Terrassa

L’execució del Vapor Cortès pot començar la primavera del 2024

Urbanisme espera tenir la tramitació enllestida en cinc mesos, donant el tret de sortida al nou nucli residencial a Ca n’Aurell

El compte enrere de la transformació del Vapor Cortès en un nou sector residencial al bell mig del barri de Ca n’Aurell ja està en marxa. El mes de juny es van aprovar inicialment per decret d’alcaldia els projectes d’urbanització i de reparcel·lació de l’àmbit, que només han rebut una al·legació en el període d’exposició pública. Ara, el rellotge avança ràpidament i, si no hi ha ensurts de darrera hora, la primavera del 2024 podrà iniciar-se l’execució del sector. És a dir, a l’antic vapor es començaran a enderrocar naus no protegides, a obrir carrers i espais públics, i a construir més de mig miler d’habitatges nous i equipaments.

La nau de Prodis, on l’entitat està habilitant la seva nova seu / Alberto Tallón

La tramitació urbanística del sector encara la recta final. En aquest moment, el servei municipal d’Urbanisme està tancant la recepció dels informes sectorials i, un cop es disposi de tots els documents i s’incorporin les modificacions pertinents, es procedirà a l’aprovació definitiva dels projectes de reparcel·lació i d’urbanització. Està prevista per al primer trimestre del 2024, de manera que a la primavera l’execució tindria via lliure.

El darrer gran sector

El Vapor Cortès és el darrer gran sector residencial pendent de desenvolupar a l’interior de la ciutat, després de l’AEG, ja en fase d’urbanització, i de Sala i Badrinas, on aviat es començaran a edificar els habitatges. L’àmbit té la particularitat d’estar situat al centre de la ciutat, concretament al nord del barri de Ca n’Aurell.

El vapor ocupa una superfície de 70.209 metres quadrats i està delimitat al nord pel carrer d’Ausiàs March (a tocar de l’Escola França), al sud per Pare Llaurador, a l’est per Pi i Margall i a l’oest per Josep Trueta. Durant dècades el complex de naus i patis ha restat tancat a l’exterior i en procés de degradació. Ara, la reactivació del projecte permetrà transformar un gran àmbit ocult a la ciutat en un nou sector residencial.

El Vapor Cortès es desenvoluparà en dos polígons, un primer de grans dimensions (62.022 metres quadrats) al sud del sector i un segon de 9.000 metres quadrats al nord.

12 milions d’euros

Urbanitzar el nou sector té un pressupost inicial de 12 milions d’euros i inclou la transformació del carrer de Frederic Soler en un nou vial que creuarà el vapor de sud a nord, transformant-lo en un eix amb prioritat per als vianants. Serà un pol vertebrador, al voltant del qual s’ubicaran els espais lliures, així com l’oferta comercial, de restauració i les oficines.

Als terrenys de l’antic vapor s’edificaran més de 500 habitatges, més d’un centenar dels quals seran habitatges de protecció pública. Un 70% del sostre del sector es destinarà a habitatge i un 29% a activitats.

Interior de l’antic vapor. L’àmbit és al barri de Ca n’Aurell, delimitat pels carrers d’Ausiàs March, Pi i Margall, Pare Llaurador i Josep Trueta / Alberto Tallón

Els equipaments també tindran presència en el nou Vapor Cortès. El primer, la nova seu de Prodis, ja està en execució. La fundació rehabilita dues de les naus industrials per traslladar-hi la seva seu i els Centres Ocupacionals i de Paràlisi Cerebral.

És la prova que la transformació del Vapor Cortès és ja una realitat i que, d’aquí a pocs mesos, afrontarà la fase més espectacular del projecte: la urbanització del sector i l’edificació d’espais públics i habitatges. Es preveu que el 51,7% del sol de l’antic complex de fàbriques es destini a espai públic i el 48,30% a sòl privat.

Dinou naus en mal estat de conservació

Avui del Vapor Cortès es conserven 19 naus industrials, algunes molt deteriorades, i un total de set patis ubicats entre les diferents edificacions fabrils. La proposta de planejament preveu la conservació d’algunes de les fàbriques o, si es planteja com a alternativa, la seva substitució per edificis nous que mantinguin una volumetria similar i conservin a tot l’àmbit l’estructura originària del sector. La voluntat és que el nou Vapor Cortès conservi la identitat del teixit industrial tan característic de la ciutat. Al Vapor Cortès, tot va començar l’any 1901, quan el 5 de desembre es va donar nom al carrer de Frederic Soler, que donaria accés a diferents edificis que es construïen. Eren naus industrials, anomenades quadres en aquell moment.

L’execució del Vapor Cortès pot començar la primavera del 2024
To Top