Terrassa

Terrassa reconeix els salvadors del vapor Aymerich

Una mobilització ciutadana va evitar fa més de 40 anys l’enderroc de la nau modernista

L'arquitecte Lluís Rambla, durant l'acte / ALBERTO TALLÓN

Terrassa ha reconegut aquest dijous en un acte commemoratiu un altre acte, aquest confrontat amb l’heroïcitat civil. Davant del MNACTEC s’ha dut a terme un agraïment públic a les persones i entitats que fa més de quatre dècades van salvar precisament l’edifici del vapor Aymerich, Amat i Jover, seu actual del MNACTEC; una joia del Modernisme industrial català que en aquell moment era objecte d’un projecte urbanístic que el volia tirar a terra per construir-hi edificis d’habitatges, un d’ells de 16 plantes.

A l’acte (el d’aquest dijous) han participat alguns dels protagonistes d’aquell moviment ciutadà de salvaguarda del patrimoni. L’any 1974 es coneixia la notícia del projecte d’enderroc del vapor, exponent del Modernisme que havia construït l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1908 per encàrrec dels industrials Josep Aymerich, Pau Amat i Francesc Jover, empresaris associats per fabricar teixits de llana.

Placa recordatòria al museu de la ciència / ALBERTO TALLÓN

La nau, de 15.000 metres quadrats en la planta baixa, tenia una coberta en forma de dents de serra, amb voltes a la catalana i 90 obertures orientades al nord. Al complex hi havia una xemeneia de 42 metres d’alçada.

Efervescència

El pla d’enderroc era de 1970, però no es va fer públic fins quatre anys després. El GAT (Grup d’Arquitectes de Terrassa) va posar en marxa una campanya de protesta que va comptar amb el suport d’entitats diverses. L’associacionisme travessava un moment d’efervescència i el moviment va assolir una projecció sense precedents en la història moderna de la ciutat, i fora de Terrassa, doncs els seus impulsors li van donar abast nacional.

/ ALBERTO TALLÓN

Es va fer una exposició, es van fer manifestos i articles, i una recollida de signatures. L’any 1978, l’Ajuntament va anul·lar el projecte urbanístic. El vapor, ara emblema modernista de Terrassa, s’havia salvat. Aquest dijous s’ha distingit davant del monument el paper dels salvadors: molts terrassencs. El Diari de Terrassa ha publicat aquest dimecres un ampli reportatge sobre aquella fita.

To Top