El Ministerio de Ciencia e Innovación i l’Agencia Estatal de Investigación finançarà la posada en marxa d’un nou estudi de cribratge visual pediàtric impulsat per WIVI Visión, empresa que ofereix solucions innovadores per millorar l’eficiència visual i tractar les disfuncions visuals, juntament amb la Fundació Joan Costa Roma i el Consorci Sanitari de Terrassa. En aquest estudi es treballarà sobre la detecció de possibles disfuncions visuals entre la població infantil que poden afectar tant al seu desenvolupament visual com a l’aprenentatge.
L’estudi, liderat pel cap de pediatria de la Fundació Joan Costa Roma i del Consorci Sanitari de Terrassa, Abel Martínez i la metgessa adjunta de pediatria del CST, Noemí Magro, es realitzarà sobre una mostra de 200 nens d’entre 3 i 7 anys, amb l’objectiu de millorar en el diagnòstic de la visió servint-se dels avantatges que aporta la intel·ligència artificial i la gamificació, avançant així en una necessitat encara no coberta en matèria d’atenció primària pediàtrica i oftalmologia infantil.
Aquest nou acord de col·laboració públic-privat sorgeix després d’un anterior estudi, engegat fa dos anys per WIVI Visión i el CST, en què es van analitzar les possibles disfuncions visuals en nens d’entre 7 i 14 anys, on es va poder constatar que més de la meitat dels nens participants van presentar problemes relacionats amb la visió binocular i les habilitats visuals lectores no diagnosticades pel mètode tradicional.
El projecte treballarà sobre la detecció de possibles disfuncions visuals no diagnosticades en nens d’entre 3 i 7 anys que poden influir en el seu aprenentatge i desenvolupament
En paraules de Juan Carlos Ondategui, Phd, cofundador de WIVI Visión, aquest nou estudi, “que treballarem juntament amb les àrees de Pediatria, Oftalmologia i Atenció Primària del CST, constata la importància de continuar avançant en matèria de col·laboració públic privada. Després de l’èxit del primer estudi realitzat fa uns anys, estem convençuts que la nostra tecnologia pot seguir ajudant a millorar el diagnòstic i detectar nombroses alteracions que avui encara es passen per alt tant a la sanitat pública com privada per millorar la qualitat de vida”.
Per al doctor Abel Martínez, cap de pediatria del Consorci de Terrassa, “la detecció dels trastorns visuals a la infància és molt important per la repercussió que aquests trastorns poden tenir en el desenvolupament, l’aprenentatge i la lectoescriptura. Amb la recerca de sistemes i dispositius de suport pels equips pediàtrics d’atenció primària, que permetin una detecció primerenca (a partir dels 3 anys) de problemes visuals (refracció, discromies, estereoagudesa…), i que evitin la interpretació subjectiva dels exploradors, podrem actuar de forma precoç sobre la resolució o millora de trastorns de l’agudesa visual i capacitat lectora que, sens dubte, repercutiran positivament en l’adquisició d’habilitats i coneixement dels infants”.
Més de la meitat dels nens d’entre 7 i 14 anys analitzats al primer estudi fa dos anys van fer aflorar problemes relacionats amb la visió binocular i les habilitats visuals lectores
En aquest nou projecte participaran també Juan Carlos Ondategui-Parra, cofundador de WIVI Visión i professor titular d’optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya, així com l’equip de pediatria i oftalmologia del Consorci Sanitari de Terrassa.
És un estudi que unirà les àrees de pediatria i oftalmologia, a més de WIVI Visión, per assolir la màxima detecció de tots els nens d’entre 3 a 7 anys.
Intel·ligència artificial, Big Data i 3D
La solució de WIVI Visión està basada en tecnologia avançada, com ara la intel·ligència artificial, Big Data i 3D, que, en combinació amb la gamificació, permet que la jugabilitat s’adapti a cada pacient en funció de la seva col·laboració i generi un entrenament totalment personalitzat a través d’un catàleg de diferents videojocs. Això fa que els pacients es diverteixin i motivin durant el tractament i continuïn fins a finalitzar-lo en menys de 3 mesos.
El seu sistema pioner compta amb avantatges destacats, com ara la seva exhaustivitat, ja que mesura més d’un centenar de paràmetres de 5 àrees visuals, a diferència dels 4 paràmetres d’una sola àrea que mesuren els mètodes tradicionals. També la seva efectivitat, perquè compta amb una taxa del 100% de recuperació dels casos tractats. També la seva rapidesa, permetent completar una avaluació completa i dissenyar un entrenament en temps real i en només 12 minuts; la seva precisió, avaluant aquests paràmetres i dissenyant entrenaments recolzant-se en tecnologia pròpia; o la facilitat d’ús i assequibilitat. Finalment, donar una solució a les disfuncions visuals, si n’hi ha, en menys de 3 mesos.
WIVI, la denominació societària del qual és e-Health Technical Solutions, va ser fundada el 2016 per Eva García Ramos i Juan Carlos Ondategui-Parra després de detectar una demanda no coberta del sector òptic en l’àmbit de l’avaluació i el tractament de les disfuncions visuals. El propòsit i l’objectiu és millorar la qualitat de vida a través de la visió. WIVI disposa d’oficines a Barcelona, Bilbao i Berlín. Els seus fundadors, Eva García Ramos i Juan Carlos Ondategui-Parra. tenen més de 25 anys d’experiència acumulada a nivell nacional i internacional als sectors tecnològic i de l’atenció visual.
WIVI Visión està basada en tecnologia pròpia recolzada en big data, intel·ligència artificial assequible no només per avaluar si algú presenta o no disfuncions visuals, sinó també per aplicar entrenaments personalitzats basats en jocs en 3D per a recuperar-los en menys de 3 mesos. A més, presenta una efectivitat del 100% fins ara i compta amb l’homologació del Ministerio de Sanidad amb classe mèdica.