No és la primera vegada que s’especula sobre que els telèfon intel·ligent escolten les nostres converses. I és que a qui no li ha ocorregut això de tenir una xerrada amb amics i parlar sobre algun producte d’una marca en concret i, com si per art de màgia es tractés, aparèixer-li en la pantalla del seu mòbil a mode de bàner publicitari. Però la cosa va a més, perquè els atacs informàtics també entren en joc i sovint afecten a persones famoses però també altres com nosaltres.
Més enllà de les sospites, però, cal tenir en compte els atacs informàtics que poden afectar els mòbils, com és el cas del programari Pegasus, que ha espiat molts polítics independentistes els últims anys. I els telèfons amb sistema operatiu Android són víctimes d’aquests atacs. L’últim, a través d’una aplicació disponible a Google Play: iRecorder Screen Recorder fa temps que grava les nostres converses sense permís.
Per què? Tot i que quan es va llançar al mercat el setembre del 2021 només servia per gravar la pantalla, a partir de l’agost del 2022 ha estat gravant un minut d’àudio cada 15 minuts i ha reenviat aquestes gravacions a través d’un enllaç encriptat al servidor del desenvolupador de l’aplicació.
En una publicació al mitjà especialitzat ArsTechnica assenyalen que en la darrera actualització de l’app el 2022 es va afegir un codi maliciós “basat en un RAT (troià d’accés remot) AhMyth Android de codi obert”. D’aquesta manera, el desenvolupador ha tingut accés a moltes converses d’usuaris que tenen l’aplicació descarregada.