Terrassa

25N a Terrassa: dues denúncies per violència masclista al dia

El partit judicial de Terrassa presenta la ràtio més elevada a la comarca durant el primer semestre de 2023

Les violències masclistes és violències masclistes es donen a l’entorn familiar, laboral, a la feina, als espais d’oci, al dia a dia. Coincidint amb la celebració, avui, del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència vers les Dones, l’estadística certifica que continuem davant d’una realitat normalitzada, que sovint ignorem perquè no sabem com gestionar-la.

El darrer informe de l’Observatori del Vallès Occidental revela que durant el primer semestre de 2023 les denúncies per violència masclista van augmentar al partit judicial de Terrassa, on entre gener i juny es van presentar una mitjana de més de dues denúncies cada dia. En total, 397 (+16,1%), una xifra que situa Terrassa al capdavant de l’estadística vallesana de les agressions contra les dones.

El crit contra la violència masclista i apel·lant a la implicació social van marcar el 25N ahir al Raval /Alberto Tallón

Durant 2022, es van assassinar tres dones al Vallès Occidental per motius de violència de gènere, una al partit judicial de Sabadell i dues al de Terrassa. Es tracta d’una xacra que es manté constant a la comarca, on l’any 2022 les denúncies per agressions masclistes van assolir un màxim històric de 2.378.

Des de l’Observatori del Vallès Occidental apunten que l’increment de les denúncies no té, necessàriament, una relació directa amb l’augment de la violència masclista, i pot respondre també a una millora de la consciència social, de la prevenció i dels recursos a l’abast de les víctimes. No és segur que hi hagi més violència, és que ara es denuncia més.

La punta de l’iceberg

Totes les fonts especialitzades coincideixen, però, en què les estadístiques oficials només mostren la punta de l’iceberg.

Una dada revela com d’amagat continua el fenomen de la violència sistemàtica contra les dones. Els Mossos d’Esquadra recullen que fins al dia 31 d’octubre, a Catalunya han mort assassinades per violència masclista catorze dones. Tretze en mans de les seves parelles o exparelles i una en l’àmbit familiar: una dona de 79 anys morta a mans del seu fill menor d’edat.

Cap d’elles tenia vigent una mesura judicial o policial de protecció. Malgrat tot, en nou dels catorze casos, l’entorn tenia coneixement que hi havia una situació de conflicte o violència en la relació.
Les sol·licituds d’ordres de protecció s’han incrementat a Catalunya un 4,6% respecte a l’any anterior. Al partit judicial de Terrassa, el 62,4% van ser denegades.

I és que la xacra dels feminicidis no remet. Les dades fetes públiques pels Mossos coincidint amb el 25-N alerten d’un augment de les denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella. Abans i després de la denúncia.

I és que la dona sotmesa a una parella agressora viu una doble condemna: la violència i la por. Entre gener i octubre de 2023, el trencament de condemna s’ha incrementat en un 17,6% respecte al mateix període de 2022. Actualment és un dels delictes amb més reincidència. En els darrers cinc anys, un de cada tres agressors denunciats va trencar entre dues i cinc vegades la condemna.

Ser part de la solució

El 25-N esdevé un any més un crit de la societat per a erradicar el fenomen i lluitar contra el silenci o la falsa neutralitat davant d’una situació tan devastadora per a la meitat de la població mundial.

Aquest any, la campanya institucional de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, amb el lema “Davant les violències masclistes, obrim els ulls. Pren partit”, mostra les diferents situacions de violència quotidiana i convida la ciutadania a treure’s la bena dels ulls i fer el pas per convertir-se en part de la solució.

Pancartes fetes a casa a la concentració conrtra els feminicidis / Alberto Tallón

25N a Terrassa: “No és un problema de les dones,  és de tota la societat”

El Raval va ser un cop més ahir l’escenari de la concentració del 25-N i de la lectura del manifest oficial, que va ser coral. “La lluita contra la violència contra les dones és col·lectiva i necessita tota la societat”, arrencava la lectura del document. No és un fet aïllat ni privat. És en realitat, “el principal problema de seguretat del país”. La concentració va fer una crida a la implicació social, perquè “el silenci o la inacció no són respostes neutrals”. Una representant de la Comissió de Dones de la Taula de Capacitats Diverses va recordar que elles també són víctimes. “Durant segles, el patriarcat, el capitalisme i el capacitisme ha fet creure que les violències són el castic que les dones amb diversitat funcional mereixem per tenir una discapacitat”, va denunciar.

FOTOS | Commemoració del 25-N a Terrassa

Les xifres de la xacra

Dues dones van morir a Terrassa per violència masclista l’any 2022. Aquest 2023 no hi ha victimes mortals a la ciutat. El 2022 van morir tres dones a mans de les seves parelles al Vallès, una a Sabadel i dues a Terrassa.

Catorze dones han estat assassinades per les seves parelles a Catalunya aquest any. Cap d’elles tenia vigent una mesura de protecció i en 9 dels 14 casos, l’entorn coneixia que hi havien situacions de confilicte o violència.

36,8% són els maltractaments a la llar, el delicte que més es denuncia. Seguit de les amneaces (22,8%), el trencament de condemnes (14,3%), i la violència física o psíquica habitual (8,3%).

El 19% de les persones ateses per sospita de violència sexual pel SEM són menors.El Servei d’Emergències Mèdiques va atendre 457 persones entre gener i setembre d’aquest any. 418 eren dones.

To Top