Terrassa

Dos alumnes de l’Eseiaat creen una dutxa ecointel·ligent per a persones amb discapacitat

Showee, un dels projecte que ha format part del programa Emprèn UPC Terrassa, comença la producció i comercialització d’un producte innovador: una dutxa que facilita el mullat, l’ensabonat i l’assecat a persones amb dependència

El director de l'Eseiaat, Xavier Roca, ha participat en una demostració del funcionament de Showee / Nebridi Aróztegui

Un dels últims projectes que ha participat al programa d’emprenedoria Emprèn UPC Terrassa, impulsat per la universitat en col·laboració amb el Servei d’Innovació de l’Ajuntament, ja és una realitat, havent-se constituït com a empresa i havent començat ja la producció i comercialització del seu producte. Els exalumnes de l’Eseiaat Judit Salarich, enginyera mecànica, i Eloi Mirambell, enginyer en tecnologies aeroespacials, han ideat Showee, una dutxa que s’adapta al nivell d’autonomia de persones amb dificultats físiques o discapacitat. 

La tecnologia patentada facilita les etapes de mullat, ensabonat i assecat (la dutxa incorpora dues sortides, una per al cap i un altra per al cos, per on surten l’aigua, el sabó i l’aire) a persones amb discapacitat tant física com intel·lectual o sensorial, com ara la ceguesa, incorporant la possibilitat d’un control de veu i/o un assistent virtual en pantalla per guiar l’usuari amb dificultats cognitives en cada pas. També compta amb avisos lluminosos per saber quina sortida es posarà en marxa en cada moment.

Segons ha explicat aquest dimecres Mirambell, Showee, que es pot regular en alçada, pot funcionar de forma manual, de manera que l’usuari o el cuidador premin, en la pantalla tàctil que incorpora la dutxa o en una app associada, el botó per començar cada fase (mullat de cap o cos, ensabonat de cap o cos i assecat de cap o cos) o de forma automàtica, amb programes predeterminats.

/ Nebridi Aróztegui

De fet, la dutxa permet ser controlada en remot, amb una app, cosa que permet al cuidador no haver d’estar present en tot moment en l’espai de bany, de manera que pot optimitzar el temps d’assistència i preservar la intimitat de les persones. També hi ha la possibilitat de rebre un avís quan sigui el moment de començar, per exemple, la fase de l’ensabonat, perquè el cuidador s’adreci just en aquell moment a la dutxa per ajudar l’usuari, ha detallat la terrassenca Salarich. A més, Showee incorpora un detector de caigudes que envia un avís a un tercer en cas de produir-se’n una, una sèrie de llums amb colors que incentiven el relaxament i la possibilitat de personalitzar músiques.

Es seus impulsors asseguren, d’altra banda, que permet estalviar més d’un 50% d’aigua en comparació a les dutxes convencionals.

Una idea nascuda el 2017

La idea va sorgir el 2017 quan l’àvia d’un altre dels membres de l’equip, Èric Güell, científic de dades, va ser diagnosticada amb Parkinson i la dutxa va passar a ser un moment d’intranquil·litat per a tota la família, cosa que el va fer decidir-se a intentar revolucionar aquest món. En un primer moment, la idea va ser seleccionada i finalista en el programa d’emprenedoria per a projectes amb impacte social Atípics, que va permetre encaminar el projecte des de zero, i el 2021 va passar a formar part de l’Emprèn UPC Terrassa, amb un acompanyament que s’ha dut a terme “els dos últims anys i mig, que han estat els més clau per tirar endavant el projecte”, ha assegurat Salarich.

Judit Salarich i Eloi Mirambell, alumnis de l’Eseiaat i impulsors de Showee / Nebridi Aróztegui

En aliança amb el grup industrial manresà Oliva Torras, aquest any ja han produït les primeres unitats, que ja han instal·lat en centres sanitaris, com ara residències de persones grans; residències d’infants, joves i adults amb discapacitat intel·lectual i trastorn de l’espectre autista (TEA), i a la planta de subaguts d’un hospital, entre altres. La dutxa, però, està pensada per poder ser instal·lada en qualsevol bany, també a casa.

De moment, treballen amb una opció de renting amb quotes de 200 euros i la possibilitat de comprar al comptat amb preus des de 3.500 euros.

Emprèn UPC Terrassa: set anys, més de 120 alumnes i “15 start-ups”

El director de l’EseiaatXavier Roca, ha explicat aquest dimecres que Showee és un cas d’èxit del programa Emprèn UPC Terrassa, que va arrencar ara fa set anys en col·laboració amb l’Ajuntament, després de detectar un buit en els seus estudiants, que sortien “preparats tecnologicament però en el moment en què tenien una idea i volien portar-la a terme muntant una ‘start-up’ o desenvolupant una idea de negoci, hi havia una certa discontinuïtat”. “Així va néixer l’Emprèn UPC Terrassa amb la idea que quan els estudiants estiguessin acabant o ja haguessin acabat poguessin tenir uns mesos de formació i seguiment”, ha indicat.

En aquests set anys, pel programa hi han passat 91 grups formats, en total, per entre 120 i 130 estudiants, i s’han muntat 15 “start-ups”, ha assenyalat Roca, que s’ha mullat per l’emprenedoria i la innovació, juntament amb el regidor d’Economia Social, Innovació, Universitats i Transferència de Coneixement i Turisme de l’Ajuntament de Terrassa, Pep Forn, que s’han prestat per a una demostració del funcionament de la dutxa Showee.

“Des del servei d’Universitats i Innovació tenim l’objectiu de portar el talent i la recerca de la universitat al mercat i a la societat i traduir-lo en productes i serveis que puguin millorar la vida de les persones i d’aquí va néixer l’Emprèn UPC Terrassa”, ha indicat Forn, que ha destacat que Terrassa és la “segona ciutat universitària de Catalunya però també la segona ciutat on es creen més ‘start-ups’ i això és gràcies a la UPC sense cap mena de dubte”.

Showee ha estat seleccionada per la UPC per participar a la pròxima edició de l’esdeveniment de referència internacional adreçat a start-ups i inversors del sector tecnològic 4YFN (4 Years From Now), que acostuma a celebrar-se a Barcelona juntament amb el Mobile World Congress.

Segons explica Èric Güell, fundador i CEO, l’empresa té la intenció de moure la seva seu operativa al Vallès, però mantindrien la fabricació a Manresa.

To Top