Terrassa

Neix la ballada popular de Gitanes a Terrassa

L’activitat, que se celebrarà el 17 de febrer a la Plaça Vella, comptarà amb una ballada multitudinària amb coreografia i música pròpia de la ciutat

La ciutat de Terrassa tindrà una ballada popular de Gitanes el pròxim 2024. L’activitat, que tindrà lloc el dissabte dia 17 de febrer a les 12 hores a la plaça Vella, comptarà amb una ballada multitudinària amb coreografia i música pròpia de Terrassa. Aquesta dansa arribarà per primer cop a la ciutat gràcies a l’impuls de diferents grups de cultura popular com l’Esbart Egarenc, La Xemeneia, l’Aula de Música Tradicional Terrassenca o la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Catalana.

La ballada de Gitanes és un acte popular típic de Carnaval, de la zona del Vallès. Es fa en formació de diverses colles de parelles, que salten i ballen al ritme de la música. Ja se celebra en nombroses poblacions vallesanes i Terrassa es vol unir a aquesta tradició que combina cultura popular, festa i ciutat. Algunes de les ballades de Gitanes més conegudes són les de Rubí, Sant Celoni o les de Sant Cugat del Vallès, però altres municipis com La Garriga o Granollers també compten amb el seu propi ball de Gitanes.

Antigament, es celebraven en dies de festa, com ara Carnavals, casaments o Festes Majors. Per això mateix, la Ballada de Terrassa se celebrarà la setmana després de Carnaval. Es comprenen d’unes estructures coreogràfiques i musicals molt marcades: com ara el Galop d’Entrada, les Catxutxes, el Xotis, la Jota o la Contradansa, entre d’altres.

S’espera que la primera edició tingui una molt bona rebuda a la ciutat. Per participar-hi, s’haurà de fer la inscripció fins al 18 de desembre amb grups de 8 persones. Podrà apuntar-se tothom qui ho vulgui, a partir de 16 anys, hagin ballat o no en un grup de cultura popular.

El dia 11 de desembre a les 20 hores al bar del CC El Social es farà una trobada oberta informativa per acabar d’explicar el projecte a totes les persones interessades i poder resoldre dubtes.

Neix la ballada popular de Gitanes a Terrassa
To Top