Terrassa

Famílies de Terrassa unides per ajornar el primer mòbil fins als 16 anys

La preocupació de pares i mares per les conseqüències de l’ús dels “smartphones” entre adolescents creix. A la ciutat, s’ha creat una comunitat de Telegram que ja té més de 230 membres

/ Nebridi Aróztegui

L’ús dels “smartphones” entre els adolescents, l’accés que tenen a determinats continguts i les relacions que s’estableixen a través d’aquests dispositius han generat un debat que cada vegada va a més. Tant és així que diversos pares i mares s’estan unint a través de grups de Whatsapp i Telegram per mirar d’endarrerir l’arribada del primer mòbil fins a almenys els 16 anys.

La iniciativa va néixer al barri barceloní del Poblenou, però aviat es va estendre com una taca d’oli i a més d’un xat a escala catalana que ja té milers de participants, cada cop en surten més a escala comarcal o municipal com el que s’impulsa des de Terrassa i que té més de 230 membres. De moment, hi comparteixen notícies, reflexions, estudis, guies per a pares i iniciatives que s’estan fent en aquest sentit.

“Vam crear-lo el dissabte i a cada hora som més. Sembla que hi hagi una mena de pressió perquè quan els nens entrin a l’ESO ja tinguin mòbil, però crec que cada cop hi ha més preocupació social”, explica Núria González-Rojas, delegada de la comunitat de Telegram Terrassa-Adolescència lliure de mòbils junt amb Marc Serra.

La majoria de persones que s’han afegit al xat de Telegram són pares i mares però l’egarenca detalla que s’hi pot sumar qualsevol interessat, com ara mestres, professionals de la salut, etc. Comenta que estan preparant una assemblea per acabar de definir les finalitats del grup, però que, a grans trets, el primer objectiu és fer un pacte entre pares perquè, “sense forçar a ningú”, no es doni un mòbil als fills fins als 16 anys “i el nostre no sigui l’únic nen de la classe que no en té”. També volen treballar aquesta qüestió en l’àmbit de les AFAs, i que es reguli l’ús d’aquests dispositius en els centres educatius amb un marc general en l’àmbit català o fins i tot estatal.

“Hi ha molts estudis que indiquen els problemes que estan generant els telèfons intel·ligents en els nens: les dificultats d’atenció, concentració, memorització i interrelació social, l’impacte en la salut mental… També hi ha el problema de gestionar una eina amb la qual tens accés a tot, a unes xarxes socials que intenten captar totalment la teva atenció i llançar-te publicitat, a pornografia que t’apareix sense buscar-la…”, lamenta González-Rojas, que, tot i això, reconeix que “una cosa és un mòbil per poder localitzar el nen i una altra un telèfon intel·ligent”.

Edat i maduresa

Ella és mare d’una nena d’11 anys i d’un nen de 5 i indica que ja hi ha diverses amigues de la seva filla que tenen mòbil. Assegura que la compra comença a partir dels 10 o els 11 i que amb 12 molts ja en tenen. “Marquem els 16 perquè és quan acaba l’ESO i perquè ens sembla que amb aquesta edat els nens tenen una maduresa per poder començar a fer servir millor aquests dispositius, que poden ser molt útils en alguns casos, però que com que els portes sempre a sobre, tenen una intensitat d’ús molt més gran que la resta de pantalles”, diu.

De fet, segons les conclusions d’una enquesta de la Diputació de Barcelona sobre els usos d’internet i pantalles en adolescents fetes públiques aquest dimarts, un de cada tres estudiants de quart d’ESO de la província de Barcelona, el 36%, utilitza el mòbil més de tres hores al dia i un 35% entre 1 i 3 hores diàries.

L’estudi també indica que un de cada quatre joves, el 24%, juga a videojocs més de dues hores diàries, i que el 34% hi juga entre una i dues hores cada dia. Pel que fa a la visualització de continguts en línia, el 40% hi dedica entre una i dues hores diàries, i el 26% més de dues hores. A banda, el 41,3% dels adolescents enquestats reconeix que en algun moment desatén les seves obligacions per connectar-se a Internet.

To Top