Terrassa

Les denúncies per violència de gènere arriben al seu màxim històric

Els jutjats de Terrassa han tramitat 208 casos de violència masclista durant el segon trimestre del 2023, arribant a uns registres de màxims. En el cas de Terrassa, una gran part de denúncies per violència de gènere han arribat a través d’un part de lesions (21,6%)

Grup d'atenció a la víctima de Mossos d'esquadra dia contra la violència envers les dones | Nebridi Aróztegui

Una situació preocupant. Als jutjats de Terrassa, una gran part de les denúncies per violència de gènere han arribat a través d’un informe de lesions (21,6%). En aquest sentit, és el percentatge més elevat del Vallès Occidental, amb una gran diferència sobre Sabadell (11,7%). Tant la nostra ciutat com la comarca han registrat un nou màxim de denúncies per violència masclista durant el segon trimestre de 2023, amb 208 casos a Terrassa, segons el darrer informe de l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Els jutjats de les dues capitals és on s’han tramitat més denúncies de la comarca.

El partit judicial de Terrassa ha estat l’únic de tota la comarca amb denúncies presentades per la víctima directament al jutjat (4,9%), amb un total de 10. La xifra és elevada, tenint en compte que la proporció del conjunt d’Espanya (1,4%), Catalunya (1,2%) i la província de Barcelona (1,6%).

Una de les dades més sorprenents de l’informe és que durant el segon trimestre de 2023, cap dona a Terrassa s’ha acollit a la dispensa de declarar. De fet, a la comarca es registra una mitjana de 3,8 dones que s’acullen a la dispensa de l’obligació a declarar per cada 100 denúncies presentades. La ràtio és molt inferior a la del conjunt d’Espanya (9,8), a la de Catalunya (12,9) i a la de la província de Barcelona (14,3). Tot i això, Sabadell presenta un valor molt més elevat que la resta (24,7).

Quins delictes s’han registrat?

Una gran part de les denúncies que s’han tramitat a la ciutat durant el segon trimestre de 2023 han estat per lesions lleus (41,5%). Terrassa destaca per la seva elevada proporció de trencament de penes (36,9%), havent-se registrat fins a 80 denúncies per aquest motiu. La resta de denúncies han estat per delictes contra la llibertat, integritat moral i intimitat (20,7%) i maltractament habitual (0,9%).

D’altra banda, es van admetre a tràmit 37 ordres de protecció, dels quals es van adoptar menys de la meitat (43,2%). A Terrassa s’han iniciat 17,8 ordres de protecció per cada 100 denúncies presentades. En aquest sentit, presenta la segona ràtio més elevada del Vallès Occidental, després de Cerdanyola del Vallès (20,5).

Els jutjats de Terrassa també destaquen pels procediments que han acabat en sentència condemnatòria: pràcticament una cinquena part (19,1%).

Màxims també a la comarca

En el tercer trimestre del 2023 es van registrar 650 denúncies per violència de gènere al Vallès Occidental, un 7,3% més que l’anterior. És la xifra més elevada des de 2013 i molt superior a la mitjana registrada durant els segons trimestres (478). Durant el segon trimestre es van admetre a tràmit 106 ordres de protecció, de les quals van ser denegades el 52,8%. La proporció d’ordres de protecció denegades al Vallès Occidental és inferior a la província de Barcelona (54,9%), però superior al conjunt de Catalunya (50,9%).

Durant el segon trimestre s’han registrat un total de 754 delictes a la comarca, és la xifra més elevada des de 2013. El 51,1% (385) són per lesions lleus. Els segueixen el 18,4% (139) de trencament de penes i mesures, el 17,1% (129) de delictes contra la llibertat, la integritat moral, la intimitat i l’honor i el 12,3% de delictes de maltractament habitual. Aquest trimestre no s’ha registrat cap homicidi a la comarca.

En el segon trimestre de 2023, el Vallès Occidental presenta una ràtio de 13,5 denúncies per cada 10.000 dones residents. La ràtio comarcal presenta la segona més baixa dels àmbits territorials. En concret, la del conjunt d’Espanya és la més elevada (19,7), a continuació se situa la catalana (14,6) i amb la xifra més baixa se situa la província de Barcelona (13,2). Respecte al trimestre anterior, la ràtio s’ha incrementat a totes les unitats territorials. En el cas de la comarca, la ràtio ha passat de 12,6 a 13,5, una xifra que sembla no tenir sostre. De fet, des del primer trimestre de 2013 hi ha hagut una pujada de la ràtio a tots els àmbits. A la comarca i al conjunt d’Espanya l’increment ha estat superior que al conjunt de Catalunya i de la província.

Les denúncies per violència de gènere arriben al seu màxim històric
To Top