Terrassa

El “Black Friday” pressiona al petit comerç

Les botigues de Terrassa es preparen per a la campanya massiva de “Black Friday” i es veuen obligades a fer descomptes que ja s’allarguen més d’un dia

Black Friday als comerços del centre / Alberto Tallón

Si no participes en el “Black Friday” no existeixes. Aquesta és una de les afirmacions que fan els botiguers de Terrassa, que a un dia de l’arribada dels esperats descomptes i ofertes, es veuen obligats a abaixar els preus dels productes dels seus comerços per no veure’s perjudicats enfront de les grans superfícies, que ho fan de manera massiva i sense perjudicis. Aquest divendres 24 de novembre, les grans marques i botigues d’arreu del territori tenen previst oferir grans descomptes pels consumidors, i la gent ja ha anat fent llista del que espera comprar a preus “únics”. D’aquesta manera, el petit comerç que conviu amb aquestes grans cadenes a la ciutat, es prepara per a una campanya que no els compensa massa i que ja s’allarga més del que marca la tradició americana.

“Si les coses es rebaixen d’una manera tan massiva, potser és que no tenen el valor que se’ls hi posa des d’un inici”, opina la Marcela Altet, de la botiga Oh mai Gat. “Nosaltres no farem Black Friday perquè no hi estem d’acord amb el fet que es facin descomptes tan grans i tan seguits”, continua explicant. “Nosaltres tenim productes diferents, són productes ètics i de proximitat, i en aquest sentit, quan la gent ve aquí a comprar ja sap el que es trobarà, no és un lloc de compra massiva”, assegura Altet. La Marcela explica que els grans magatzems poden abaixar molt els preus i això fa que hi hagi una competència molt gran. “És important comprar al petit comerç perquè no acabi tancant”, conclou. La rellotgeria i joieria Hora Exacta tampoc farà Black Friday. “Nosaltres tenim una línia de descomptes durant tot l’any i no farem Black Friday perquè creiem que s’ha desenvolupat de manera innecessària aquí”, opina el propietari Xavi Compte. I el mateix manifesta Lorena Doya, de la botiga Topis, que en el seu cas, sí que farà descomptes aquest divendres a tots els articles de la botiga. “El Black Friday és positiu pels consumidors, però és negatiu pels comerços”, assegura.

Una campanya que s’allarga

El petit comerç no pot competir amb les grans cadenes. Aquestes poden permetre’s grans descomptes perquè el producte és més econòmic i la producció és molt més abundant. Els comerços que compren productes de qualitat als proveïdors, no poden fer aquests comptes, i més si ja no es tracta d’un únic dia de rebaixes. Xavi Linares, president de Terrassa Centre i propietari de Punt Moda, demana que el Black Friday es faci bé. “Som un país que imitem, però ho fem malament, perquè “Friday” és divendres, i pel que sembla aquí no ens estimem gaire perquè ho allarguem dies o inclús setmanes”, expressa Linares. “Els americans aquesta setmana han fet una gran despesa amb Acció de Gràcies, i aquí ho imitem amb molt poca classe, perquè una gran marca que no paga els impostos aquí al país ho va posar de moda, i tots hi anem al darrere”, assegura. A Punt Moda faran descomptes únicament el divendres, seguint la tradició americana. “Abaixar els preus és un marge amb el qual no comptàvem, aquestes peces que tindran descompte aquest divendres ja fa set o vuit mesos que les tinc comprades, i ara tot just comença la nova temporada, és molt complicat”, conclou.

Els orígens de la tradició es remunten als anys 60 als Estats Units i l’objectiu de l’esdeveniment era augmentar les vendes després del dia d’Acció de Gràcies, que se celebra el mes de novembre. A poc a poc, el seu èxit es va anar estenent i diverses empreses i botigues de diferents països van replicar l’estratègia. Aquesta jornada de descomptes va aterrar a casa nostra ara fa ja uns deu anys, i de mica en mica, ha anat arrelant i conquerint comerços i sectors.

La botiga Corset del centre tampoc es vol quedar enrere i aquest 24 de novembre es veu obligada a fer descomptes a la botiga. “El Black Friday està bé si es fes tal com realment funciona, que és un únic divendres i prou, no un Black Friday que s’allarga una setmana o inclús dos mesos, cadascú el fa com vol i això no és un Black Friday”, explica la dependenta Irena Nart. “A nosaltres ens beneficiaria si tingués una durada d’un dia, si no, no, i més quan el fa tothom”, assegura. A la botiga Corset faran rebaixes de tots els productes de la botiga durant el divendres i el dissabte, “obligats pràcticament, perquè tothom et diu que es fa a totes les botigues i tu no vols quedar-te enrere”, expressa Nart. Des de la botiga asseguren que “es viu a l’època dels descomptes, de les rebaixes i els fora estocs i això fa que es perdin guanys i que les botigues vagin tancant“.

“El Black Friday ens fa una mica de mal perquè fem descomptes abans que arribi Nadal”, explica Montserrat Sánchez, del comerç Som Sis. “Farem Black Friday aquest divendres perquè ens veiem obligats, però ja els estem fent perquè si t’hi fixes, ho està fent tothom, i si no ens veuríem més perjudicats”, assegura. A Som Sis destaquen la necessitat d’adaptar-se al que fa la resta del comerç de la ciutat i sobretot, a les grans superfícies. “És molt important comprar al petit comerç perquè dona vida a la ciutat i sobretot perquè destaca l’atenció al client i és més familiar”, expressa Sánchez.

To Top