Un objectiu que pretén la promoció de l’ús del transport públic col·lectiu per a contribuir a reduir les emissions contaminants. “El transport públic és una prioritat i ha estat la gran aposta del Govern per a protegir la ciutadania de les conseqüències econòmiques de la invasió russa d’Ucraïna i, al mateix temps, combatre la inflació i reduir la nostra dependència energètica i el consum de combustibles fòssils”, ha assegurat Raquel Sánchez durant la seva participació, aquest matí, en la Trobada Urbs Resilients El País – Acciona.
En aquest sentit, la titular de Mitma ha reiterat el transport públic és el gran protagonista de la mobilitat sostenible i constitueix el principal instrument de vertebració del país, “també per a aquelles zones, disperses geogràficament i afectades per la despoblació, la dependència de la qual del vehicle privat és avui gairebé absoluta”.
La ministra ha argumentat que la dependència del vehicle privat dificulta als col·lectius més vulnerables l’accés als serveis bàsic o a diferents oportunitats de treball, per la qual cosa des del Ministeri s’està treballant en la promoció de nous modes de transport que permetin ampliar i millorar l’oferta en les zones amb menor població, com els serveis a demanda, el transport compartit o les rutes dinàmiques.
“Hem de ser capaços de moure’ns millor o de crear les condicions perquè la mobilitat sigui innecessària. Per a això estem impulsant la connexió a Internet de tot el territori i estem decidits a aprovar una cartera de serveis bàsics de qualitat a menys de 30 minuts del lloc de residència”, ha assenyalat la ministra durant la trobada, en el qual s’ha posat el focus a les ciutats i en la necessària transformació que han d’escometre per a millorar la qualitat de vida dels seus habitants davant desafiaments tan immensos com l’escalfament global.
En aquest context, la ministra ha indicat que el problema de les grans ciutats és molt diferent del de les zones rurals pel que, en aquest cas, la solució passa per una redefinició urbanística que ens retorni a un model de ciutat mediterrània, compacta i relativament densa, i amb equipaments ben planificats.
Ciutats sostenibles
Les ciutats, que acullen ja més de la meitat de la població mundial, són, al seu judici, els motors del creixement i les grans fàbriques de talent de la humanitat, però també els principals consumidors dels recursos del planeta. D’aquí la seva importància a l’hora de mitigar els efectes del canvi climàtic des de la sostenibilitat, doncs, segons ha assenyalat, “no hi haurà un planeta sostenible sense ciutats sostenibles”.
Raquel Sánchez ha valorat el que les ciutats ja estan fent per a per a avançar en la sostenibilitat urbana en les últimes dècades i reduir les seves emissions: augment del reciclatge de residus, optimització del consum d’aigua, eficiència energètica, digitalització… En aquest sentit, ha mostrat el seu optimisme a aconseguir que “en 2050 les ciutats espanyoles siguin neutres en carboni, s’hagin alliberat de la contaminació, practiquin una economia circular en l’ús dels recursos i multipliquin la seva resiliència als impactes del canvi climàtic”.
A més, ha afirmat que, no sols es vol complir amb l’objectiu de reduir un 55% les emissions en 2030, sinó que s’està en disposició d’aconseguir que en aquesta data el 48% de tota l’energia que consumim sigui renovable i que aquestes fonts renovables representin el 81% de tota la generació d’electricitat d’Espanya.
La responsable del Departament ha destacat els esforços del Govern per a facilitar aquesta transició ecològica i, sobretot, en l’àmbit del transport, un dels sectors que genera més emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i que és principal responsable de la contaminació dels nuclis urbans. Per això, descarbonizar la mobilitat és una exigència de salut pública i una necessitat inajornable per a mitigar el canvi climàtic.
Descarbonització de la mobilitat urbana
Per a aconseguir l’objectiu de descarbonizar la mobilitat urbana s’han destinat a un pla de xoc de mobilitat sostenible segura i connectada en entorns urbans i metropolitans més de la meitat dels 13.000 milions d’euros dels fons europeus dedicats a la nova mobilitat, ha informat el ministeri. Raquel Sánchez ha manifestat que aquestes inversions estan permetent crear zones de baixes emissions, fomentar la mobilitat activa i promoure un canvi modal cap al ferrocarril en el transport urbà i metropolità, segons ha afegit.
La ministra ha mostrat el paper que exerceix sobre aquest tema el ferrocarril, l’alternativa verda i sostenible a les necessitats de mobilitat global, i, en concret, la Rodalia. Així, ha posat en valor, per exemple, el Pla de Rodalia a Madrid, que contempla inversions de més de 7.100 milions d’euros fins a l’any 2025, del qual s’ha mobilitzat un 70%. Aquest contempla importants obres en la infraestructura, la renovació d’estacions i del material rodant i la compra de 211 nous trens, que es troben ja en fabricació.
D’altra banda, la responsable de Mitma ha fet un especial esment a les mesures que s’estan posant en marxa per a millorar la mobilitat en zones disperses geogràficament i afectades per la despoblació.
Entre aquests, es troben, els serveis a la demanda, que poden sol·licitar-se en línia o telefònicament; les rutes dinàmiques de transport regular, que permeten tant desviaments del trajecte per a recollir a usuaris fora de l’itinerari prefixat com passar per alt poblacions on no existeixi en aquest moment una demanda real de servei, o les solucions de mobilitat compartida.
En el referit a les ciutats, la ministra ha manifestat que s’imposa un nou contracte social que fomenti la cohesió, impulsi una mobilitat vertebrada i sostenible, regeneri espais públics i garanteixi el dret a un habitatge digne i assequible. Aquesta és l’essència de l’Agenda Urbana Espanyola que està desplegant Mitma per a, segons ha afegit, créixer amb equitat i fer-ho de manera sostenible, conjugant les aspiracions econòmiques dels ciutadans amb la justícia social i la qualitat de vida.