Terrassa

Els nous CAPs de Terrassa, “entre el 2027 i el 2028”

El conseller Balcells visita els terrenys del carrer de Pau Marsal

Ballart i Balcells, durant la visita d'aquest divendres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

No serà l’any 2026, com es va apuntar fa uns mesos, sinó una mica més tard. Segons les previsions de la Generalitat i l’Ajuntament, el CUAP i el nou CAP que es construiran al carrer de Pau Marsal estaran acabats l’any 2027. I el nou CAP Terrassa Nord, l’any següent.

Res com una compareixença in situ per reforçar en públic el compromís: Manel Balcells, conseller de Salut, i Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, han visitat aquest divendres el solar municipal del carrer de Pau Marsal on es construiran dos equipaments sanitaris: un nou CAP i un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), un ambulatori d’urgències concebut per descongestionar el servei homònim de l’Hospital de Terrassa. Quan s’aixecaran quests dos centres? Si tot va bé, segons Ballart, el 2027. I el nou CAP Terrassa Nord, també objecte d’anuncis en la visita? Segurament més tard, l’any 2028. Generalitat i consistori han avançat també que estudien traslladar a la finca de Torrebonica tant el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) de Terrassa com l’espai sociosanitari de Sant Llàtzer.

Dos equipaments junts

El conseller i l’alcalde han visitat el terreny municipal, de 6.152 metres quadrats, delimitat pels carrers de Pau Marsal i de Marinel·lo Bosch. La parcel·la fa la funció d’aparcament per a alumnes i professors de la UPC i serà cedida a la Generalitat per construir-hi el CUAP i un nou CAP que serveixi per esponjar el CAP Sant Llàtzer i el Terrassa Est. Ballart ha recordat que el CUAP constitueix “una demanda històrica per descongestionar les urgències de l’Hospital de Terrassa”. El projecte requereix d’un pla especial per ajustar-ne la qualificació, que ara és d’equipament educatiu i passarà a ser d’equipament sanitari. El tràmit durará uns set o vuit mesos. Segons l’alcalde, si tot va com està previst, CAP i CUAP seran una realitat l’any 2027.

Explicacions del projecte sobre el terreny / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El nou CAP Terrassa Nord

La visita de Balcells venia motivada per fer seguiment del Pacte de Salut que van signar el consistori i la Generalitat el maig passat “per actualitzar els equipaments i millorar el sistema públic de salut a Terrassa”, en paraules de Ballart. I entre els assumptes més candents destacava, i destaca, la construcció d’un nou CAP Terrassa Nord per substituir-ne l’actual, l’obsolet ambulatori de l’avinguda del Vallès. L’Ajuntament cedirà per a aquest projecte un tros de l’ampli solar on es construeix el parc de la República. Es tracta d’un terreny al nord, a la cantonada del carrer de Provença amb l’avinguda de Béjar. La part més llarga és l’orientada a l’avinguda. En aquest cas, el pla trigarà més a desenvolupar-se. La raó: està subjecte a una modificació puntual del POUM i es calcula que l’obra podria estar acabada l’any 2027 o el 2028, segons el conseller. Les primeres estimacions, el febrer passat, situaven la finalització d’ambdues construccions (les del CAP-CUAP a Pau Marsal i la del CAP Nord) en l’any 2026.

Sector que cedirà l’Ajuntament per construir el nou CAP Nord / ALBERTO TALLÓN

Ampliació del CAP Sud

Balcells s’ha reunit amb professionals del CAP Terrassa Sud, també mancat de recursos. La seva ampliació està inclosa en els plans de futur immediat. També en aquest cas l’Ajuntament cedirà a Salut un solar al costat del CAP actual.

Torrebonica

Aquesta ha estat una de les novetats de la visita. La Generalitat i l’administració municipal estudien si es viable traslladar l’àmbit sociosanitari de Sant Llàtzer, ja antic i faltat d’espais, a la finca de Torrebonica. Aquest és un projecte “engrescador”, segons el conseller. També entra en els plans analitzar si el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) pot tenir el mateix destí. Totes dues possibilitats lliguen “amb la voluntat de convertir Terrassa en un centre de referència en innovació social i sanitària”, en paraules del titular de Salut.

To Top