Terrassa es prepara per ser, divendres, la capital del videojoc “indie”, i ho fa amb una Game Jam de sis dies que ja reuneix 50 inscrits i sis grups actius. El congrés, que fa una aposta innovadora convocant la indústria, creadors amateurs i professionals, i la universitat com a amfitriona, arrenca amb l’èxit assegurat.
Divendres, les més de vint activitats programades al voltant del primer Indie Games TRS ja han esgotat aforament. L’Auditori de Terrassa i el Centre de la imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC seran els dos escenaris del Congrés, on “tenim sobre aforament i llista d’espera”, explica Carles Sora, director del CITM i organitzador de l’esdeveniment amb el Servei d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa.
L’acollida del congrés del videojoc independent que organitzen l’Ajuntament i el CITM- UPC supera les previsions
“La resposta està sent millor de la que esperàvem, tant de l’entorn professional, com de la indústria i dels instituts, de l’àmbit de la formació”, comenta Sora, satisfet per la capacitat de convocatòria d’un congrés que vol ser “un espai de divulgació del videojoc independent, que busca que la gent se senti interpel·lada. Una finestra del que passa a Terrassa i al Vallès en l’àmbit del videojoc independent”.
Per Terrassa passaran divendres figures destacades de la indústria i la creació “indie”, referents d’un sector que és motor cultural i de creativitat i que mobilitza 18 milions de jugadors cada dia arreu del món.
Els plats forts de l’Indie Games TRS són el danès Dani Patti, creador d’èxits com “Limbo”, “Inside” o “Sommersvy”, i la dissenyadora argentina Mer Grazzini, membre de la cooperativa Matajuegos.
Dani Patti obrirà divendres el congrés amb una ponència/entrevista que conduirà Oriol Boira, antic alumne del CITM i responsable de videojocs de 3Cat.
“Teníem molt interès d’incorporar al congrés també el vessant laboral i d’incubadores de projectes”, explica Sora. “No sempre és fàcil situar productes al mercat i l’alternativa de crear cooperatives és molt potent”. Precisament, Mer Grazzini tancarà el programa amb una ponència sobre models cooperatius de desenvolupament “indie”, una exposició que pot erigir-se en referent de nous formats laborals per als creadors de videojocs independents.
Les persones guanyadores de la Game Jam del congrés es coneixeran durant la sessió de clausura
Per la fira passaran divendres també la dissenyadora Tatiana Delgado, cofundadora de l’estudi Out of the Blue i creadora del joc “Call of the Sea”, nominat als premis BAFTA.
El congrés reunirà divendres a la ciutat alguns dels principals referents del sector “indie”, com el desenvolupador Javier Ramello, el cofundador de Nòmada Studio, Conrad Roset, o l’executiu d’MBA per EADA Joan Francesc Bañó.
L’Indie Game TRS està cridat a consolidar-se com un congrés de referència del videojoc independent, l’únic que fa una aposta per incorporar la recerca, la transferència i la universitat a l’equació.
A la “game jam” de sis dies que culmina avui dijous, i que gira al voltant del tema “ordre en el caos”, els jugadors poden formular propostes i accedir als darrers formats de “game jam”. Tenen una classe magistral i “mentors” acadèmics en àrees com la programació, el disseny, l’art, “tutors” que faciliten consells sobre com afrontar una “game jam”.
Divendres, el congrés analitzarà el videojoc independent des del punt de vista de la indústria, la tecnologia, del videojoc com a fenomen i de la recerca. A banda dels ponents del sector, es presentaran “més de deu projectes acadèmics de recerca sobre aspectes com l’estètica del videojoc independent, les pràctiques de consum, la identitat i el gènere, o el videojoc en l’entorn educatiu”, detalla Carles Sora.
La indústria del videojoc i la universitat, diu, “són dos mons que han de caminar junts. Només fa entre 10 i 15 anys que aquest sector existeix a Catalunya i a Espanya i aquesta és la primera aposta per acostar la recerca i la transferència a la indústria”.
El cinema del segle XXI
El videojoc és el cinema del segle XXI, diuen els jugadors, un art multidisciplinari en què conflueixen professionals de la tecnologia, del disseny, de la creació audiovisual, l’animació, la psicologia o l’àmbit cognitiu”, apunta el professor Sora. Un ecosistema ric i complex i una cadena de valor sobre la qual el congrés “Indie Games TRS” s’interroga aquest divendres.
La iniciativa d’aquest esdeveniment va néixer en el si del Pla de Dinamització i Consolidació del Sector Audiovisual de Terrassa, impulsat pel servei d’Innovació, que ha treballat acompanyat del CITM-UPC. Aquest s’ha fet càrrec de l’organització de l’esdeveniment.
El congrés del videojoc independent és una de les accions previstes per pla i “una de les que més repercussió està tenint, comenta Pep Forn, regidor d’Innovació. “Aquest és un sector potentíssim i l’objectiu és obrir-lo al gran públic, fomentar noves vocacions i afavorir la connexió amb l’ecosistema audiovisual de Terrassa”. Forn ja pensa “en una segona edició per a la qual buscarem recursos”. El congrés d’aquesta edició s’ha finançat amb aportació de la Diputació de Barcelona i de la direcció general d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya.