Fins on arribarà la tecnologia? En una era en què la tecnologia avança a passos gegants, la incorporació de robots als llocs de treballs és una realitat que no podem evitar. Els defensors d’aquesta innovació afirmen que els robots poden millorar l’eficiència i alliberar als treballadors de tasques repetitives, permetent-los centrar-se en feines més creatives. A més, gràcies als avenços en la intel·ligència artificial, els robots poden aprendre i adaptar-se a les necessitats de les empreses.
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (MNACTEC) ha posat en funcionament a les seves instal·lacions dos robots col·laboratius que acompanyaran els usuaris en les seves visites pels diferents espais del museu. Aquesta nova incorporació ens fa reflexionar sobre el paper de la tecnologia i dels robots en el futur del treball i en la societat en general.
La contínua transformació tecnològica porta una sèrie de preocupacions. Així mateix, la substitució dels humans per robots podria arribar a tenir conseqüències negatives en els llocs de treballs. Les persones que fan treballs rutinaris i repetitius són les més vulnerables a aquest canvi. Estem disposats a cedir el control a les màquines i confiar en la tecnologia per realitzar les nostres tasques? Quins són els límits de la tecnologia en la nostra vida quotidiana? Aquestes preguntes no tenen una resposta fàcil, però són crucials mentre avancem cap a un futur cada vegada més automatitzat.
El MNACTEC és un dels primers museus a Catalunya que ha decidit utilitzar robots per a guiar i informar els visitants. Amb una pantalla tàctil, els usuaris podran interactuar amb els robots i triar quin espai volen visitar. Aquest els guiarà fins al seu destí, i fins i tot reproduirà contingut audiovisual en els punts d’interès. En aquest sentit, el fet que estiguin equipats amb una tecnologia de navegació i localització avançada fa que es puguin moure amb facilitat pels espais del museu. A més, el robot emet algunes frases per facilitar la interacció.
El museu compta amb dos robots, un per a la planta baixa, on hi ha la nau principal de l’edifici i la major part de les exposicions, i un altre per la planta soterrani, on s’hi ubiquen algunes exposicions i sales com l’auditori, la biblioteca o aules.
En el cas del MNACTEC, els robots no han suposat una pèrdua de llocs de treball, sinó més aviat una millora en l’experiència dels visitants. Tot i això, aquesta iniciativa pot ser un exemple de com la tecnologia pot canviar la forma d’interactuar en els llocs de treball i els seus entorns.
Un taller per aprendre sobre robòtica
El pròxim dissabte 18 de novembre i 9 de desembre, el MNACTEC oferirà el taller “Les abelles són robots?”. En aquesta activitat, els més petits de la casa podran familiaritzar-se amb la robòtica jugant amb un robot programable en forma d’abella. Aprendran què és i quines funcions pot fer. A més, es parlarà dels diferents robots que ens envolten en el nostre dia a dia i els nens podran entendre com diferenciar-los de les màquines. També tindran l’oportunitat d’experimentar i fer diverses activitats amb els robots abella del museu.
L’activitat està recomanada per a infants de 3 a 5 anys que hauran d’anar acompanyats d’un adult. Els tallers tindran lloc al MNACTEC a les 18 hores i tindrà un preu d’un euro, tot i que els menors de 16 anys disposaran d’entrada gratuïta.