Temps fa que la disjuntiva Castanyada versus Halloween sembla haver perdut sentit perquè la derrota de l’aposta nostrada es presenta clara, a Terrassa i a tot arreu. El terror domèstic i la portada vintage de heavy metal s’han imposat, però ens queda l’essència gastronòmica: castanyes, moniatos, fins i tot les farinetes de l’àvia per a aquest dimarts al vespre.
Com comprar castanyes?
Molts esperen fins el dia (aquest dimarts) per adquirir-les. El preu de la castanya crua varia, però en una primera prospecció podem trobar fruits (d’origen gallec) a 6,95 euros el quilo, però hi ha fruiteries que tenen a disposició dels clients les castanyes a 9 euros. D’altres, a un preu entremig: 7,95. Parlem de les rostides. Els dos punts de venda ubicats a la rambla d’Ègara venen el quilo de castanyes torrades (amb carbó, és clar) a 12 euros. El cucurutxo de 225 grams, a 3 euros.
Crues o torrades?
Ara estem davant d’una de les decisions determinats de la jornada: què preferiu, castanyes crues o torrades? De tot i ha entre les preferències, però bona part de la clientela del dia es decanta pel fruit ja manufacturat amb l’escalfor. L’inconvenient de la segona, tot i que sembli desagradable esmentar-ho: a les castanyes torrades resulta més difícil detectar-ne els “invasors”. L’inconvenient de la primera: és més complicat treure la pell del producte estrella del 31 d’octubre.
Plats, carn, moniatos com a patates
No maleïu ningú des de l’ortodòxia. Hi ha gent que fa ús dels moniatos com a sucedani de les patates, fins i tot fregides en forma de xips. El resultat no sempre és dolent. Els nyoquis de moniato són també una opció. A Tots Sants podem endinsar-nos en l’elaboració d’una carn amb salsa de castanyes (en una picada amb all i xocolata) o en la combinació de costelles de porc, mandonguilles i salsitxes amb les castanyes actuant de lligam. També podem fer una crema de castanyes: escalfem la cassola amb oli, enrossim porro , hi afegim sal, castanyes torrades i un rajolí de garnatxa. Brou de verdures, i a bullir. Polsim de pebre i a la batedora.
Com fer panellets?
Segurament cuiners avesats en tindran algunes de millors, però aquesta és una recepta a corre cuita. Ingredients: 600 grams d’ametlla o de pinyons, 3 ous. Per la massa de massapà: 500 grams d’ametlla en pols, 500 de sucre, 100 de moniato cuit, 75 de clara d’ou. Barreja bé els elements i fes-ne una massa fina. Deixa-la reposar en la nevera un mínim de 24 hores (es recomana embolicar-la en drap humit). Fes boles ovalades de massapà d’uns 20 grams, arrebossa-les amb ou i col·loca’ls una ametlla tallada fina estrenyent-la una mica. Pinta els panellets amb ou. En una llauna untada en oli, posa’ls en el forn a 230 graus 10 minuts, fins estiguin daurats.
Els tipus
Per Tots Sants i proximitats, els panellets són els reis gastronòmics a casa nostra. Qui no ha tastat mai aquesta gloriosa mescla incomparable de sucre, ou i ametlla? Fins i tot aquestes dies ens mengem aquells de dubtosa imatge que els infants cuinen a l’escola. N’hi ha de molts tipus, però a Terrassa guanyen terreny en els darrers anys els panellets de Dàcar, pastís de collita pròpia egarenca fet amb pa de pessic. L’oferta clàssica, però, encara manca de competidors: el panellet de pinyons, el d’ametlles, el condonyat o el de coco.
La castanya de la sort
“Té, una castanya de la sort”. La castanya és normal, natural, crua, però aquests dies Glòria Navarro en regala una a cada client de la seva parada al Mercat de la Independèncioa “complint una tradició gallega”, afirma. Gallegues, d’Ourense, són les castanyes que ella ven. El destinatari del regal ha de guardar-lo a la seva bossa (o en lloc similar) un any, sense caure en la temptació del consum. Que ningún esperi una sort en jocs d’atzar o anàlegs. La castanya obra el seu poder “en qüestions de salut”.
