“Tornem a sortir al carrer per la sanitat pública. La salut és un dret, no un negoci”. Aquest és el lema que ha mobilitzat a més de 1.000 persones aquest dissabte 21 d’octubre a la manifestació a favor de la sanitat pública que ha iniciat a l’Estació del Nord de Terrassa. Els manifestants, convocats per la Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública de Terrassa, han recorregut el passeig del Vint-i-dos de Juliol, la rambla d’Ègara, el carrer de Galileu, i han acabat al raval de Montserrat, davant de l’Ajuntament, on s’ha llegit un manifest. L’associació ja va convocar una manifestació aquest gener i va registrar 1.000 assistents. La manifestació d’enguany ha reunit a unes 1.200 persones, segons estima la policia, tot i que la xifra podria ser superior.
La pancarta inicial de la protesta ressaltava “Exigim sanitat pública i de qualitat”. Al crit de “les llistes d’espera maten”, “som persones no robots”, “més recursos i menys discursos”, manifestants de la Federació d’Associació de veïns i veïnes de terrassa, la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa, el Moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa i Comissions Obreres i UGT han desfilat per l’avinguda 22 de juliol. També els seguien altres grups de manifestants que s’han anat afegint a la manifestació animada pels crits “no ens miris, uneix-te”.
Després de passar pel Passeig 22 de juliol, banderes, pancartes i veus reclamant solucions urgents per a la greu situació han arribat a la rambla d’Ègara i allà han fet la primera parada. Davant del Cap Rambla, els de Marea Blanca han fet una representació cantant una declaració davant de Mútua Terrassa. “Terrassa és la 3a ciutat més gran de Catalunya amb 220.009 habitants el 2023 i pel 2030 en volen arribar 250.000, quins serveis sanitaris tindrem?”, han exclamat els líders de la manifestació.
Millores en la sanitat pública “reals i immediates”
Els assistents han desfilat pel carrer Galileu i han arribat a quarts d’una davant de l’Ajuntament de Terrassa, el punt de trobada final. En arribar, representants de la Comissió han llegit un nou manifest i han assenyalat que hi ha feina feta d’un any per poder organitzar aquest moviment i fer totes les reclamacions. El 17 de febrer la Comissió es va reunir amb el conseller de Salut, Manel Balcells, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. “Amb la manifestació de gener vam aconseguir promeses, però aquestes no s’han complert”, han lamentat. El conseller de Salut van anunciar que l’atenció especialitzada del Cap Can Roca es faria a l’Hospital de Terrassa per tal de mantenir l’atenció integral del CST sobre aquestes persones, que es construiria un nou CAP Nord, que es construiria un altre CAP nou per esponjar el CAP Sant Llàtzer i el CAP Terrassa Est, que es construiria el primer CUAP de Terrassa per descongestionar les urgències hospitalàries. “De tot això que va anunciar només s’ha acomplert el punt del CAP Can Roca. La resta, de moment, fum”, han assegurat els representants de la Comissió.
Els representants han assegurat que “ja és hora que canvi tot el sistema sanitari”. Entre les seves reclamacions, han exigit que el metge de capçalera visiti en 48 hores com indica el CatSalut, que hi hagi Pediatres i Odontòlegs en tots els Caps, que hi hagi centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) a Terrassa 24 h/365 dies, que es millorin les condicions laborals del Personal Sanitari, que el 25% del pressupost de la sanitat sigui per a la primària, fora la gestió privada de la Sanitat Pública, atenció integral i prevenció en salut mental i sanitat 100% Pública i Universal. “Ens unim perquè volem que acabi el maltractament i discriminació que patim els usuaris de la sanitat a Terrassa i àrea d’influència. Necessitem millores reals en l’accessibilitat al sistema sanitari, en especial a l’Atenció Primària, que siguin reals i que no siguin a costa únicament del sobreesforç del personal sanitari que hi treballa”, han manifestat.
“La salut és un dret fonamental no un negoci de l’empresa privada”, han assegurat reiteradament. Per tancar l’acte, que ha tingut una durada de més de 2 hores, Laura Rivas, regidora de Salut, ha pujat a l’escenari i des de la Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública de Terrassa li han fet arribar dos missatges. “Et demanem que et comprometis a fer entrega del manifest al conseller de Salut i a l’alcalde de Terrassa, i que no ignoreu la manifestació d’avui i el seu missatge”, han conclòs.