Dimecres, 15 de novembre del 2023. Mentre sonen tres sirenes al sud de Terrassa, a Can Parellada i Santa Margarida, es rebran alertes als mòbils. És un simulacre, però cal prendre nota. Sergio Delgado, Subdirector General de Programes en Protecció Civil, explica al Diari de Terrassa els detalls de la prova, que es posarà en marxa de manera simultània a 16 municipis del Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Barcelonès.
L’únic punt
N’hi ha més empreses del sector, per descomptat, però només una companyia de Terrassa està inclosa per la seva potencial perillositat en els plans de Protecció Civil. Els plans de seguretat impliquen un control exhaustiu de la seva activitat, però sempre existeix una possibilitat de risc. Altres indústries treballen amb substàncies el maneig de les quals pot comportar problemes, però no en quantitats suficients per provocar risc químic en forma, per exemple, de núvol tòxic ocasionat per una explosió, un incendi o una fuita de grans dimensions. No arriben al llindar. L’empresa que sí que ho fa està situada al carrer d’Apol·lo, al polígon industrial de Can Parellada.
On són les sirenes?
Les 40 sirenes de risc químic que sonaran dimecres a la prova parcial de Protecció Civil vinent estan ubicades al Baix Llobregat (26 dispositius), Barcelonès (vuit sirenes) i Vallès Occidental (mitja dotzena). Dels sis aparells que s’activaran a la comarca, tres es troben al terme de Terrassa. I els tres, al sud. Una sirena és a la confluència del carrer de Venus amb el d’Apol·lo, al polígon industrial de Can Parellada. La segona està emplaçada al carrer d’Europa, al barri del mateix nom. La tercera, dins del recinte de l’empresa municipal Eco-Equip, al carrer de l’Esla, al polígon de Santa Margarida. L’Ajuntament va financiar la instal·lació dels tres dispositius.
Com són?
Els dispositius radicats a la zona sud són del tipus altaveu: estan col·locats en alçada, al capdamunt d’un pal d’uns 10 metres d’altura. La instal·lació s’alimenta amb energia solar. Altres sirenes ubicades a altres ciutats són de tipus trimensional. Giren 360 graus.
Quin és el radi d’acció?
Les tres sirenes estan triangulades i cadascuna té un radi d’audició d’uns 900 metres, la mateixa distància que hi ha entre els dispositius.
Quina és la població afectada?
Protecció Civil calcula en unes 2.500 persones la població sotmesa a la influència d’una incidència química en el sector. Això, pel que respecta als habitatges, sense comptar els treballadors d’empreses dels polígons industrials.
Quan i com sonaran?
La prova es posarà en marxa a les 11 hores de dimecres vinent amb l’activació d’un so idèntic en cada equip. Es un soroll diferent al de les alarmes convencionals de seguretat i al de les dotacions d’emergències com les ambulàncies. El volum puja i baixa en cicles d’un minut. Durant el simulacre sonaran tres cicles, amb tres segons d’aturada entre cadascun d’ells. La potència mínima és de 350 hertzs.
Com es mantenen i s’activen?
La xarxa de sirenes està connectada a un control remot vinculat als anomenats “escenaris teòrics de confinament”. Les tres de Terrassa s’associen a un sol control que dimecres dirigirà Protecció Civil de la Generalitat però que, en cas necessari, pot activar també el departament corresponent del consistori. La comprovació i avaluació periòdica del seu funcionament s’efectua també amb un programa informàtic.
Què hem de fer?
L’acció de dimecres és una prova, però l’objectiu és perfilar de mica en mica la resposta tant dels serveis d’emergències com de la població a un incident químic. En sentir l’alerta sonora, els veïns i treballadors que es troben al sector en qüestió s’han de confinar de manera immediata en habitatges i empreses, amb portes i finestres tancades. Si dubten de la validesa de l’avís sonor, tindran una alarma en el mòbil.
Per què també al telèfon?
El simulacre té dos vessants: avaluar la cobertura de les sirenes i ajustar l’enviament d’alarmes als mòbils dels ciutadans que siguin a la zona en el moment de la prova. Aquests rebran el missatge com a reforç del so de les sirenes. Aquells que es trobin en una altra àrea disposen d’informació per no desplaçar-se a l’àmbit en risc.
Antecedents
El 18 d’octubre passat, dimecres, es va dur a terme una prova similar a l’àrea de Sabadell. El 14 de setembre, els telèfons mòbils intel·ligents amb cobertura a la província de Barcelona, inclosos els de Terrassa, van rebre un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil de la Generalitat. Però la primera activació de sirenes per risc químic a Terrassa es va realitzar el 8 de novembre del 2018. La ciutat es va adherir per primer cop a la prova després de la instal·lació de les tres sirenes que dimecres vinent tornaran a sonar.
També a Castellbisbal
La prova, que respon al Pla de Protecció Civil per Emergències Químiques (Plaseqcat), també s’executarà a un altre terme de l’àrea comarcal de Terrassa. Sonaran tres sirenes a Castellbisbal: a Costa Blanca i zones industrials.