Terrassa

Laia Sánchez: “La consulta ginecològica és clau per a la salut adulta de les adolescents”

La ginecòloga codirigeix demà 16 de novembre la III Jornada d’Obstetrícia i Ginecologia a l’Hospital de Terrassa

Laia Sànchez, amb la també ginecòloga Anna Vila, dirigeix la III Jornada d’Obstetrícia i Ginecologia que se celebra el 16 de novembre  a l’Hospital de Terrassa sota el títol “Ginecologia a l’Adolescència: ampliant la mirada”. El simposi mèdic abordarà temes com impacten les relacions tòxiques a la salut sexual de les adolescents i com és d’important la prevenció i la detecció precoç en patologies com l’endometriosi o els trastorns del cicle menstrual.

La doctora Laia Sánchez, a l’Hospital de Terrassa / Alberto Tallón

La consulta ginecològica infantojuvenil de l’Hospital de Terrassa para especial atenció en les nenes i les adolescents. Per què? Hi ha certes patologies com els trastorns del cicle menstrual –regles abundants, dolor o migranyes– o les endometriosis, que es pensava que eren problemes de dones i en realitat tot comença a la pubertat, i en algunes patologies a la vida fetal. A la consulta atenem nenes i joves de 0 a 21 anys. Perquè diagnosticar abans permet fer un tractament precoç i molt més efectiu.

Han trencat les adolescents amb la resistència a anar a la consulta de ginecologia? La situació està millorant molt. Les adolescents viuen canvis hormonals i socials i els costa acceptar els canvis, els símptomes i sovint senten vergonya, cosa que les frena a demanar ajuda. Hi ha un factor clau, que és que moltes nenes creuen que, per exemple, els dolors de regla, els mals de cap o el sagnat abundant passen perquè són dones i és una cosa normal, quan no és així.

“Un 75% de les adolescents pateixen alguna alteració del cicle menstrual”

I quin paper ha jugat l’entorn en aquesta situació? L’acceptació dels trastorns del cicle menstrual passa de mares a filles com una cosa normal. I la realitat és que es poden tractar i millorar. Aquesta és una situació que dificulta fer un diagnòstic precoç. Hem de tenir present que un 75% de les adolescents pateixen alguna alteració del cicle menstrual. Nosaltres tenim personal format i treballem de manera multidisciplinària des de ginecologia, pediatria, psicologia i cirurgia pediàtrica. I ho fem amb una mirada àmplia, atès el context psicosocial de les adolescents.

Com d’important és la prevenció de cara a l’edat adulta? És que poden haver-hi trastorns de base que poden provocar, per exemple, patologies com síndrome d’ovaris poliquístics o amenorrees (manca de menstruació). Aquest és un cas paradigmàtic, un exemple clar a la consulta. Hi ha factors ambientals, d’estil de vida, de salut, trastorns hormonals o estrès que poden ser determinants. Detectar-los és important per trobar una solució. Hem de ser conscients que l’adolescència és clau per a la salut futura.

Cinc anys de trajectòria de la consulta de ginecologia infantojuvenil, única al Vallès. Quin és el balanç que en fa? Doncs al principi no arribaven gaires pacients a la consulta i ara tenim llista d’espera de tres mesos per a la primera visita. Ens deriven nenes i adolescents des de pediatria, psicologia, urgències i també des de la Consulta Jove i Adolescent. Cada cop ens arriben més adolescents amb patologies ginecològiques associades a altres agents de la seva salut.

“La prevenció és primordial i també la comunicació. Per informar i desmuntar alguns tabús”

Un cop a la consulta, les pacients més joves demanen informació? Augmenta la complicitat amb la ginecòloga? A la consulta intentem trobar l’oportunitat per fer educació sexual, sobre anticoncepció o tipus de relacions, temes que també s’aborden a la consulta jove. No només parlem de prevenció d’embarassos, també de les primeres experiències sexuals, de com viure la sexualitat. La comunicació és molt important.

I com es generen entorns de confiança en un perfil de pacients tan sensible? Nosaltres ens basem a parlar, parlar, parlar i informar. Desmuntar tabús sobre salut ginecològica per ajudar-les a gaudir d’una salut futura. Ens interessa que ens escoltin i que segueixin els tractaments. I he de dir que les pacients que venen acompanyades de la mare o de la família ho fan més que les que venen soles.

Són les xarxes socials un problema o poden ser també aliades com a font d’informació sexual per a nenes i adolescents? En matèria d’informació sexual, estem en un context d’infoxicació. Hi ha molta informació bona i també molta altra que no és correcta. Jo mateixa soc una font activa a Instagram (@dra.laia_sanchez). Faig divulgació i recondueixo cap a fonts d’interès. Ho faig a les xarxes i també a la consulta, perquè si les adolescents busquen informació, aquesta pot ser una bona oportunitat per ajudar-les a obtenir-la bona i poder ampliar-la.

Laia Sánchez: “La consulta ginecològica és clau per a la salut adulta de les adolescents”
To Top