Terrassa

Torna el Gran Recapte d’Aliments amb una crida als voluntaris

Es durà terme entre el 24 i el 30 de novembre

Aquest matí, 10 de novembre, a la seu de la Fundació Busquets de Terrassa, , s’ha presentat la 15a edició del Gran Recapte d’Aliments, una campanya impulsada pels quatre bancs dels aliments de Catalunya, que es durà terme entre el 24 i el 30 de novembre i que ha esdevingut el punt de trobada per a totes aquelles persones, empreses i institucions que volen ajudar a les famílies en situació de vulnerabilitat del nostre entorn per donar resposta a la precarietat alimentària. 

A la presentació han assistit el president de la Junta del Patronat de la Fundació Busquets, Miquel Pont; la directora del Banc dels Aliments de Barcelona (BdA), Elisabet Viladomiu; Víctor Pedragosa, coordinador de les Delegacions Territorials del BdA, i Laura Mendiluce i Gemma Molins, delegades del BdA a Terrassa. També hi ha assistit Noel Duque, Tinent d’Alcalde d’Acció Social i Cicles de la Vida de l’Ajuntament de Terrassa.

Per a dur a terme la campanya, els bancs d’aliments necessiten que milers de persones voluntàries donin suport i siguin presents als punts de recollida de les poblacions al llarg dels dies 24 i 25 de novembre, per animar a fer donacions i coordinar els punts de recollida.

Campanya del Gran Recapte a Terrassa el novembre de 2022/Lluís Clotet

El Gran Recapte mobilitza milers de persones cada campanya amb l’objectiu d’aconseguir donacions per tal d’adquirir i distribuir aliments bàsics, a més de generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan severa en el nostre entorn, que no permet garantir el dret a una alimentació suficient i saludable. Sense els voluntaris i les voluntàries el Gran Recapte no seria factible, és per això que des dels quatre Bancs dels Aliments catalans es torna a fer una crida a la ciutadania per a que col·labori de nou i faci possible aquesta fita. Els ciutadans poden registrar-se com a voluntaris o coordinadors al web www.granrecapte.com 

Sota l’eslògan “Alimenta el que Importa”, la campanya d’aquest 2023 mostra aspectes molt habituals que conformen  la societat actual, que és la societat de la tecnologia, les xarxes socials, la rapidesa i la urgència per publicar i “postejar”. Una societat que, d’altra banda, “alimenta” valors com el consumisme, l’enveja, l’individualisme o la immediatesa.

Dades d’aliments distribuïts a Terrassa i Sant Quirze

El Banc dels Aliments de Barcelona ha distribuït entre l’1 de gener i el 15 d’octubre d’aquest any, 586.348 quilos d’aliments a les 5 entitats col·laboradores d’aquestes poblacions, que atenen 6.600 persones mensualment.

A Terrassa, són diverses les entitats que col·laboren amb el Gran Recapte de forma activa: Parròquia del Sant Esperit, Parròquia de Sant Josep, Fundació Busquets, Acau; Assoc. Coordinadora d’Ajuda Unida, Creu Roja, escola Airina, Petit Estel, escola Gressol, las Salesianas, Institut Egara, Institut Cavall Bernat, Liceu Egara, escola La Llar. També hi col·laboren els clubs esportius: Matadepera Hoquei, Atletic Terrassa, Egara, Terrassa Hoquei i Club Natació Terrassa.

Una edició mixta: donacións físiques i econòmiques

Com en l’edició anterior, el Gran Recapte adoptarà un format mixt i es simultaniejaran les donacions físiques d’aliments amb donacions monetàries per comprar i distribuir aliments bàsics com oli, llet i conserves, però també aliments d’alt valor nutritiu com peix, carn i ous.

Les donacions d’aliments es faran a les caixes dels supermercats i establiments col·laboradors, el 24 i el 25 de novembre (també el diumenge 26 en aquells establiments que estiguin oberts). 

Per la seva banda, les donacions econòmiques es podran realitzar fins al 30 de novembre a la línia de caixes dels establiments col·laboradors, a la pàgina web granrecapte.com o bé mitjançant Bizum.

Finalment, cal destacar que els banc dels aliments mantindran oberta la donació, mitjançant la seva pàgina web, fins al 15 de desembre.

L’any 2022 el Gran Recapte va aconseguir em la província de Barcelona una xifra de 4.910.803 euros, que van servir per adquirir i distribuir 2.687.000 quilos d’aliments bàsics al llarg d’aquest any i contribuir a l’alimentació de 137.123 persones de mitjana anual

Respecte a tot Catalunya, els quatre Bancs dels Aliments catalans van aconseguir sumar donacions por valor de 6.288.727  euros, que es vas traduir en la compra i distribució de 29,5 milions de quilos d’aliments, per ajudar a més de 240.000 persones de tot el territori.

Les donacions econòmiques ens permès adquirir carn, peix i ous, aliments d’alt valor nutritiu. Fruita i verdura fresca per contribuir a una dieta equilibrada I els bàsic com la llet, l’oli o les conserves, que complementen el rebost.

El Banc dels Aliments alerta del canvi de model

El 2024 es preveu un escenari molt difícil per al Banc dels Aliments, així com per a la resta d’entitats del Tercer Sector, a causa del canvi de model previst de forma imminent en el programa d’entrega d’aliments de la Unió Europea mitjançant els Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD). 

Aquest nou criteri pot provocar que 200.000 persones a Catalunya deixin de rebre suport en l’alimentació, xifra que suposa aproximadament el 90% dels actuals beneficiaris. 

Tots aquests paràmetres fan que, més que mai, el Gran Recapte, arribi en un moment clau i esdevingui el punt de trobada de la societat catalana, amb l’objectiu d’assolir uns resultats excel·lents, tant per la xifra de voluntariat que hi col·labori com pels aliments i les donacions que es recullin.

To Top