plataforma enerTIC. El lliurament de guardons de la 10a edició dels enerTIC Awards ha tingut lloc a la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial a Madrid. 

«Smart Building Terrassa: Els edificis construeixen la ciutat digital» té com a principals objectius la millora d’elements clau de la ciutat i dels serveis públics, i la transformació digital de la ciutat, convertint els edificis en intel·ligents per centralitzar i transferir les dades procedents dels dispositius intel·ligents a la Plataforma Sentilo. D’aquesta manera, es posen a disposició de l’Ajuntament, i del conjunt de la ciutadania, informació d’interès dels principals recursos de la ciutat, oferint serveis de valor afegit com el monitoratge de serveis essencials, de condicions meteorològiques, ambientals i de qualitat de l’aire, de la salut estructural dels edificis o el guiatge de les estacions de ferrocarril, entre d’altres. 

El mesurament i la sensorització de paràmetres energètics obtinguts a 169 edificis públics de la ciutat i de la qualitat de l’aire garanteix l’obtenció de dades que permetin la presa de decisions per optimitzar i reduir el consum energètic, gas, aigua i electricitat. Amb aquestes dades es podran dur a terme actuacions que permetin reduir els consums als edificis al voltant del 20-25% del consum actual amb la conseqüència directa d’una reducció de més de 300.000 kg de CO2 a l’any.

Com a sistemes més innovadors dins del projecte es compta amb l’aprenentatge automàtic i reconeixement basat en intel·ligència artificial, el monitoratge de la intensitat lumínica de cel nocturn, punts d’informació pública adaptats, una APP per al guiatge de persones amb discapacitat visual o la detecció d’incendis forestals mitjançant càmeres. 

Reconeixement a un projecte complex

El projecte de l’Ajuntament de Terrassa ha estat escollit pel Comitè d’Experts de la Plataforma enerTIC per davant dels altres dos projectes finalistes presentats per l’empresa de serveis i solucions digitals Inetum i per l’Ajuntament de València amb la iniciativa «Connecta VLCi». 

En rebre el premi, la regidora de Tecnologia, Laura Rivas, ha manifestat que: Aquest guardó, que rebem amb molta il·lusió, suposa un reconeixement a un projecte complex, que compta amb la implicació de diverses entitats i empreses. El desplegament de tecnologia a 169 edificis de la ciutat representa un gran avenç en el desenvolupament del fenomen de la transformació digital aplicat als serveis públics municipals. En línia amb el Programa de Govern i amb el Pla Director Terrassa Ciutat Digital, la majoria dels casos plantejats a Terrassa se centren en la ciutadania. La nostra prioritat és que les tecnologies de ciutat digital incideixin directament en la qualitat de vida de les persones, en l’adaptació a les conseqüències de la crisi climàtica i en la protecció dels col·lectius vulnerables»

El projecte impulsat per l’Ajuntament «Smart Building Terrassa: Els edificis construeixen la ciutat digital», va ser escollit dins de la Convocatòria de Pilots d’Edificis Intel·ligents, dins del Pla Nacional de Territoris Intel·ligents de red.es. 

L’empresa IMESAPI va ser l’adjudicatària de la licitació pública d’un projecte, en el que també van participar els socis tecnològics Ibermática an Ayesa Company i IoTsens, que té com a finalitat l’impuls d’actuacions vinculades amb la gestió intel·ligent de la ciutat. 

Des de l’any 2013, els enerTIC Awards premien els projectes tecnològics més innovadors desenvolupats per empreses i organitzacions compromeses amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat. En aquesta convocatòria, tant organitzacions públiques com privades han presentat els seus projectes a 15 categories, entre les quals es troben: Digital & Disruptive Startups, R+D+I per Sustainability, Industrial Decarbonització, Low-Carbon Economy, Smart Buildings, Smart Cities, Smart Energy Operations, Smart Factory, Smart Grid, Smart Mobility, Smart Product, Smart Renewable Technology, Smart Solutions and Services, Smart territoris and tourism, i Sustainable infrastructures. 

La Plataforma enerTIC.org, que atorga els enerTIC Awards, té com a missió contribuir al desenvolupament del potencial de transformació de les Tecnologies de la Informació i Comunicacions en l’àmbit de l’eficiència energètica a Espanya amb el suport de 96 empreses associades i institucions públiques, a favor d’una economia més competitiva i sostenible. 

To Top