Terrassa

Nou pas per a la privatització dels busos de Terrassa

La nova xarxa reforçarà l’accés a l’Hospital de Terrassa amb dues línies llançadora

Bus de la línia que recorre les avingudes principals

L’Ajuntament de Terrassa elevarà al pròxim ple municipal del mes de novembre l’expedient de concessió de transport públic col·lectiu i urbà de viatgers, així com la seva publicació al Perfil del Contractant. Així s’ha acordat aquest dilluns a la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat. La concessió, que implica la privatització total del servei, anirà acompanyada de canvis en les línies. Es reforçarà l’accés a l’Hospital de Terrassa amb dues línies llançadora, l’H8 i l’H9, en lloc de l’LH actual.

Amb l’expedient és fa un nou pas cap a la nova modalitat de gestió del transport, que passarà d’un model de societat d’economia mixta, a ser gestionat en la modalitat de concessió externalitzada. “En aquest sentit, l’inici de l’expedient comportarà haver de donar continuïtat al servei mitjançant contracte amb TMESA durant el període de
temps que resulti necessari, fins que finalitzi el procés del nou expedient de contractació”, afirma el consistori. Per això s’aprovarà també la pròrroga del model actual amb TMESA.

Amb l’expedient és fa un nou pas cap a la nova modalitat de gestió del transport, que passarà d’un model de societat d’economia mixta, a ser gestionat en la modalitat de concessió externalitzada

Actualment, l’Ajuntament és titular del servei de transport de viatgers en autobús urbà, que es gestiona de manera indirecta, mitjançant contracte, sota la modalitat d’una societat d’economia mixta, per part de Transports Municipals d’Ègara (TMESA). El capital d’aquesta està constituït en el seu 80% per la societat Corporación Española del Transporte SA, integrada en el grup Avanza, i en un 20% per l’Ajuntament de Terrassa.

El nou model

Amb la nova modalitat de concessió, el servei es prestarà a través d’un operador privat, al qual se li transfereixen els riscos d’oferta i demanda. El servei actual disposa de 71 vehicles (33, híbrids), 171 conductors, més de tres milions de quilòmetres comercials cada any i una puntualitat del 85%. En l’explotació, el 74% de la despesa correspon a personal i combustible. El 96% dels ingressos procedeixen de la venda de bitllets. El número de viatgers fregarà enguany els 14 milions, un guarisme similar als assolits abans de la pandèmia.

Dues línies per anar a l’Hospital de Terrassa

Amb la concessió arribaran, en dos anys, els canvis associats a la nova etapa, amb l’objectiu d’incrementar el 3,6% la xifra de quilòmetres i el 4,2% les hores de recorreguts. Amb les modificacions, l’Ajuntament es planteja millorar l’accés a l’Hospital de Terrassa, i per això es crearan les dues noves línies amb busos llançadora (H8 i H9), amb recorregut perimetral al voltant del Centre i envoltant la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE). El propòsit és assolir freqüències d’entre 7,5 i 15 minuts. La xarxa experimentarà canvis també en les línies L6 (per reforçar la connexió amb Sant Pere Nord per la carretera de Castellar) i l’L5, que possiblement s’ampliarà al polígon Nord i Sant Llorenç.

La defensa de la gestió externa

L’Ajuntament defensa el canvi a la licitació externa argumentant que suposa “diversos avantatges”. Un d’ells: comportarà “menors fluctuacions en l’aportació municipal, ja que la concessió fixa un preu de sortida i s’adjudica per un període de 10 anys. En aquest sentit, només es podran realitzar les modificacions que puguin encabir-se en el 20% de marge que permet la Llei de Contractes del Sector Públic”.

Un altre argument: “L’operador privat aporta un plus d’experiència i solucions tecnològicament més avançades en la gestió de serveis de transports urbans”. El tercer avantatge, segons el govern municipal: la privatització total implica “menys limitacions legals en la contractació de recursos humans i materials per cobrir necessitats variables o sobrevingudes en la gestió del servei, respectant en tot cas els drets dels treballadors de l’actual empresa mixta”.

Antecedents i paràlisi

“Esperem que aquesta sigui la darrera pròrroga“, ha assenyalat el tinent d’alcalde Xavier Cardona, doncs el ple aprovarà una nova ampliació del contracte a TMESA, indispensable per continuar amb el servei fins la resolució de l’expedient de licitació. Encara, però, s’han de rebre informes de la Generalitat i l’Estat.

TMESA presta el servei urbà de transport de viatgers des de l’any 1989, quan es va establir la fórmula de gestió amb empresa mixta, i amb un contracte de gestió i  explotació amb una durada inicial prevista de 20 anys, amb possibilitat de pròrroga fins a 10 anys més.

L’any 2013, el ple de l’Ajuntament va aprovar el canvi en la forma de gestió per passar de la societat d’economia mixta a la modalitat de concessió. El desembre del mateix any es va ratificar l’acord d’aprovació de l’expedient de contractació.

TMESA presta el servei urbà de transport de viatgers des de l’any 1989, quan es va establir la fórmula de gestió amb empresa mixta, i amb un contracte de gestió i  explotació amb una durada inicial prevista de 20 anys

El 23 de maig del 2014, el plenari municipal va aprovar l’acord d’adjudicació del contracte, que va ser anul·lat després que l’empresa licitadora Corporación Española del Transporte SA interposés un recurs. Aquesta acció judicial va obligar a retrotreure el procediment. El 8 de juny del 2018, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar sentència favorable a les reclamacions municipals. Es permetia reiniciar els treballs per a la licitació del nou contracte. El 21 de gener del 2019 es posava en marxa  el nou procediment.

I va irrompre la pandèmia, i es va imposar l’estat d’alarma. La crisi va aturar de nou l’expedient i l’Ajuntament va encarregar un estudi a l’AMTU per tal d’avaluar la demanda de viatgers d’autobús per a la propera dècada i d’actualitzar l’estudi economicofinancer.

Un cop rebut i valorat aquest estudi, amb l’aprovació a la comissió informativa “s’inicia la tramitació de l’expedient de contractació per a la concessió del servei”, conclou el consistori.

Més autobusos

L’empresa adjudicatària haurà de comprar dos vehicles quan es faci càrrec del servei, i cinc en el total del període d’adjudicació (2027-2031), cinc en total. La comissió informativa d’aquest dilluns ha servit també per aprovar el finançament de dos nous microbusos de la casa Mercedes-Benz mitjançant leasing per un import total de 354.000 euros. L’Ajuntament preveu que aquests dos vehicles entrin en funcionament a principis de desembre. Un renovarà l’actual microbús que dona servei a la línia L15 que uneix Can Parellada i Les Fonts. L’altre vehicle servirà per substituir l’autobús que dona servei a la línia L13 i que enllaça la rambla d’Ègara amb Can Gonteres.

Nou pas per a la privatització dels busos de Terrassa
To Top