Terrassa

A Terrassa es diagnostiquen cada any 12 casos de VIH

Acte institucional del Dia Mundial de la Sida

Estand informatiu instal·lat aquest divendres al raval de Montserrat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A Terrassa es diagnostiquen cada any 12 casos de VIH. A tot Catalunya, el nombre de nous diagnòstics presenta una disminució gradual: d’11,8 casos per 100.000 habitants l’any 2011 fins els 5,6 casos registrats el 2021. L’any passat les xifres es van estabilitzar.

La tendència és a la baixa, però el que no podem baixar és la guàrdia. Per molts avenços científics experimentats que hi hagi, per haver aconseguit que una malaltia mortal fa 42 anys, quan es va detectar la seva presència, hagi esdevingut una malaltia crònica. El VIH, el virus de la sida, no ha estat eradicat, com tampoc l’estigma que continua mediatitzant les vides dels seropositius. Aquest divendres, 1 de desembre, les institucions públiques i les entitats que treballen per continuar avançant en un terreny i un altre ho han recordat en la commemoració del Dia Mundial de la Sida, a la qual s’ha sumat, un any més, Terrassa. En aquesta ciutat es diagnostiquen cada any, de mitjana, una dotzena de casos de VIH.

Moment de l’acte institucional d’aquest divendres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A no abaixar la guàrdia ha cridat Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, en la seva intervenció durant l’acte institucional de commemoració, realitzat a l’atri de l’Ajuntament i que obre un programa d’activitats diverses: exposicions, tallers, estands, i tests ràpids de detecció gratuïts.

Acció preventiva

“Aquest és un dia especial de reivindicació per seguir treballant en aquest problema de salut pública”, ha afegit l’alcalde abans de subratllar la necessitat “de persistir en l’acció preventiva”, perquè aquesta malaltia “és evitable” i cal incidir en el diagnòstic precoç. “Un de cada quatre contagiats no sap que ho està”, ha agregat. El combat contra la discriminació ha centrat bona part del seu discurs, així com la importància de l’educació sexual tenint en compte que aquesta, la sexual, continua sent la principal via de transmissió del virus.

El servei de Salut ha elaborat una exposició sobre educació sexual / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Precisament per insistir en l’apartat educatiu, l’Ajuntament ha elaborat una exposició per a joves, I-Sexjove, que ha estat aquest matí de divendres a l’atri consistorial. Serà retirada, però els centres educatius de Terrassa tindran a la seva disposició els sis plafons de què consta aquest recurs, i els usuaris, en general, poden consultar la mostra en la web municipal.

Alberto Capitán, en representació d’Actuavallès, una de les entitats de la comarca més reconegudes en l’àmbit preventiu, ha llegit el manifest coordinat des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per a la commemoració d’enguany. “Reforcem el compromís” és el seu títol. Compromís per l’eliminació del VIH com a amenaça per a la salut pública en el 2030, i compromís, ara mateix, contra l’estigma arrossegat encara per molts seropositius.

A Terrassa es diagnostiquen cada any 12 casos de VIH
To Top