Laura Hernández / Judit Trenchs
El consum d’aigua, incompatible amb el decret de sequera, la despesa energètica i les emissions –9,53 tones de CO2–, són els arguments que han portat el govern municipal a prescindir aquest Nadal de la pista de gel a la plaça Nova. “Ara mirem de trobar una activitat similar per a la plaça, cosa que no és fàcil –comenta el tinent d’alcalde i regidor de Comerç Xavier Cardona–, i treballem amb els comerciants del Centre i dels eixos comercials per configurar una bona campanya de Nadal amb perspectiva de comerç”.
Sobre la taula de l’executiu hi ha la voluntat de configurar una campanya nadalenca amb segell egarenc, un Nadal espectacular que, com ja fan la Fira Modernista o el Festival de Jazz, faci de Terrassa un destí atractiu.
Des d’ERC, el soci de govern, que es va oposar obertament a la pista de gel, està “satisfet amb la decisió presa per l’equip –comenta la tinenta d’alcalde republicana Ona Martínez–. Ara toca buscar alternatives que llueixin una ciutat especialment maca i un Nadal sostenible”.
Martínez explica que “els equips tècnics municipals avancen en un projecte de ciutat que aporti dinamisme, que funcioni com a reclam, que sigui sostenible i que tingui un tret diferencial. Fa anys que hi treballem. És important que tingui impacte en el comerç de proximitat, però més enllà d’això, la ciutat ha de respirar un Nadal terrassenc”. L’objectiu, diu, és “tenir els carrers plens de gent que gaudeix”.
En aquest moment hi ha un hermetisme total respecte als elements que han de configurar aquest Nadal “marca Terrassa”, atractiu a l’exterior. A la iconografia egarenca destaquen figures com el patge Xiu Xiu, l’emissari reial genuïnament egarenc, o les cantades del lloro al quinto. La regidora Ona Martínez hi afegeix dos elements més per dinamitzar els carrers: “Una xarxa potent d’entitats i de voluntaris i unes associacions de comerciants potents”.
Sobre la taula del govern hi ha una llarga llista de propostes dels comerciants i dels tècnics municipals. Una pluja d’idees que haurien de confluir en un model i que, apunten diverses fonts, “no serà una realitat aquest any, s’anirà consolidant de manera progressiva els propers nadals”.
De moment, i a l’espera de la presentació de la campanya nadalenca de 2023, ja se sap que l’encesa de llums al Raval tornarà a tenir presentador i serà més espectacular i més professional.
És un acte popular, que ha anat agafant volada els darrers anys, i que l’Ajuntament vol consolidar com una estrena espectacular. Al mateix Raval, l’arbre de Nadal s’ha erigit en element de referència, objecte de “selfies” cada Nadal. També les grans figures de llum disseminades per la ciutat.
La renúncia a la pista de gel ha estat celebrada per entitats ecologistes com l’Adenc o la Paperola. Joan Carles Sallas, president d’Adenc, opina que “en un context de sequera i canvi climàtic, la decisió és raonable” i recorda que “per Nadal es poden fer altres activitats que generin ambient i facin que la gent visiti els municipis veïns”.
La CUP va protagonitzar la campanya contra la pista de gel fa dos anys i la va fer viral a Terrassa. “Era un despropòsit ambiental, hídric i energètic” comenta el cupaire Jaume Bofill. La formació celebra haver generat debat i viu la renúncia a la pista “com una derrota per al ‘ballarisme’”,
Bofill creu que, per Nadal, “la ciutat ha d’apostar pel comerç de proximitat, amb activitats de carrer descentralitzat, també als barris, com el Festival de Circ”.
“Han de passar coses”
Circuits nadalencs, recitals al carrer, “photo calls” lluminosos, rodes de fira o cavallets, trenets, mercats nadalencs i “food truck” amb productes d’hivern. Són alguns dels elements, no sempre autòctons, que molts municipis han incorporat a la seva ambientació nadalenca.
Des de l’entitat Terrassa Centre ho tenen clar. “L’objectiu és evitar que els terrassencs tinguin la temptació d’agafar el cotxe i marxar”, comenta la gerent Anna Roque. “I per això està clar que a Terrassa han de passar coses”.
Els eixos comercials fa anys que treballen per dinamitzar el carrer i ho fan de la mà de l’administració, a la que reiteradament demanen agilitat en la presa de decisions. Ben aviat coneixerem quina és la proposta municipal per aquest any, una campanya que comerciants i Ajuntament han treballat junts i que ha de ser el primer pas per aquest model de Nadal atractiu, també a l’exterior, i amb segell egarenc.
La batalla de ciutats per liderar el rànquing nadalenc
Vigo enlluerna el món amb un “in crescendo” de llums infinit que aquest Nadal suma milions de leds, música i atraccions; Málaga ha convertit l’enllumenat del seu carrer de Larios en el millor d’Europa i Xavier García Albiol (PP), a Badalona, ja prepara el seu arbre de Nadal de 40 metres d’alçada. El més gran d’Espanya, diu, en un greuge a Vigo que ja té resposta de l’alcalde gallec, Abel Caballero (PSOE): “Nosaltres competim amb Nova York”, ha dit.
