El ple municipal de Terrassa ha aprovat aquest divendres iniciar l’expedient per a la contratació de la concessió dels transport urbà, pendent des de fa deu anys. El suport, no exempt de crítiques, ha inclòs una nova pròrroga a TMESA fins que no es resolgui el procés.
Com es va avançar en comissió informativa, la privatització del serveis d’autobusos municipals ja està en marxa, aquest cop amb el suport unànim de totes les formacions polítiques. El ple de l’Ajuntament ha votat l’inici de l’expedient i els tràmits preparatoris per contractar la concessió, que acabarà amb el model mixt, amb una empresa (TMESA) participada pel consistori, instaurat l’any 1989; l’externalització arriba, però, amb molts anys de retard: l’any 2013 ja es va aprovar el canvi de gestió, que va topar amb litigis d’aspirants a l’adjudicació i, el 2020, amb la pandèmia. La unanimitat al ple no ha amagat, no obstant això, retrets i matitzacions. Aquests són els posicionaments i les claus del nou model.
Tot per Terrassa (TxT)
El tinent d’alcalde Xavier Cardona ha recordat que el nou sistema deixarà a un operador privat els riscos de l’oferta i la demanda i que després de l’adjudicació s’implantarà una nova xarxa de busos, amb les novetats de les línies llançadora H8 i H9, que connectaran amb l’Hospital de Terrassa, i amb recorreguts que augmentaran “la permeabilitat dels barris amb el Centre”. El 2020, TxT “ja va dir que estudiaria la forma de gestió”, assenyala Cardona.
ERC
Amb gestió directa o indirecta (com ara), el servei no deixa de ser públic, ha resumit Pep Forn. La seva formació va defensar abans la gestió directa, “però també la major qualitat possible”. L’equilibri propicia un model o un altre. En el cas de Terrassa, “la taxa de reposició (la contractació de personal) fa inviable la gestió directa” i Esquerra diu que dona suport a l’expedient per la voluntat d’oferir un bon servei.
Junts
De les abstencions passades, quan es trobava a l’oposició, Junts per Terrassa ha donat el seu “sí” a la privatització, amb la qual sempre ha estat d’acord en el fons. L’abstenció, ha indicat la regidora Meritxell Lluís, responia a la seva postura contrària a les successives pròrrogues a l’actual adjudicatària perquè el nou model seguia aturat. L’etapa d’externalització, a més, comportarà un servei a més ràpid i coordinat.
PSC
“Fa cinc anys vam aprovar el mateix”. Marc Armengol ha tirat d’hemeroteca per retreure a ERC que abans considerava la privatització “un model caduc” i assegurava que municipalitzaria el servei de busos, com TxT. “No donen cap explicació d’aquest gir de 180 graus”. Armengol ha criticat també que no s’hagi realitzatencara el procés participatiu per redissenyar les línies.
Partit Popular (PP)
Marta Giménez, regidora popular, ha celebrat el canvi d’actitud d’ERC, “després de les crítiques passades a la concessió” i el seu vot contrari a l’externalització en anteriors mandats.
VOX
La regidora Alicia Tomás ha subratllat que enguany l’aportació municipal a TMESA superarà els 10 milions d’euros. També VOX ha donat suport al començament del procediment per buscar operadors privats “que assumeixin el risc i ventura” del servei, però ha demanat que el plec de condicions “dificulti al màxim les possibilitats d’impugnacions”, per evitar litigis com en anteriors vegades, i que la nova xarxa tingui en compte el desenvolupament de sectors com Els Bellots II, Can Bosch o Can Colomer.
La pròrroga
El ple ha aprovat també la pròrroga (una més, la primera fa 14 anys) de la gestió del bus a TMESA, fins que no es resolgui l’expedient ara iniciat, per tal de donar continuïtat al servei. El termini màxim de l’ampliació expira el 31 de desembre del 2024. “Esperem que aquesta sigui la darrera pròrroga“, va apuntar Xavier Cardona. “ O una de les últimes”, va afegir. El plenari va acordar també la compra, pero 354.000 euros, de dos microbusos.
Altres decisions del ple
Prodis
Entre queixes de l’oposició per la manca de previsió i determinació, el ple ha acordat també l’assignació de 154.000 euros a Prodis perquè la fundació emprengui les obres urgents de restauració en una nau municipal controntant als edificis on està a punt d’acabar la seva nova seu.
Suport a la moció de Terrassa per Palestina
VOX n’ha votat en contra, amb un discurs clar a favor d’Israel. Junts s’ha abstingut. Favorable al fons de la proposta, s’ha mostrat disconforme amb la petició al govern d’Espanya de suspendre les relacions diplomàtiques amb Israel, i amb l’apartat de la moció que incloïa imposar restriccions en la contractació d’empreses que col·laborin amb la repressió a Palestina.
Atenció ciutadana sense cita prèvia
El PSC va presentar una proposta per restablir l’atenció ciutadana sense cita prèvia, sobretot per afavorir la gent gran. La moció, transaccionada, ha obtingut el recolzament del ple.
Protesta policial
Agents de la Policia Municipal han protestat al plenari contra l’eliminació de la Unitat de Delinqüència Urbana i Informació (UDUI). El sindicat SPL critica aquesta decisió “unilateral”. Javier García, regidor del PSC, ha preguntat per la qüestió al govern. Ha demanat a l’executiu que respecti “convenis i nomrtaives” i ha valorat el treball de la unitat. Patricia Reche, regidora de Seguretat, ha replicat assegurant que la UDUI no desapareix, però sí que es reformula “perquè ara no funciona”. Segons la regidora, el grup presenta “un percentatge elevat de baixes”.