Les conseqüències del canvi climàtic cada cop són més palpables per a qualsevol ciutadà. De fet, la presentació de la fira “Tardor de Cuina i Bolets” -ahir a la Casa Alegre de Sagrera-, va ser un constatació de la manca de pluges. En boca de tots els ponents, hi va sortir la mateixa preocupació: Cada cop hi ha menys bolets.
El propi regidor de Turisme, Pep Forn, ho va advertir: “Esperem no segueixi la sequera, o haurem de portar els bolets de més lluny”. Tota manera, n’hi haurà abastament com per poder fer oferir aquestes tapes i menús basats en plats cuinats amb bolets i altres productes de temporada (com el moniato, la carbassa, la magrana…). Els restaurants participants els oferiran entre el 27 d’octubre i el 19 de novembre.
Ho corrobora el president del Gremi d’Hostaleria, Xavier Gómez: “Els efectes del clima es notem, però els nostres xefs fan els seus esforços per treure els plats”.
I també el president dels paradistes del Mercat del triomf, Ignasi Torres: “No hi ha molts bolets, però sí molts avions”. I és que la sequera farà replantejar l’agricultura catalana. I fins i tot -potser- modificar la mateixa idea de proximitat. A parer del regidor de Comerç, Xavier Cardona, un producte de proximitat “no és només d’on el collim, sinó qui ens el ven”. En aquest cas, el petit comerç i de barri, sosté Cardona, que és “de confiança”.
I és que la regidoria de Comerç, a banda d’assumir els danys de la sequera a l’agricultura, vol posar en valor “tota la cadena de producció”.
De la “caça” a la “tardor”
La dels bolets no és l’única evolució d’aquesta fira gastronòmica, que celebra enguany la 25a edició. Fa uns anys que el seu nom oficial “Caça i Bolets” va evolucionar a l’actual “Tardor de Cuina i Bolets”.
I és que a mesura que el discurs animalista guanyava posicions en la societat catalana, el concepte del món de la caça incomodava.
El món dels bolets, tanmateix, celebrarà la seva tradicional fira durant el matí del proper dissabte 4 de novembre, a la plaça del mercat del Triomf.
A banda de les parades de venda de bolets, hi haurà una Aula de Micologia a càrrec del biòleg Daniel Siscart. A més a més, l’alumnat del cicle formatiu l’INS Cavall bernat elaborarà i l’Escola d’Hosteleria elaboraran “in situ” plats de temporada.
El mateix dia, però ja de tardes, s’hi celebrarà la segona edició del Tast de vins de la Rambla (el qual impulsa TecaVins, amb Cesc Castellet al capdavant). L’endemà hi haurà una visita guiada a la formatgeria La Frassera (Vacarisses).
Tastar cérvol i senglar
La fira gastronòmica “Tardor de Cuina i Bolets” compta enguany amb 15 bars i restaurants participants. La meitat d’elles participen oferint plats o tapes individuals. L’apagallums té un arròs de bolets. El Cafè Col·legi una carn tipus de caça com el conill; el Katán un caneló rostit; La Feli una hamburguesa amb salsa de ceps; el Syrà aposta pel moniato com a ingredient, el TecaVins fa servir la crema de castanyes i formatge de La Frasera i el Zurito empra porc senglar…
El Zurito, de fet, també té un menú complet, en el que introdueix la caça (de la mà del cérvol). A La Torreta fan servir crestes d’ànec (a més de trompetes i moniato); a la Fonda Ristol opten per treballar els bolets en forma de truita oberta; a Mun empren caça com el cérvol, a més de carbassa, castanya i cítrics; al Dot utilitzen cigró menut…