MútuaTerrassa debatrà aquest dijous sobre “l’importància creixent del rol socioeducatiu en l’àmbit de la salut mental“. Ho farà amb una jornada que començarà a les 8 hores a l’Edifici Docent de l’entitat, al número 39 del carrer de Sant Antoni.
Sota el títol “Educació social i salut mental: un espai de trobada i reflexió”, MútuaTerrassa acollirà una sèrie de ponències concebuda “amb el propòsit d’aprofundir en la tasca professional de l’educador social en el context de la salut mental”.
Les activitats comptaran amb la participació de Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya. Clourà la jornada Noel Duque, regidor de Serveis Socials, Famílies, Benestar Emocional, Infància i Adolescència, Joventut i Benestar Animal de l’Ajuntament de Terrassa.
El grup sanitari indica que la figura de l’educador social “té cada vegada major presència en el marc dels equips de salut mental hospitalària i comunitària. El pretext amb el que neix l’esmentada jornada és posar sobre la taula la conveniència d’interrelacionar-se amb altres equips i agents de la comunitat que treballen per donar resposta a les necessitats creixents de salut mental davant l’escassetat d’espais de coneixement, d’actualització i d’intercanvi existents”.
Ponències
Els educadors socials de Mútua han dissenyat un programa que inclou dues ponències, una taula rodona així com una part més pràctica en forma d’espais de reflexió que convidarà a tots els assistents a debatre sobre les qüestions exposades prèviament.
La benvinguda anirà a càrrec del doctor José Antonio Monreal, director assistencial de l’Àmbit de Salut Mental de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT). Acte seguit s’esdevindrà la primera ponència, sota el títol “Visió socioeducativa al servei de Salut Mental de la FAMT”. La doctora Amaia Hervás, cap del servei de Salut Mental InfantoJuvenil de la FAMT, serà l’encarregada de pronunciar-la juntament amb Montse Rodó, educadora social de la Unitat d’Hospitalització TEA. La moderarà José Llorca, educador social dels serveis EIPP (PAE TPI i Unitat de Crisi) de la FAMT.
“En el transcurs de la ponència s’exposarà l’evolució de la figura de l’educador social dins de la FAMT i es detallaran els serveis que es presten des de l’esmentada disciplina”, subratllen els organitzadors.
A la jornada assistirà Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat
A continuació se celebrarà una taula rodona en la qual s’abordaran tres temes: el treball en equip i la interdisciplinarietat en els serveis, el treball en xarxa comunitària i la universitat i la formació dels educadors socials.
La primera anirà a càrrec de Míriam Imbernon i Eva López, educadores socials de Drogodependències CESD. Sònia Cebrian, educadora social del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Terrassa i Sant Cugat, s’encarregarà de moderar-la. Maria Lomascolo, responsable de salut mental i estigma de l’àmbit sanitari d’Obertament, pronunciarà la segona, conjuntament amb Àngel Cabeza, educador social de la Unitat HDA Nou Barris. El moderador serà Jordi Rodríguez, educador social de la Unitat d’Hospital de Dia TE.
El doctor Paulo Padilla, psicòleg i professor agregat de la Facultat d’Educació Social de la Universitat de Barcelona, s’encarregarà de la tercera, moderada per Amilcar Carpintero, educador social de la Unitat HDA de la FAMT.
Dinàmiques de reflexió
Acte seguit i amb el propòsit de debatre i compartir coneixements i experiències sobre les qüestions exposades, es duran a terme unes dinàmiques de reflexió i discussió grupals en diferents espais. Sergi Guimerà, educador social de la Unitat Comunitària i la Unitat Crisi de la FAMT, moderarà les conclusions que es generin.
A continuació se celebrarà la darrera ponència, en aquest cas sota el títol “Els educadors socials en el Pacte Nacional de Salut Mental”. Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Cataluny,a i David Ventura, educador social i representant del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya al pacte, tractaran sobre les principals línies de treball que es duen a terme des de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya.
Montse Rodó, educadora social de la Unitat d’Hospitalització TEA, s’encarregarà de moderar-la. El tancament de la jornada el duran a terme Noel Duque, regidor de Serveis Socials, Famílies, Benestar Emocional, Infància i Adolescència, Joventut i Benestar Animal de l’Ajuntament de Terrassa, i Dolors Llos, cap de l’Àrea d’Infermeria de Salut Mental de la FAMT.