Més enllà d’aquest mediàtic pols nadalenc, l’objectiu dels alcaldes és convertir les seves ciutats en un pol d’atracció turística en les dates nadalenques i dinamitzar el comerç i la restauració. Cada Nadal visiten el Vigo enlluernador tres milions de persones i la ciutat diu tenir un retorn de 750 milions d’euros. I Màlaga calcula un retorn de la campanya nadalenca de més de 200 milions.
Si mirem al nostre entorn, la majoria de ciutats han eliminat o no han recuperat les pistes de gel i aposten per un model nadalenc de carrers plens d’activitats populars. Els patinadors, però, tenen alternatives. A Barcelona, hi ha pistes de gel al Recinte Modernista de Sant Pau, al Barça, a l’Illa Diagonal o a la Finestrelles Shopping, una pista de 160 m² solidària amb “Pallapupas” (pallassos d’hospital). També hi ha pista de gel al Tibidabo, a la plaça dels Somnis, i una pista Kinder a Badalona.
Al Vallès, ni a Rubí, ni a Sabadell ni a Sant Cugat hi ha pista de gel aquest Nadal. Tampoc a ciutats com Reus, però sí a Manlleu.
Alguns d’aquests municipis fa anys que han donat una clau de volta al seu model de campanya nadalenca, amb resultats espectaculars de resposta popular.
Reus, que exerceix de capital comercial, va renunciar a la pista de gel a la plaça de la Llibertat per raons de sostenibilitat i mediambientals. Ara omple el centre de la ciutat d’activitats per a tots els públics, música, tallers i tot el que envolta l’arribada dels Mags d’Orient.
A Girona aquest Nadal hi haurà llums, escopidors de foc a la cavalcada i un Circ de Nadal que estrenarà carpa.
La veïna Sabadell ha vist com amb el seu nou model de campanya es disparaven les visites a la cocapital vallesana. Només dos elements ja omplen el centre de la ciutat tota la campanya nadalenca. L’espectacle musical “Somriu al Nadal”, amb una història diferent cada dia, i el calendari d’advent sobre la façana de l’Ajuntament, que sorprèn cada dia a grans i petits amb un personatge diferent. El resultat: més de 150 000 persones, sense comptar la cavalcada, gaudeixen cada Nadal de la seva festa sabadellenca.
Què diuen els comerciants del no a la pista?
Laia Castell (La Gourmeteria)
“Podrien posar una fira de Nadal o una de Santa Llúcia”
“Entenc els motius, però és una manera què la gent vingui a la zona”, explica Laia Castell, de La Gourmeteria. “Vam notar un increment econòmic els anys que la van posar perquè hi ha molt més ambient”, assegura. “Si la treuen podrien posar una fira de Nadal o una fira de Santa Llúcia, perquè d’aquesta manera hi hauria molta més afluència a la zona i seria una forma efectiva que circulés la gent per aquesta part de la ciutat”, proposa aquesta comerciant.
Isabel Martínez (És Únic)
“La pista de gel porta gent a la botiga i ens dona clients”
“L’any passat quan la van posar ens tapava una tanca i aquest any, que han arreglat tota la plaça, quan arribi el Nadal que és un moment en què ve molta gent no la posaran”, es lamenta Isabel Martínez, de la botiga És Únic. “Aquí només es fan concerts i si ja ens costa tirar endavant, això ens afectarà”, assegura. “Que posin la pista ens dona clients, la gent del voltant ve a la botiga i a part, és una activitat molt cridanera molt de Nadal”.
Maria Solé (Coques i Panadons Montse)
“Volen botigues aquí, però després no deixen fer coses”
“Jo trobo molt malament que no posin la pista de gel perquè a nosaltres ens dona molta vida”, explica Maria Solé, de Coques i Panadons Montse. “Quan la van posar hi havia molta més afluència i teníem més feina venent berenars”, assegura. “Sembla que tothom està molt content que hi hagi botigues a aquesta zona, però després no deixen que s’hi facin coses, tallen carrers, fan obres i tot això afecta molt negativament en la nostra activitat”, assegura Solé.
Maria Clara Franco (Mc Pastisseria)
“Som la zona oblidada de la ciutat de Terrassa”
“No m’estranya que no posin la pista perquè ja fa molt de temps que som conscients que és molt complicat arribar a aquesta zona de la ciutat, som la part oblidada, i amb tots els talls de carrers i obres ja ningú ve fins aquí”, explica Maria Clara Franco. “Al final tota l’activitat es concentra a la Plaça Vella, el Progrés o al Passeig, i nosaltres continuarem igual, per molts esforços que fem no hi ha manera” assegura preocupada la propietària de Mc Pastisseria.