El programa per ajudar a joves amb problemes de salut mental, “Ocell de Foc”, està de celebració. I és que la iniciativa impulsada pel Departament d’Empresa i Treball ja fa un any que està en marxa i ha arribat a 10.800 joves arreu de Catalunya. El programa fomenta projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, han participat aquest diumenge 12 de novembre en l’acte de celebració del primer any d’Ocell de Foc. L’acte, celebrat a la Plaça Vapor Ventalló de Terrassa, ha comptat amb la participació de més de 30 joves en quatre activitats/tallers simultanis a la gravació d’un pòdcast sobre el programa. També ha fet acte de presència l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i portaveus dels Grups Municipals. “Ocell de Foc és un molt bon projecte, és molt útil i necessari, és esperançador perquè dona futur a molts joves”, ha valorat l’alcalde Jordi Ballart. “Fins ara aquests temes de salut mental eren tabú, els nostres pares i avis no en parlaven i tenir un espai que doni confiança i confort és molt important”, ha assegurat l’alcalde.
El president Pere Aragonès ha fet balanç dels primers dotze mesos d’Ocell de Foc i ha valorat molt positivament aquest primer any. “Fem una valoració molt positiva del programa i li donarem continuïtat, per aquest 2024 ja està previst que continuï i l‘objectiu és fer una nova edició i arribar a 20.000 joves“, ha assegurat Aragonès. El president també ha remarcat que el govern ha impulsat aquest programa perquè “els hi hem demanat molt a la generació de joves, especialment des de la pandèmia els vam exigir molt, i ara ho hem de retornar”.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha explicat que un dels principals valors del projecte “és com impacta socialment al territori, aquesta col·laboració entre entitats que permeten generar espais nous amb els quals es fomenta la cultura, l’acompanyament i les relacions que són tan importants en la vida de les persones i sobretot pels joves”.
Una celebració plena d’activitats
L’acte s’ha conduït a través del pòdcast creat recentment a Terrassa “La Flama”, que recull els testimonis de joves que han patit o pateixen problemes de salut mental. En aquest pòdcast presentat per Ariadna Folch i Alba Segarra, i també conduït per Laura Guiteras, hi han anat participant els presents, i alguns testimonis del programa. Simultàniament, a la plaça s’han dut a terme tallers d’art urbà de grafitis, dinamitzat pel nucli de la Dula, nom que rep el nucli del Vallès Oriental; un taller de fotografia i maquillatge preparat pel nucli Eco-Jove de Sabadell; un taller de cuines del món de la mà del Nucli de Ciutat Vella i Eixample de Barcelona i un taller d’autodefensa feminista de la mà del Ku–kut, el nucli de l’Hospitalet de Llobregat.
Així mateix, també hi ha hagut espai per converses i una taula rodona, entre les quals destaca la del “Context de la salut mental a Catalunya i especialment situació de salut mental i joves” amb la participació de Cristina Páez, directora de Serveis d’Atenció a les Persones de la Federació Salut Mental Catalunya, Alba Fortet, activista de l’entitat Obertament (entitat que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones que conviuen amb un problema de salut mental), Alba Martinez, tècnica de Dula, i joves participants a ‘Ocell de Foc’. El Kilian i la Xeina, dos joves que participen en el programa, han donat el seu testimoni i han assegurat sentir-se molt satisfets i agraïts amb l’ajuda rebuda. “Ocell de Foc és empatia”, ha expressat el Kilian.
10 milions d’euros destinats al projecte
El programa compta amb 25 nuclis distribuït arreu de Catalunya i en el qual s’inclou el de Terrassa, l’Ocell de Foc Volant. Aquests nuclis coordinen la participació de les 346 entitats que han participat en aquest primer any del projecte. “El programa busca contribuir que els joves i joves tinguin una vida saludable, digna i autònoma”, ha assegurat el conseller Torrent. “Ocell de foc vol contribuir amb l’objectiu que els joves no abandonin l’itinerari educatiu i un cop superat aquest, la inserció laboral, que aquesta primera experiència sigui profitosa i positiva”, ha detallat. El Govern de la Generalitat ha destinat al programa gairebé 10 milions d’euros.