Terrassa

Comença el procés per construir dos nous CAPs a Terrassa

Un terreny haurà de tenir un mínim de 1.600 metres quadrats; l’altre, 1.000

El solar on es farà el CAP més CUAP és ara un aparcament cedit a la UPC / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ara sí. Els serveis tècnics municipals ja poden tramitar els expedients urbanístics, un pla especial en un cas, una modificació de qualificació, en l’altre, per cedir a la Generalitat els dos solars de l’Ajuntament en els quals el Govern ha de construir sengles equipaments sanitaris.

Es tracta d’un CAP més CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) al carrer de Pau Marsal i del nou CAP Terrassa Nord, a Sant Pere Nord. El consistori ja ha iniciat els procediments perquè ja sap les dimensions de parcel·les que necessita la Generalitat per a tots dos projectes: un mínim de superfície en planta de 1.600 metres quadrats per a la nova àrea bàsica sanitària amb CAP-CUAP i un mínim de 1.000 metres quadrats de planta per al CAP Nord.

En resposta a una pregunta d’Eva Candela, regidora del PSC, sobre el calendari d’accions i l’estat dels expedients de cessió, la regidora de Salut Laura Rivas va revelar en l’últim ple municipal que l’Ajuntament ja havia rebut, per fi, la comunicació del Govern sobre la superfície requerida per als dos projectes.

El consistori ja ha iniciat els procediments perquè ja sap les dimensions de parcel·les que necessita la Generalitat per a tots dos projectes

Era el pas que faltava per activar el treball municipal pendent des de feia mesos. El maig passat, les dues administracions van signar el Pacte de Salut “per actualitzar els equipaments i millorar el sistema públic de salut a Terrassa”. Entre altres mesures, hi figurava la construcció dels dos equipaments: un de nova creació i un altre, també, però per substituir l’obsolet CAP Terrassa Nord actual (a l’avinguda del Vallès) per un altre nou de trinca, aprofitant els terrenys municipals al nord del que serà en un parell d’anys el parc de la República.

Al carrer de Pau Marsal

El 3 de novembre, Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, i Manuel Balcells, conseller de Salut, van visitar la parcel·la de 6.152 metres quadrats delimitada pels carrers de Pau Marsal i de Marinel·lo Bosch, un solar utilitzat des de fa anys com a aparcament lliure per a alumnes i personal de la UPC.

El terreny municipal del carrer de Pau Marsal té 6.152 metres quadrats / ALBERTO TALLÓN

El solar, que ha estat objecte de diverses intervencions a causa de l’acumulació de residus, havia estat el triat per tècnics de totes dues administracions per aixecar-hi una nova àrea bàsica de salut, amb un CAP concebut per treure pressió al CAP Sant Llàtzer i el Terrassa Est. I, aquí radica la principal novetat, amb el CUAP llargament reivindicat des de Terrassa, marginada en les comparacions amb altres ciutats molt més petites que sí que disposen d’aquest equipament per a urgències de baixa intensitat que ajuda a descongestionar les urgències hospitalàries.

El Departament de Salut requereix un mínim de superfície en planta de 1.600 metres quadrats per a la nova àrea bàsica sanitària amb CAP-CUAP i un mínim de 1.000 metres quadrats de planta per al CAP Nord

El consistori va rebre la informació el 15 de novembre passat. La Generalitat considera “imprescindible” que en aquesta parcel·la de Pau Marsal la petjada de l’edifici en planta tingui “un mínim de 1.600 metres quadrats”. La raó: el CUAP ha d’anar, tot, en aquesta planta baixa. A més, es requereix un espai d’accés que permeti l’arribada de diverses ambulàncies a la porta, i la d’un cotxe particular que pugui descarregar un pacient i marxar. Segons la sol·licitud del Govern, la marquesina del SEM haurà d’estar situada en un espai on l’ambulància disposi d’un fàcil accés sense maniobrar, i sense interferir en l’entrada del CUAP.

Una altra dada rellevant de l’informe enviat per Salut a l’Ajuntament: la necessitat de sostre edificable total és de 5.507 metres quadrats. Segons s’infereix de les primeres dades conegudes, el CAP s’aixecaria en el mateix edifici, segurament en la primera planta, però amb accessos diferents al del CUAP. El disseny que ha d’encarregar la Generalitat resoldrà el com. Pel que respecta a l’Ajuntament, abans de tramitar l’expedient de cessió ha d’elaborar un pla especial en aquest sector per tal d’ajustar-ne la qualificació: fins ara era d’equipament educatiu i passarà a ser d’equipament sanitari. El temps aproximat per dur a terme la tramitació de tot l’expedient es calcula en set o vuit mesos.

Sector on serà aixecat el nou CAP Terrassa Nord / ALBERTO TALLÓN

Al parc de la República

El nou CAP Terrassa Nord serà edificat en la part nord del gran solar on s’executen les obres del parc de la República, en una porció de terreny que quedava lliure de la urbanització del nou pulmó verd de Terrassa. És una parcel·la situada a la confluència del carrer de Provença amb l’avinguda de Béjar, amb la façana de major longitud orientada a l’avinguda. Per a aquest projecte, Salut requereix una planta de 1.000 metres quadrats, com a mínim, per a un sostre edificable de 5.596,50 metres quadrats.

El CAP, per descomptat, haurà de tenir espai exterior suficient per a la descàrrega de pacients de vehicles privats i per a ambulàncies. Tot apunta al fet que aquest pla tindrà un desenvolupament més lent perquè per al procediment s’ha d’aprovar una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

En quatre o cinc anys?

Els primers càlculs del Departament de Salut el febrer passat situaven les inauguracions dels nous equipaments l’any 2026, però pocs mesos després la Generalitat va reajustar-ne el calendari, tenint en compte la tramitació dels expedients. Ara, l’acabament de l’obra del CAP-CUAP es preveu per al 2027. La del CAP Nord, per al mateix any “o el 2028”.

Comença el procés per construir dos nous CAPs a Terrassa
To Top