Terrassa

Realment el problema són les pantalles?

La periodista Mariola Dinarès sosté que no s’ha de marcar una edat per tenir mòbil. “Penso que dels 12 al 16 és una edat molt sociable i no haurien de prohibir-lo”

Mariola Dinarès ha fet una xerrada sobre l’ús del mòbil entre els joves / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha anunciat aquest dimecres que el Consell Escolar de Catalunya engegarà un procés participatiu per consensuar un document amb recomanacions sobre la regulació dels usos del mòbil als centres abans d’acabar l’any. Per això, el secretari de Transformació Educativa, Ignasi Garcia Plata, i el president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Vinyes, compareixen aquest dijous 9 de novembre a les 11.30 hores en una roda de premsa per informar sobre el funcionament d’aquest procés participatiu.

Tot això ha arribat dies després que un nombrós grup de pares d’alumnes hagi decidit organitzar-se per promoure que els adolescents no tinguin mòbil fins als 16 anys. La iniciativa s’ha estès aviat. De fet, a Terrassa s’ha creat el xat de telegram “Terrassa-Adolescència lliure de mòbils”, que ja té més de 330 membres.

Precisament, Mariola Dinarès, presentadora del programa especialitzat en noves tecnologies “Popap” de Catalunya Ràdio, ha realitzat aquest dimecres una conferència sobre l’ús del mòbil entre els joves a l’Auditori de Terrassa. Dinarès ha centrat tota la seva carrera digital en la ràdio i des de 2003 ha estat focalitzada en la divulgació dels nous entorns digitals.

Conferència de Mariola Dinarès | NEBRIDI ARÓZTEGUI

Segons Dinarès, “el veritable repte no radica en els dispositius mòbils o les tecnologies en si mateixes, sinó en la manera en què les utilitzem”. Assegura que hi ha moltes eines tecnològiques que poden millorar l’educació, però que el sistema educatiu ha de canviar la seva manera d’ensenyar per adaptar-se a aquests canvis.

La periodista insisteix en la importància d’educar digitalment tant els estudiants com les seves famílies, ja que hi ha un gran desconeixement en aquest àmbit. També fa èmfasi en la necessitat d’establir límits en l’ús de les pantalles, especialment per als més petits. “De 0 a 3 anys, no haurien d’estar a les pantalles. Han d’aprendre de la gent que està al seu voltant, no darrere de les pantalles”, declara.

No obstant, explica que “com cada persona és diferent, no s’ha de marcar una edat per tenir mòbil. Penso que dels 12 al 16 és una edat molt sociable i no haurien de prohibir-lo”. Tanmateix, manifesta que els “smartphones” “s’haurien de prohibir al pati de l’escola”.

El seu major punt de preocupació no és el contingut pornogràfic, sinó “la violència que es promou a través de xarxes socials com Twitter”. Així mateix, indica que “et poden donar moltes oportunitats, però tenen perill i generen una certa angoixa, enveja, competència… Però no només en els adolescents, sinó en el conjunt de la societat”.

També parla de la tecnologia com “una oportunitat de diàleg i de compartir coses interessants amb la família”. Manifesta que “no pot ser que cadascú estigui en la seva bombolla digital”.

Mòbils vetats en un terç dels centres

El 37% dels centres educatius catalans han prohibit els dispositius mòbils a l’aula, ja sigui no permetent que els alumnes els portin o no deixant que s’utilitzin. Aquesta és una de les conclusions d’una enquesta del Departament d’Educació i el ministeri durant el primer semestre a les escoles i instituts públics i concertats de Catalunya. Tal com ha avançat TV3 i Catalunya Ràdio, dels 3.500 centres enquestats, només el 85% va respondre les preguntes. D’aquests, un 52,7% dels centres educatius afirmen que ja han regulat d’alguna manera l’ús del mòbil.

Realment el problema són les pantalles?
To Top