Terrassa

Saps on és…. aquest record emotiu d’un emprenedor a Terrassa?

Aquesta escultura que representa una sirena és un homenatge a Josep Maria Cernuda, empresari que va crear La Sirena

L’escultura de la sirena de Terrassa, de 2011, està feta de bronze i el seu autor va ser l’artista local Joan Serres Asens / nebridi aróztegui

Sobre sirenes s’han fet pel·lícules, llibres, cançons i també escultures. Tothom o molta gent té al cap la de Copenhaguen, però a la ciutat també en podem trobar una, la que està al raval de Montserrat, davant d’una de les portes mecàniques laterals que donen accés al Mercat de la Independència.

Sobre sirenes hem pogut visionar “La Sirenita” de Disney, l’escultura danesa i sentir cançons com la de La Trinca, que deia allò de “Dins la mar una sirena diu: Vejam si em vols fer cas, No siguis bordegàs, Carai, carai, pastor, quin goig de fas”.

La figura de la sirena que hi ha a Terrassa té un motiu especial pel que fa a la seva presència. Es va estrenar l’any 2011, com un homenatge a Josep Maria Cernuda, l’empresari que va idear La Sirena l’any 1983, un negoci dedicat als congelats, preferentment relacionats amb productes del mar. Elaborada per l’artista egarenc Joan Serres Asens, aquesta sirena, feta de bronze, reposa sobre un monòlit de pedra. Una placa recorda a Cernuda, ja traspassat, i li reconeix “la feina, generositat i optimisme, valors clau per emprendre”.

Ja ve d’abans

Es fa evident, doncs, que això d’emprendre i l’emprenedoria, que tant es glorifica actualment i de fa pocs anys, no és una activitat d’ara i ja ve d’abans. Cernuda va plasmar en aquesta empresa les seves inquietuds com a empresari del sector. Sempre explicava que la idea va sorgir quan va comprovar al seu comerç, que la clientela s’interessava cada vegada més pel producte que tenia al congelador.

Home entranyable i proper, va fundar una cadena de botigues que continuen assortint de congelats a la ciutadania. L’escultura queda com un record perpetu d’un home de negocis que va arribar a la ciutat i va ser emprenedor quan no es deia així.

To Top