L’artista de Terrassa, Lildami, ha publicat el seu primer conte, “Mira’t bé“, il·lustrat per l’il·lustrador Albert Arrayás. El llibre neix del desig del cantant de voler ajudar als nens i nenes no tenir complexos i a ser tal com se senten, sense inseguretats i prejudicis. El conte, que es va començar a coure al maig, ja està a la venda. Lildami va presentar-lo el passat dissabte 25 de novembre a la Casa del Llibre de Terrassa.
Parlem amb Lildami sobre el seu nou conte infantil, el procés del projecte i sobre les reflexions que hi plasma.
Què et mou a escriure aquest conte? Tot va començar el 2019, quan vam anar al “Festival Petits Camaleons”, que és un festival familiar, i allà se’m va començar a activar alguna cosa. És un festival en el qual hem anat tocant amb els anys, i vaig pensar que hauríem de fer alguna cosa per aquest tipus de públic, per a infants. Sí que és cert que aleshores havia rebut propostes per fer algun projecte així, però penso que les coses les has de fer quan és el moment i sobretot quan tens alguna cosa a explicar, i durant aquests últims anys que la meva exposició innegablement per la televisió i la música ha anat a parar a un públic més familiar, crec que ara era el moment.
Que ens pots dir del títol: “Mira’t bé”? El títol vol empoderar als infants, animar-los que busquin la seva pròpia veritat i la seva forma de ser. A vegades els adults tendim a pensar que quan un nen surt de la línia s’ha de castigar o reprimir, i penso que ha de ser tot el contrari, a vegades la vida són etapes i s’ha d’explorar i intentar portar al màxim la creativitat, que la vida ja intentarà de sobres modelar-nos.
Quant de temps i quanta feina hi ha darrere aquest projecte? Han sigut bastants mesos molt intensos. Les primeres reunions van ser al maig o juny i ha sigut una feina d’anar i tornar. Així com amb la música que tinc la figura del productor, on jo tinc idees i pensaments, però necessito a algú que les aterreixi i sàpiga convertir-ho en quelcom que funcioni i estigui bé, en aquest cas amb l’Albert també ha estat un procés així i ha durat mig any ben bé.
Com ha estat l’experiència d’escriure un conte? Ha estat molt bé. Estic molt agraït i penso que ha anat tan bé perquè m’he rodejat de gent que és bona. Tant l’Albert com la gent de Penguin són un equip molt potent. També la idea que teníem del que volíem fer estava molt definida, i penso que quan tens les idees clares, saps el que vols fer i sobretot el que no vols fer, fa que el procés creatiu sigui agraït i tingui ganes de repetir.
Si haguessis llegit aquest llibre de petit, creus que d’alguna manera t’hauria ajudat? Doncs segurament sí. Penso que la funció que tenen els llibres infantils és de deixar un sediment en el teu interior i en la teva forma de ser. Hi ha moltes coses de les quals segurament tu no ets conscient, però que ets gràcies elles. Sempre hi ha una petita llavor que et van plantar quan vas llegir o veure alguna cosa, com quan mires pel·lícules, que sempre hi ha alguna cosa que es queda a la teva retentiva i que quan ets més gran no saps per què, però actues d’aquesta manera gràcies o per culpa d’elles.
Amb quin missatge t’agradaria que es quedés la gent que el llegeixi? No posar portes al camp, intentar que l’habitació de la creativitat cada cop sigui més gran i que al final, coses que per a mi poden ser “estúpides” com pot ser pintar-te les ungles, portar arracades, vestir d’una determinada forma, no dicta qui ets, dicta com ets. Qui dicta qui ets és la gent del teu voltant, la teva família, els teus amics, i la gent que t’estima. Determinades decisions estètiques mai dicten qui ets.
Com et sents amb la rebuda de la presentació? Em sento molt bé, ha vingut molta gent a la presentació i no només em sento bé per això sinó perquè el feedback que reps i la resposta et fa sentir agraït. Han dit coses molt interessants i em fa sentir que la meva feina té una utilitat, veure que serveix per a alguna cosa fa que dormi una mica més tranquil.