El jurat del Terrassenc de l’Any ha distingit enguany a la dissenyadora Mercè Paloma, a l’empresari Ramon Pons i a la directora de coral i mestra de música Rosa Maria Ribera. Aquests guardons que atorga anualment el Centre Cultural El Social des de fa 54 anys, s’entregaran aquest divendres al vespre, a partir de les 20 hores al Teatre Principal. Les glosses aniran a càrrec de l’historiador Domènec Ferran. El Cor Montserrat tancarà aquesta cerimònia de lliurament d’aquestes distincions amb una actuació.
Mercè Paloma, dissenyadora: “Que et reconeguin els de casa sempre fa molta il·lusió”
Llicenciada en Història de l’Art, Mercè Paloma s’ha guanyat a pols un prestigi en el món de les arts escèniques en la seva faceta com a dissenyadora de vestuari i figurinista. Les seves aportacions en el cinema, el teatre i l’òpera són notables i per aquest motiu ha rebut premis com els Gaudí i ha sigut candidata a guanyar algun Goya.
“Que et reconeguin els de casa sempre et fa molta il·lusió”, assegura Paloma, que es va especialitzar a l’Escola de moda de Barcelona en el vessant de vestuari d’espectacles. Admet que la certificació de què estava entre les tres persones escollides pel jurat dels Terrassencs de l’Any la va agafar “de sorpresa”. També reconeix que en cap moment havia pensat en aquesta possibilitat i apunta que “mai se m’havia acudit que podria rebre aquesta distinció”.
Paloma ha col·laborat amb regularitat amb directors de cinema com és el cas del desaparegut Agustí Villaronga o Isabel Coixet i amb altres dedicats al teatre, com l’egarenc Sergi Belbel, o Calixto Bieito. A més, també s’encarrega del vestuari dels Reis que participen en la cavalcada des de fa més de vint anys.
No es fa una idea de quins criteris han pesat més a l’hora d’atorgar-li aquest guardó, manifesta, però el cas és que està molt il·lusionada per rebre’l. Una de les seves grans aficions és la ceràmica, disciplina en la qual també es va formar.
Ramon Pons, empresari: “Ha estat una sorpresa, i és un honor rebre aquesta distinció”
Dues activitats ben diferenciades han estat determinants per al reconeixement de Ramon Pons com a Terrassenc de l’Any. D’una banda, la professional, vinculada amb el sector empresarial i, més en concret, en el de la innovació tecnològica. Per l’altra, la seva trajectòria en la cultura popular de la ciutat i, particularment, de la sardanística.
Nascut a Avià el juny de 1936, es va establir a Terrassa l’any 1945. Entre 1950 i 1996, va ser part de l’Agrupació Cultural Sardanista Sagrada Família. El fet de ser guardonat com a Terrassenc de l’Any li ha suposat “una sorpresa, en primer lloc”, assenyala i, a més, també ha significat tot un “honor” per a ell. Reconeix que no s’ho esperava gens i, tot i el fet que la seva trajectòria ha incidit directament en aquest reconeixement, diu que “no sé d’on ha sortit” que estigués entre els candidats. Ha estat la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa qui l’ha proposat.
Un guardó d’aquestes característiques sempre és una bona notícia que, en el seu cas, ha suposat mostres de suport i felicitacions “dels familiars, els coneguts i els amics”. Professionalment, Pons va estar a l’AEG (Electra Industrial) de 1950 a 1984, també va estar vinculat a l’Escola Industrial de Terrassa, de 1965 fins a 1985 i, l’any 1973, va ser un dels fundadors de l’empresa Circutor, nascuda a la ciutat i ara establerta a Viladecavalls, que està dedicada a solucions d’eficiència energètica.
Rosa Maria Ribera, música: “A vegades, treballes en una cosa i no t’adones de tot el que estàs fent”
Rosa Maria Ribera està en relació permanent amb la música i, especialment, en el de les corals, de fa una pila de temps. Ha dirigit la Massa Coral de Terrassa i en l’actualitat està al capdavant del Cor Montserrat d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals. També va ser la directora de l’Escola Municipal de Música i des de la federació Terrassa Ciutat Coral, impulsa el Festival Internacional de Cant Coral Ciutat de Terrassa.
Sorpresa i il·lusió són dues de les paraules que defineixen la manera com va rebre la notícia de què estava entre els Terrassencs de l’Any d’enguany. “A vegades, treballes en una cosa i no t’adones de tot el que estàs fent”, diu. Saber-ho, comenta, “va ser una sensació molt bonica i, de cop i volta, vaig fer un procés meu interior molt interessant, de revisió de la vida en general, no només des del punt de vista musical”. La distinció, a més, la fa sentir “molt orgullosa i molt plena” i està molt agraïda al Social.
Llicenciada en Música en l’especialitat de Direcció Coral, balla sardanes des que era molt jove i ho fa a l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crists. A més, participa activament en les representacions dels Pastorets del Social. ”La quantitat de gent que m’ha felicitat ha sigut extraordinària”, afirma. De sempre, mentre dirigia diverses corals, ha tingut la sensació que “estava treballant per a la ciutat”. I aquest guardó ho confirma.