El traspàs de Rodalies inclòs en el pacte d’investidura entre PSOE i ERC incorpora les línies R1, R2 i R3, però exclou de moment l’R4 perquè dona servei a mercaderies. L’anunci coincideix amb la licitació de la connexió de l’R4 i l’R8. Dins la complexitat del pacte, responem a algunes de les preguntes que es fan els usuaris en un nou escenari ferroviari de transició.
Per què queda exclosa l’R4?
El sistema ferroviari català és complex, amb vies que donen servei exclusivament a viatgers i altres, com l’R4, per les que circulen viatgers i mercaderies. La línia opera per a mercaderies entre Sant Vicenç de Calders i Castellbisbal, des d’on viatgen cap a Santa Perpètua i Mollet, en direcció a la frontera de Portbou. Per aquest motiu l’R4 queda, de moment, fora de l’acord.
Quan està previst el traspàs?
No hi ha un calendari tancat. L’acord de traspàs preveu un estudi detallat de totes les vies, inclosa l’R4, per a passar a titualitat de la Generalitat. “No està descartat que algun tram de viatgers de l’R4 es pugui incorporar finalment a aquest acord”, apunta Marc Sanglas, secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat.
Com afectarà al servei el fet de quedar fora del pacte?
Ell servei es prestarà en les mateixes condicions que fins ara donat que, de moment, no canvia la titularitat de les vies ni l’operadora, que continua sent Renfe. La Generalitat continuarà gestionant a l’R4 horaris i tarifes. L’intercanvi amb les línies traspassades -R1,R2 i R3- no patirà canvis. Tampoc els enllaços amb FGC, Metro o tramvia.
Baixaran les incidències?
L’acord obre la porta a millores en la infraestructura. Les inversions aniran a càrrec de l’Estat, independentment de la titularitat de la via, i la Generalitat participarà en la presa de decisions i en les prioritats. Les obres les executarà de moment el ministeri. El pacte inclou el traspàs, durant 2024, de 335 milions del dèficit tarifari i, en anys successius, el traspàs del dèficit anual cada primer trimestre.
S’informarà millor l’usuari?
Es constituirà l’empresa pública Rodalies Catalunya, que substituirà com a operadora a Renfe. La nova operadora tindrà majoria de la Generalitat i canviarà l’operativa, apunta Sanglas. “Fins ara no teníem accés a les incidències, només puntualment, i a partir d’ara sí. Això ens ha de permetre comunicar millor”.
Quin és el recorregut de l’R4?
Amb 143 quilòmetres de recorregut, l’R4 és la línia de Rodalies més llarga de Catalunya. Des de Sant Vicenç de Calders fins a Manresa, l’R4 discorre per la comarca del Penedès fins a Martorell, travessa Barcelona per Molins de Rei fins a l’Hospitalet de Llobregat, i té parades a Sants, plaça Catalunya, Arc de Triomf i Fabra i Puig, des d’on continua ruta cap al Vallès (Sabadell, Terrassa) en direcció a Manresa.
Quantes persones utilitzen l’R4?
Cada dia laborable pugen als trens de la R4 134.213 usuaris. La línia opera amb 162 trenes i té parada a 39 estacions. La ruta de l’R4 connecta amb R1, R2, R3 i R7 de Rodalies Barcelona, amb els trens d’alta velocitat, de llarga distància i amb Ferrocarrils, metro i tramvia.
Està prevista la connexió amb Granollers?
El Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (Mitma) va licitar precisament ahir per 907.500 euros la redacció de l’estudi informatiu de la nova connexió de Rodalies entre el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Analitzarà les alternatives per connectar les línies Barcelona-Sabadell-Terrassa (R4) i Papiol-Mollet (R8).