I ara, Halloween, el regne de la por
Ja és aquí per quedar-s’hi. La vigília de Tots Sants porta esquelets, carabasses que somriuen, amenaces d’esglais evitables amb llaminadures i, per als més atrevits, túnels de terror i pel·lícules del mateix gènere. Aquest és un modest manual per gaudir d’una festivitat de por i colors taronges i negres.
Com decorar la casa
No cal preocupar-se gaire per agradar les visites, perquè a vegades l’austeritat és un bon negoci i més tractant-se d’una ocasió així: tampoc és per tornar-se boig, que no som al Nadal. Tot i això, no són pocs aquells que decoren casa seva com ho fan molts establiments. Que no faltin les carabasses i les al·lusions visuals amb un cert toc de terror: aquests barrets de bruixa, aquestes teranyines, fins i tot les màscares i els esquelets. Els pallassos també triomfen.
Com disfressar-te
És com un Carnestoltes anticipat, però temàtic. Fa dies que molts infants (i no tan infants) han concebut, reclamat i aconseguit disfresses per a l’ocasió. Els disconformes amb aquesta moda hauran d’aguantar aquest dimarts algun esglai, amb màscares que simulen, per exemple, un ganivet travessat. Els zombis i Dimecres Adams presideixen la desfilada. Enguany molts trien el personatge de Monkey D. Luffy de la sèrie “One Piece”; barret de palla, armilla vermella sense mànigues…
A buidar la carabassa
Les carabasses han esdevingut no sols un ingredient culinari tardorenc, sinó base per a una decoració típica de Halloween. La primera recomanació per buidar-la i convertir-la en peça decorativa d’esparverament és rentar-la bé abans d’”operar”. Després s’aconsella tallar un cercle en la part superior amb un ganivet i des d’allà començar a retirar la carn amb una cullera. Una vegada buida la carabassa, amb un cúter (i amb molta cura), procedir a fer les ombrívoles esquerdes desitjades. Ah, podeu aprofitar la carn per a la cuina: la carabassa, en realitat, serveix per a allò que serveix.
Llaminadura o entremaliadura
Ho avançàvem l’altre dia. Per dir “trick or treat” ( “truco o trato”) en català es recomanen les expressions “paga o plora”, “dónes o pagues”, “broma o regal” o “llaminadura o entremaliadura”. Aquest costum anglosaxó és un dels elements de Halloween que han irromput a casa nostra amb més força, per l’atractiu que genera entre els més joves. Es tracta de visitar domicilis o comerços (per descomptat, disfressats) i demanar llaminadures a canvi de no espantar. Una amenaça en tota regla però poc reglada que grups d’infants han estès a diversos barris els darrers anys. La major part, per precaució, es fa, però, entre coneguts.
A veure pel·lícules
Si Halloween no et convenç com a tal ni t’agraden les pel·lícules de terror, ho tens malament aquest dimarts. Si, per contra, ets un ferm i intens partidari d’aquesta festa, entre teranyines i carabasses de somriure malèvol, i entre esquelets penjants i altra parafernàlia tètrica, pots dedicar la nit del 31 d’octubre a visionar pel·lícules de gènere terrorífic. És el que toca si t’has imbuït de l’ambient i tens el que cal tenir o et va el masoquisme. Et recomanem tres: “It”, “The Conjuring (The warren files)” i “The ring (“El senyal)”.
El túnel del terror
El túnel del terror estava abans limitat a les fires de festa major. El “tren de la bruixa” era (és) una cosa semblant. Ara, entitats i col·lectius diversos n’organitzen com a complement a les seves ofertes festives de Halloween. Al Torrent d’en Pere Parres, per exemple, l’associació veïnal ha convocat el veïnat a un túnel d’ombres i por disponible al local de l’entitat de 19.30 a 23 hores. És per a adults o per a menors acompanyats. Els preus: 4 euros per a infants fins els 12 anys, 6 euros per als majors d’aquesta edat.