El Comitè d’Emergència Municipal ha decidit activar en alerta el Pla d’Emergència Municipal per Sequera, després que la manca de pluja situï els embassaments al 18%.”La situació -ha dit Jordi Ballart– en s’impulsa a anticipar-nos a un escenari de màxima escassetat. A avançar-nos a l’estat d’emergència abans que els embassaments estiguin al 16%“. L’alcalde, que ha comparegut en roda de premsa acompanyat de la regidora de cicles de l’Aigua, Patricia Reche, ha recordat que ara més que mai és “essencial actuar amb urgència, canviar els hàbits de consum i garantir el proveïment”.
Medi Ambient activa la campanya de concienciació “L’aigua s’acaba. Tanca l’aixeta”
L’alcalde ha recordat que a la tardor no ha plogut i “ara ens trobem en la pitjor situació hídrica dels darrers cent anys. Cada petit gest compta”.
Ballart ha volgut “agrair el comportament exemplar de la ciutadania, responsable i solidari. És un orgull veure com preservem un recurs escàs com l’aigua”. A Terrassa, el consum d’aigua se situa en els 182 litres per persona i dia, un indicador que baixa fins als 96 litres per persona i dia en el cas exclusiu del consum domèstic. Els dos índex estan molt per sota de les restriccions implantades fins ara. Així i tot, la situació ens condueix a un escenari extrem de sequera els mesos vinents i l’alcalde fa una crida “a continuar disminuint el consum, és fonamental”
L’alcalde diu que la situació impulsa Terrassa a “anticipar-nos a un escenari de màxima escassetat” i agraeix la ciutadania “el comportament exemplar , responsable i solidari”
En aquest moment, Catalunya està en situació de pre-emergència per sequera i tot apunta que entrarà en fase d’emergència a finals d’any o principis de 2024. Terrassa no hauria d’aplicar mesures extraordinàries fins a la fase dos de l’emergència, que fixa el límit de consum en 180 litres per persona i dia. La ciutat se situa actualment en els 182 litres per persona i dia.
Pe que fa a les restriccions, a la ciutat continuen en aplicació les mesures vigents a tota Catalunya, que limiten el reg de la gespa es positiva, prohibeix omplir piscines privades, regar gespa i jardins, limita la neteja viària a situacions de salubritat i prohibeix les fonts ornamentals.
Cap a una gestió municipal de la depuradora de les Fonts
Amb la previsió que les restriccions s’accentuaran aviat, la ciutat impulsa diferents mesures per a reduir el consum i consolidar noves fonts d’aportació d’aigua. En aquest sentit, l’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament negocia amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la cessió de la gestió de l’Estació Depuradora d’Aigües de les Fonts (EDAR) al municipi. l’ACA estaria disposada a deixar en mans de Terrassa la gestió de la depuradora i en aquest moment està redactant un conveni que regularia aquest traspàs. “Hem demanat celeritat i estan responent bé”, ha apuntat la regidora. Els costos de la gestió de la planta, un cop passés a mans municipals, no tindrien inicialment cap cost per l’Ajuntament, ha informat l’administració. Es cobririen amb el cànon de l’aigua, que l’ACA transferiria a l’Ajuntament de Terrassa.
L’aigua depurada de l’Edar de les Fonts necessitaria ser sotmesa a un tractament terciari per poder injectar-la a la xarxa local. S’utilitzaria per a usos no domèstics, com el rec d’espais públics, la neteja viària o per a la indústria, una part significativa del consum d’aigua a la ciutat.
L’Ajuntament ja està fent les proves de reducció de la pressió de l’aigua a alguns trams de la cituat i de moment semblen funcionar bé. No s’han rebut queixes
En paral·lel a la reutilització de l’aigua de la depuradora, l’Ajuntament està fent proves per reduir la pressió de l’aigua a la ciutat i, d’aquesta manera, abaixar el consum global en el tercer municipi més poblat de Catalunya. “Les proves s’estan fent en aquest moment -ha explicat Reche-. Ho fem de manera discreta, sense notificar-ho als veïns, per comprovar realment l’afectació sense que ningú estigui pendent”. Durant les primeres jornades, ha dit l’alcalde, “no s’han rebut queixes“, cosa que indicaria, de moment, que la mesura podria funcionar.
En uns dies, la regidoria de Cicles de l’Aigua espera tenir conclusions de la reducció de pressió. Si finalment es decideix aplicar-la, Reche ha avançat que s’aplicaria de manera que no es detectés al dia a dia de la ciutadania i tenint en compte, per exemple, que no afectés les calderes“.
Ballart també ha informat que l’empresa municipal Taigua està provant un nou sistema de detecció de fuites i que s’invertiran 3 milions d’euros en la reparació de la xarxa, per minimitzar les fuites. “Pel que fa al consum municipal – ha afegit- hem reduït en un 60% els consums especialment en el rec, que només es fa en criteris de supervivència”.
El procés per a la localització de nous pous i aigües freàtiques que complementin l’abastiment de la ciutat també està en marxa. Una consultora analitzarà les aigües freàtiques del parc de Vallparadís. Paral·lelament, la ciutat ha demanat una subvenció als fons PERTE per a fer un estudi hidrològic de la ciutat i identificar la presència de pous i de recursos hídrics en el subsòl.
