Terrassa

La marca Campus Terrassa serà una realitat el 2024

Els universitaris de la UPC impulsen el projecte d’un campus global que sedueixi els 10.000 alumnes que estudien a Terrassa i projecti una imatge atractiva als futurs estudiants

El projecte l’impulsen els universitaris terrassencs i aquest mateix Nadal agafarà velocitat de creuer. Es tracta de la marca Campus Terrassa, el segell de qualitat que ha de permetre que Terrassa deixi de ser una ciutat d’universitats per esdevenir una ciutat universitària, com ho són Barcelona, Granada o Salamanca.

Deu mil estudiants cursen graus i postgraus a la ciutat on fins ara, expliquen, han funcionat de manera aïllada, “cadascú fent vida a la seva escola, i poc més -explica Pau Argiz, delegat d’estudiants del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM)-. La pandèmia ho va complicar tot i les delegacions d’estudiants i les entitats van quedar paralitzades. Ara hem superat la situació i estem en condicions d’impulsar un sol campus cohesionat a la ciutat”.

El projecte està liderat conjuntament pels estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), els de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i els del CITM, tots centres de la Universitat Politècnica de Catalunya. Junts han organitzat dimecres 20 de desembre una Festa de Nadal al pati TR5 l’Eseiaat, amb xocolatada solidària i quinto, una celebració que vol ser “el tret de sortida” del projecte del Campus Terrassa.

Guillem Altimiras (Eseiaat): “La voluntat és culminar la idea d’un campus global, ajudar-nos a créixer, visibilitzar-nos i aconseguir que els nous estudiants, quan triïn facultat, pensin en Terrassa com un campus, no com una suma d’escoles universitàries”

Serà el primer tast de cara a la primavera. La Setmana Cultural de l’Eseiaat vol convocar la majoria dels 10.000 universitaris que cursen estudis a Terrassa. “Ara iniciem contactes amb l’Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC), amb l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) i amb l’Euncet –apunta Guillem Altimiras, delegat d’estudiants de l’Eseiaat–. La voluntat és culminar la idea d’un campus global, ajudar-nos a créixer, visibilitzar-nos i aconseguit que els nous estudiants, quan triïn facultat, pensin en Terrassa com un campus, no com una suma d’escoles universitàries”.

Els alumnes ja tenen la marca “Campus Terrassa” i ara treballen en el disseny d’un logotip que volen consensuar amb totes les escoles i que esperen presentar amb el projecte del Campus els dies 7, 8 i 9 de maig, coincidint amb la celebració de la Setmana Cultural.

Ciutat universitària

Fa temps que Terrassa persegueix l’objectiu de consolidar la imatge d’una ciutat universitària i d’universitaris. Ara, els estudiants fan el pas més difícil, el de consolidar una comunitat d’alumnes cohesionada i arrelada a la ciutat i al seu campus universitari.

“La idea és generar espais on relacionar-nos de manera lúdica i extracurricular, però també acadèmica, compartint projectes”, explica Pau Argiz. “Volem organitzar activitats que aturin l’efecte marxar fora de Terrassa a dormir o el cap de setmana –afegeix Guillem Altimiras–. Si organitzem activitats de qualitat i engrescadores, si generem campus, la gent es quedarà i, si cal, dormirà a casa d’algun company o companya”.

Els estudiants estan convençuts que la iniciativa transcendeix l’àmbit universitari i agafa dimensió de ciutat. “Terrassa té una universitat de molta qualitat. Ara els estudiants ens veuen com grup d’escoles i el que busquem és que triïn Terrassa també per l’atractiu del seu campus”.

Pau Argiz; “Volem generar espais on relacionar-nos de manera lúdica i extracurricular, però també acadèmica, compartint projectes. Si organitzem activitats de qualitat i engrescadores, si generem campus, la gent no marxarà i es quedarà a Terrassa”

La UAB o el campus nord de la UPC són referents per als universitaris egarencs, conscients que “el de Terrassa és un campus urbà”, amb peculiaritats urbanístiques. L’Eseiaat, el CITM i l’ESCAC estan a poc més de cinc minuts, totes a l’eix del carrer de Colom. I l’Escola d’Infermeria i la d’Òptica estan a només deu minuts a peu.

En aquest eix, els estudiants ja han consolidat espais de trobada i de celebració a la plaça del Campus, al costat de la biblioteca de la UPC, o a la plaça d’Hedy Lamarr, on se celebra la Fira d’Empreses de l’Eseiaat i on assaja la colla castellera universitària dels Bergants.

Altres infraestructures funcionen com a “barreres físiques que dificulten la idea d’un campus urbà i eviten la sensació d’accés a un espai universitari -comenten els estudiants-. La pacificació del trànsit, per exemple, al carrer Colom, ajudaria a configurar un espai comú i a eliminar barreres estructurals”.

Dimarts, els estudiants van compartir el projecte del Campus Terrassa i els seus reptes urbanístics amb l’Ajuntament i les universitats, en el marc del Consell Universitari de Terrassa, el primer amb una àmplia presència dels estudiants. Hi van assistir delegats de pràcticament totes les escoles universitàries de la ciutat.

Els estudiants, encantats

El quòrum d’universitari al consell municipal va ser “una molt bona notícia” per les delegacions universitàries, que van poder comprovar com el moviment estudiantil ha recuperat múscul, està organitzat i és actiu.

Les noves generacions d’estudiants, expliquen els universitaris, tenen ganes d’implicar-se.

Els alumnes han acollit amb entusiasme la proposta de les entitats d’impulsar el Campus Terrassa i omplir-lo de contingut. “Estan agraïts a les delegacions que s’organitzin activitats extracurriculars i lúdiques que els convidin a quedar-se a Terrassa i en les que estiguin involucrats estudiants d’altres graus”, apunta Argiz.

Setmana Cultural a l’Eseiaat. L’any vinent ha de ser l’edició més participativa, de la consolidació de la marca Campus Terrassa / Nebridi Aróztegui

La suma de les tres escoles de la UPC – Eseiaat, CITM i FOOT- ha permès, d’entrada, incrementar l’equip organitzador de la Setmana Cultural, de 15 a 100 persones.

Per això és tan important sumar –afirma Altimiras–. Com més siguem, més coses podrem fer i més es consolidarà la idea d’un campus global. Aquest projecte és una roda contínua que cal fer girar”.

Els alumnes volen deixar clar que el seu projecte del Campus Terrassa és una iniciativa “oberta a la ciutat, com totes les activitats que organitzem. Aquest és un projecte comú, amb el professorat, amb el veïnat, amb la ciutat. No volem exclusivitat -rebla Altimiras-. No és el nostre tarannà”.

Recorden, per exemple, que sempre compten amb els comerciants i amb la restauració de l’entorn de les facultats per a l’organització dels seus actes, La consolidació d’una comunitat universitària homogènia, global, és un projecte bo pels estudiants, per a les universitats egarenques i per a la ciutat, recorden.

To Top