Rètols en negreta. Un mapa de línia a l’andana per millorar l’orientació dels usuaris i facilitar el seu viatge. Un codi numèric que acompanya el rombe amb el nom de l’estació. Aquestes són algunes de les novetats de senyalització adaptada que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha estrenat a Terrassa, on es fa la prova pilot. FGC ha renovat la senyalització de l’estació de Vallparadís Universitat, a Terrassa, “per adaptar-la a criteris d’accessibilitat universal”. Ester Capella, consellera de Territori, ha presentat les novetats aquest divendres en un acte desenvolupat amb la mateixa estació amb la participació de col·lectius de discapacitats.
Membres d’aquests col·lectius han validat els nous senyals, que, segons FGC, “representen una millora global per a totes les persones usuàries”. La Generalitat estudiarà la implantació d’aquest nou sistema a la resta d’estacions de la seva xarxa principal.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha rebut la consellera en un acte que ha comptat amb la presència de Toni Segarra, president de Ferrocarrils. A l’estació s’ha renovat tot el sistema de senyalització fixa per adaptar-lo a criteris d’accessibilitat universal. “Els nous senyals, més simples i més fàcils de llegir, milloren l’accessibilitat dels missatges amb l’objectiu de fer-los més comprensibles per a les persones amb discapacitat cognitiva i per a tota la població general”, especifica FGC.
El projecte ha estat desenvolupat per Ferrocarrils conjuntament amb la Comissió d’Accessibilitat de Terrassa, formada per l’Ajuntament i entitats de la ciutat. Persones amb discapacitat cognitiva han probat el sistema després d’haver participat en el seu redisseny.
La consellera ha donat les gràcies al conjunt d’entitats i associacions que han participat en el disseny de la nova senyalètica. Segons Capella, han ajudat Territori “a identificar i eliminar totes les barreres existents a l’hora de poder programar els desplaçaments”.
Trens i estacions adaptats
La consellera ha posat de relleu el fet de “tenir una mirada diferent, i sobretot des de les administracions públiques, per garantir els drets de totes les persones. Aquest divendres s’ha fet un nou pas a Ferrocarrils: “Ja teníem una part de la feina feta: tots els trens i estacions adaptats a persones amb mobilitat reduïda i també per a les persones amb discapacitats visuals. I ara les comencem a adaptar amb criteris d’accessibilitat, el que suposa, també, una millora per al conjunt de la ciutadania”.
La titular de Territori ha apuntat que ara, “amb el traspàs, tenim un nou repte i és fer que Rodalies també sigui accessible com Ferrocarrils. És un repte de país que haurem de fer també de la mà de les entitats”.
El president d’FGC ha avançat que estudiarà implantar aquestes actuacions a la resta d’estacions de la xarxa de Ferrocarrils. També Segarra ha agraït la implicació de diversos col·lectius “en el redisseny, un canvi que, a més a més, pot suposar una millora global per a tots els usuaris”. Per a Segarra, aquesta intervenció constitueix un pas més “per assolir l’objectiu d’eliminar totes les barreres amb què es poden trobar les persones. Ferrocarrils ja té des de fa anys tota la xarxa adaptada a persones amb mobilitat reduïda, i continuem treballant per garantir l’accessibilitat universal a tots els nostres serveis”.
L’alcalde de Terrassa ha valorat la trajectòria de la ciutat en aquest àmbit: “Som una ciutat molt compromesa amb l’accessibilitat i per això mateix és important que aquí, a Terrassa, es facin també passos endavant no només en clau de ciutat, sinó en clau de país”. Aquí, ha dit, “s’ha fet molta feina i cal agrair-la sobretot a les entitats del sector, que són incansables, que no deixen mai de lluitar per anar aconseguint millores, algunes més petites i d’altres més grans, però sempre millores en la mateixa direcció: fer una ciutat i una societat per a tothom, una societat que no exclogui ningú en funció de les seves capacitats”.
El treball de redisseny de la senyalització fixa de l’estació de Vallparadís Universitat, que pertany a la línia Barcelona-Vallès d’FGC, s’ha dut a terme de forma conjunta entre Ferrocarrils, l’Ajuntament de Terrassa i entitats que vetllen per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Es tracta de la fundació terrassenca Capaç, de la federació d’entitats Dincat i de l’organització ONCE.
Un projecte pilot
Els canvis, que recullen la majoria de recomanacions dels col·lectius consultats, han inclòs nombrosos aspectes de la senyalització fixa. En tots els casos, s’ha procurat fer possible la convivència amb el sistema actual. Les millores estrenades a Vallparadís Universitat serviran de model a Ferrocarrils “per poder valorar-ne l’efectivitat i establir quins elements poden incorporar-se a la resta de les estacions els propers anys”.
Una de les novetats més visibles a Vallparadís Universitat és la incorporació a l’andana d’un mapa de línia per millorar l’orientació de les persones usuàries i facilitar el seu viatge. A més, el rombe amb el nom de l’estació va acompanyat, per primer cop, d’un codi numèric que l’identifica de forma única. En el cas de Vallparadís Universitat, es tracta del número 42. L’objectiu és que cada estació de Ferrocarrils estigui numerada amb una xifra concreta, per tal de facilitar-ne la identificació.
Una altra modificació afecta la tipografia dels rètols, que passa a ser en negreta per augmentar el contrast i la distància de lectura. El canvi és visible en elements com els codis de línia, amb una nova configuració homogènia que permet millorar la composició de la informació i augmentar la llegibilitat del nom de la destinació.
D’altra banda, explica FGC, “s’ha modificat la senyalització d’informació en els accessos per fer més simples i clars els missatges informatius. També s’han millorat i s’han simplificat els diferents pictogrames de l’estació per augmentar la percepció del missatge i facilitar-ne el reconeixement”.
L’estació també ha renovat els senyals de direcció d’entrades i sortides. D’una banda, els rètols de senyalització de les entrades a andanes, vies o trens passen a tenir un color negre de fons (enlloc del gris actual). Sobre aquest fons negre, el missatge informatiu passa a tenir color blanc, amb l’objectiu de facilitar la percepció del sistema i augmentar la llegibilitat.
Pel que fa a les direccions de sortida, passen a tenir un nou color blau. El nom de les sortides s’amplia i, com que s’aplica en negre sobre fons blanc, augmenta la llegibilitat. A més, els topònims apareixen sencers, sense abreviatures (per exemple, Plaça Catalunya, enlloc de Pl. Catalunya).
L’estratègia
L’estrena de la nova senyalització fixa a Vallparadís Universitat és una de les actuacions de Ferrocarrils per garantir l’accessibilitat universal a les estacions, “al costat d’altres accions com la implantació el juliol passat d’un sistema d’orientació d’orientació per veu a totes les estacions per facilitar l’accés i la mobilitat a les persones amb discapacitat visual o dificultats per a la comprensió de l’idioma”, assenyala l’empresa pública.
L’Estratègia d’Activisme 2020-2030 d’FGC recull l’accessibilitat universal en la mobilitat i en el lleure com un dels reptes de la companyia amb infraestructures, dependències i serveis que garanteixin una oferta accessible i inclusiva.
Des del 2017, la companyia té el 100% d’estacions i trens adaptats per a persones amb mobilitat reduïda pel que fa a barreres físiques. Ferrocarrils manté relacions con diverses entitats “per identificar i eliminar les barreres que es poden trobar aquests col·lectius a l’hora de programar els seus desplaçaments o viatjar, i per anar implantant mesures d’accessibilitat en la comunicació dirigides a persones amb discapacitat sensorial”.