Terrassa

10 consells per comprar i triomfar al Black Friday

Experts de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona recomanen tenir en compte certes precaucions per practicar un consum sostenible i segur

Black Friday al comerç de Terrassa / Alberto Tallón

Els establiments ja s’omplen d’ofertes en una jornada que molts aprofitaran per avançar les compres nadalenques. Per aquest motiu, la Generalitat ha impulsat una campanya d’inspecció per controlar les ofertes del Black Friday. Aquestes actuacions volen vigilar la competència deslleial entre empreses, així com vetllar pels drets de les persones consumidores davant de possibles pràctiques comercials fraudulentes. D’altra banda, la Diputació de Barcelona recorda alguns aspectes a tenir en compte quan es fan compres al voltant d’aquesta celebració, que enguany se celebra el 24 de novembre.

No et deixis emportar per les ofertes. Marca’t un pressupost i no gastis més del que tenies previst. A més del preu, cal tenir en compte l’impacte ambiental, econòmic i social del producte.

Tingues clar a qui estàs comprant. Si compres en botigues físiques, aposta pel comerç de proximitat. Si ho fas en línia, escull comerços de confiança i descarta pàgines on no apareguin les dades de contacte de l’empresa.

Comparar és estalviar. Al costat del preu rebaixat sempre ha de figurar el preu original o el percentatge de la rebaixa. Mira també el preu del mateix producte en altres establiments, o compara si hi ha altres productes de millor qualitat per preus semblants.

Compra amb garanties. Les garanties són les mateixes encara que hi hagi rebaixes: 3 anys en productes nous. Si compres per internet, tens dret a aquests 3 anys de garantia en les mateixes condicions que si s’hagués comprat presencialment en un comerç tradicional. Els continguts digitals com programes informàtics tenen 2 anys de garantia.

Devolució dels diners. Si tens previst aprofitar el Black Friday per comprar regals de Nadal, assegura’t que els terminis de devolució són suficients per canviar els regals en cas que sigui necessari. Compte, si compres en un comerç físic només estan obligats a tornar-te els diners si el que compres té algun defecte. En canvi, si compres per internet tens fins a 14 dies naturals per penedir-te’n i tornar el producte sense donar explicacions.

Repassa dades. Si compres en línia, abans de finalitzar la compra repassa el resum de la transacció, el preu total amb les despeses de transport i vigilar que les dades personals que aportis siguin les estrictament necessàries per a la transacció.

Pagaments segurs. Ves amb compte amb les promocions que ofereixen les targetes de crèdit de les botigues. Per fer pagaments en línia, el millor és una targeta prepagament, una de crèdit o Paypal, i evitar fer transferències bancàries.

Termini d’enviament. Si compres en línia, has de rebre la teva comanda en un termini màxim de 30 dies, llevat que es pacti un altre termini. L’empresari o venedor ha d’assumir tots els riscos durant el transport del producte.

Condicions especials. Durant el Black Friday, la botiga pot aplicar algunes condicions especials però ho han d’anunciar clarament i visiblement perquè tots els clients ho vegin.

I si hi ha problemes? Tots els establiments han de tenir fulls oficials de queixa, reclamació i denuncia. El tiquet o la factura és imprescindible per reclamar: conserva’l.

To Top